Připouštění 2012

• Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 09:47

Jelikož jsem nikde nenašla téma na letošek, tak zakládám. :)

Koho jste si letos vybrali, pokud jste si již vybrali nebo nad kým přemýšlíte? Co máte za kobylu? :)

Začnu... když už to píšu. V loňském roce se nám připuštění hřebcem Chicago I Z nepovedlo. Letos jsme proto zvolili novinku v hřebčíme zangersheide a tím je Comilfo Plus Z. Jeho otec je ze skvelé rodiny (Cornet Obolensky x Ratina Z). Matka má také skvělý původ (Balou du Rouet x Weinberg).

Přikládám i video: http://www.gaenserig.de/video_inhalte/36/1135/1135.swf

Je to moc pěkný kůň (sice teda zrzavec, ale to přežiju, má něco, co se mi zamlouvá :)), s dobrým pohybem a pěkným skokem.

Tady je i případný původový výsledek: http://sporthorse-data.com/dbtestmating.php?&sireid=10752672&damid=10597818

Jak jste na tom vy? :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 10:20

Po všech možných i nemožných nápadech, koho připustit, kde nakoupit dávky, import/neimport mraženého semene, jsem se zaradovala po oznámení svazu, že pronajmul Scyrise do inseminace. Takže já jdu letos přilívat krev do původu mých kobyl:-)).
    Už dlouho jsem s Rumbákem chtěla pouštět plnokrevníkem, tak jsme se konečně dočkali hřebce, který nám padl do oka, je výkonný v rovině, má skvělý exterier a dle mých info i velmi dobrý charakter.

Jo, a jako bonus bude hodně pošetřena naše peněženka:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 11:36

rumba07
    a dle mých info i velmi dobrý charakter.

Můžu jen potvrdit. Pamatuju ho dost let z dráhy i z pár návštěv u Holčáků, a nemůžu proti němu říct ani tu nejmenší špatnost. Nikdy žádný bordel, klidný, vyrovnaný. Profík.
    Upřímně doufám, že podobně jako vy bude uvažovat co nejvíc lidí... ;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 12:34

Klidný a vyrovnaný - s tím bych byla opatrná, co já vím, tak to až taková pravda není...
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 12:35

Reakce na [1433112]: jezdily ho holky i v jedničkových dostizích, on je opravdu charakter s velkým "CH". Pan Kůň.

Pomozte mi zlomit Laveru... ona v jeho případě VÁHÁ... což je chovatelský hřích :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 12:47

Reakce na [1433155]:

pustit FOLBLUTA, je proti veškerýmu mýmu celoživotnímu přesvědčení, že co má v původě červený kolonky, to nesmí překročit práh mojí stáje! :D

pustit FOLBLUTA, to ani kdyby mi mířili samopalem mezi voči, za zátylek...a vůbec. Vylezlo by to zase rezavý, s lysinou, zatvářilo by se to stejně jako Zrzek...a já bych si šla najít první sisál, kterej bych našla v maštali, a hodila bych si to o první futra.
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 13:45

Reakce na [1433154]: Mám své informátory, kterým absolutně důvěřuju. Vědí, o čem mluví. A já vím, že kdyby to tak neviděli, neřekli by mi to:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 14:00

Reakce na [1433160]: Na Sorry? Ale jooo, zkus to:)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 14:06

Reakce na [1433173]: A když se to nepovede, tak se hříbo bude jmenovat Pardon:o))
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 14:26

Reakce na [1433106]: Potýkám se s myšlenkou připustit,či nepřipustit jelikož se koně špatně prodávají a doba je zlá.Také si nejsem jistá hřebcem jestli volit hřebce u nás nebo z venku.Ráda bych pokud je tu někdo zkušený co by doporučil na tuto klisnu je to Baileys tmavší hnědka po Arras (Aloube Z) m.Marcia xx po Diplomat xx má HPK - AP exteriér a výkonnostní známka nad 8 bodů,výkonnostně skok S,drezura S.Bohužel se nedaří umístit rodokmen z plemenné knihy ČT jelikož stránky nefungují.Klisna je narostlá KVH 175 cm,příjemně temperamentní,letos jí bude 17 let aktivně sportuje loni na úrovni L(skok),je tvrdé konstituce,první i zatím poslední hříbě měla před 7 lety (po Corrado II),byl to hřebec krásný,narostlý ale úzký v pleci.Co byste doporučili líbí se mě Aristo Z,ale nejsem žádný odborník a nebo zvolit něco dostupného z venku???Poraďte víc hlav víc ví :o).

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 15:01

Reakce na [1433170]:...:-)) to je správné :-)...já to nemyslela vůbec proti koni ani nijak zle, hodný a charakter, to on je...:-) jen, taky mám své informace...:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 16:20

Reakce na [1433143]: SilentBobe, máš nějaké jeho fotky - znám jenom ty, které zveřejnily svaz a hřebčín.
    Díky.
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 17:42

Vap
    Klidný a vyrovnaný - s tím bych byla opatrná, co já vím, tak to až taková pravda není...

Vap, jasně, pořád je to plnokrevník :) Nemám ho za žádného miláčka. Jen říkám, že za ty roky, co běhal a já ho vídala na dráze - celkem čtyři - a co jsem měla tu čest s ním osobně, včetně vlezení do boxu (tenkrát ještě puberťačky... bez komentáře) tak byl vždycky v pohodě. Je to plnokrevný hřebčák, ono je to na něm znát, chová se tak. Taky ho mám párkrát zachyceného s pěknými ksichty (včetně házených po Janáčkovi, to jsem se fakt bavila :D), ale pokud si vezmu pojmy nervní plnokrevník, magor, zlý hřebec a tak podobně, tak nic z toho on prostě nebyl.
    V tomto smyslu.

rumba07
    Reakce na [1433143]: SilentBobe, máš nějaké jeho fotky - znám jenom ty, které zveřejnily svaz a hřebčín.
    Díky.

Éééé. V "best of" výběru nějakých třicet či čtyřicet :D
    Já Scyrise bezmezně uznávám, pro mě je to absolutně nejlepší plnokrevník, jakého jsem kdy měla tu čest vidět... Podle toho jsem taky fotila. Pokud bude zájem (či zájemci), můžu jich pár vyhrabat a poslat, není problém.
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 18:08

Reakce na [1433199]: ano, ano, zájem já mám určitě. Pokud nevyvěsíš sem, pošli mi, prosím, do mého mejlu (v medajlonku). Moc děkuju:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 18:11

Reakce na [1433199]: Fotky Scyrise moc moc, prosím!!! Mě se moc líbí, přijde mi exterierově skvělý už když běhal. Jako plemeníka jsem ho čekala že se vyklube ještě víc do mohutna, ale i tak je krasavec. Naštěstí mám valachy a nemusím podléhat chovatelským chutím:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 18:29

Rumbo, klidně bych vyvěsila, ale admini by mě asi uškrtili za zahlcení tématu "Připouštění 2012" Scyrisem :D
    Připíchnu je na své webovky a pak sem hodím odkaz, jo? Bude to asi nejpohodlnější pro nás všechny. Nějak pořád nejsem fanda posílání fotek po mailech a zipování na uloz.to :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 19:03

Reakce na [1433187]: Hodně fotek scyrise má na webu Romča http://www.fotodostihy.sk/index.php?page=ukazDostih&&idDostihu=1770&&rok=2011 - tohle je jen jedno album z mnoha. :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 19:22

Reakce na [1433219]:
    Jo arpusko, kde bychom dneska byli bez digitálů, fotobank a stovek nepopsaných snímků... Holt taky přístup. Někdo má "mnoho alb", někdo vzpomínky, jak mu kapala krev z ruky, když se hnal na kopec, aby chytl vytouženou fotku Scyrise v při galopu, a přitom se ještě modlil, aby mu neujel jediný vlakový spoj na příští tři hodiny. :D

OT, promiňte. Takové fotky jako od Romany ode mě bohužel čekat nemůžete. :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 01. 2012, 19:37

rumba07
    Po všech možných i nemožných nápadech, koho připustit, kde nakoupit dávky, import/neimport mraženého semene, jsem se zaradovala po oznámení svazu, že pronajmul Scyrise do inseminace. Takže já jdu letos přilívat krev do původu mých kobyl:-)).
    Už dlouho jsem s Rumbákem chtěla pouštět plnokrevníkem, tak jsme se konečně dočkali hřebce, který nám padl do oka, je výkonný v rovině, má skvělý exterier a dle mých info i velmi dobrý charakter.

Veroniko a navíc je to šiml co?:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 11:07

Reakce na [1433225]: to už jenom taková naše soukromá třešnička na dortu, který nám letos svaz naservíroval:-))
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 11:10

Reakce na [1433223]: S.Bobe - jestli tě to nebude zatěžovat, ráda bych viděla i tvé fotky Scyrise. Takže pokud mi hodíš odkaz na tvé, budu ráda.

A zadavatelce se omlouvám, že jsem to tu "ucpala" Scyrisem;-) /netušila jsem, že to vyvolá takovou odezvu/, snad se ozvou další, aby napsali své připařovací plány:-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 11:37

Já měla původně v plánu připouštět, když už, tak příští rok, na 4 letech kobyly. Poté, co mi několik chovatelů málem vynadalo, že proboha proč nechávat kobylu jen tak ladem, jsem nad tím začala přemýšlet. Asi osmý smrtelný hřích, či co. Bylo mi to nějak proti srsti, chudinka 3 leté hříbátko a už s pupkem. Pak jsem si říkala, že to přeháním, že se to dělá naprosto běžně, jen já jsem hysterka.

Načež můj vyvolený hřebec odfrčel na sezonu 2012 do Francie :D A je pokoj.

Tak mne napadá, jak se na to díváte vy?

Ps.: ač tomu prd rozumím, tak Scyris se mi líbí taky, takže na fotky se též ráda podívám
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 11:55

kathey
    ... Bylo mi to nějak proti srsti, chudinka 3 leté hříbátko a už s pupkem. Pak jsem si říkala, že to přeháním, že se to dělá naprosto běžně, jen já jsem hysterka.....

...Tak mne napadá, jak se na to díváte vy?

Nevím, kobyla je ve 3 letech už dávno dospělá pohlavně, nedávno pracovně a podle literatury i chovatelsky, ale mně se to prostě příčí. Ne, že by to nebyla celkem běžná praxe- to asi je, ale z nějakého důvodu mi to prostě připadá příliš brzy, majitel stáje pokud vím cíleně připustil pouze jednu tříletku- byla na prodej a chtěl z ní hříbě, necíleně zabřezla ještě jiná- v noci se odvázal hřebec (plemeník) a připustil ji, ten se na věk asi neptal.
    Takže ač to nedovedu zdůvodnit, já sama bych tříletku nepřipustila. Je samozřejmě něco jiného kobyla narozená začátkem března připuštěná v červenci (což je pozdě, ale budiž) a něco jiného květnová kobyla připuštěná v dubnu že.

Jinak co se týče letoška, tak budeme asi dávat mraženého Lordanose, zatím ještě nevíme do které, já hlasuji pro Ramiračku (druhá je po Carismo). No a pak máme předvybrané adepty- Lyjanero, Fürst Wilhelm (oba Sprehe)- podle toho, co z kobyly vypadne po Wihlelmovi, Aristo Z a mně nadchnul Conen (kdo viděl předváděčky,co dávala tinace, bude vědět), ale tam nevím, jak by to bylo s uchovněním a zdali by vůbec poslali dávky, v úvahu ještě připadá Eibisch II, eventuelně nováček Sandro Classic, pokud bude v inseminaci no a pak podle toho, jak budou vypadat hřebci u Müllera. No je z čeho vybírat :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 11:56

Reakce na [1433304]: Katko, já chtěla také arabku pouštět ve čtyřech - ale ona nejen, že jako mládě vypadala, ona mládě prostě furt byla. Říje nevýrazný, vajíčka nezralý - MVDr.Chvátal se chytal za hlavu, pomáhal si i injekčně - marný. Pouze jsem tenkrát proinseminovala 17tisíc - doslova a dopísmene. Pátý rok nebyly říje o nic lepší - už jsem málem zoufala, co to mám za plemenný materiál (takový původ!!! - a prd?). Samozřejmě nešlo o víc, než o čas. Od šestého roku začala kobyla sama nádherně říjet, výrazně a pravidelně, připouštění není problém, hříbata krásná...
    Jak řekl jeden z největších chovatelů Shagyů u nás: nic se nedá uspěchat. Jsou pozdní a podle toho je potřeba se k nim chovat.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 11:59

O Scyrisovi a dalším se chystá na EQCH seriál k plnokr. hřebcům v ČT chovu, takže tam fotky taky budou...akorát si nejsem jistá, jestli se každému budou líbit určité informace:)

taky jsem čekala, že více zmohutní, ale to je tím zdejším krmením, venku už by byl během roka krásně zmohutnělý a vykrmený.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 12:02

rumba07

rovinová výkonnost není pro kvalitu plnokrevného hřebce v teplokrevném chovu VŮBEC ale VŮBEC určující....za všechny stačí případ Heraldika....
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 12:12

Reakce na [1433308]: Ta moje má říje pravidelný, silný, uchcává jen hřebce slyší (ani ho nemusí vidět), je na zastřelení. Takže myslím, že tady by problém pravděpodobně nebyl.

Ale fakt je ten, že stále jako mimino vypadá a i se tak chová.

Uvidíme příští rok :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 13:47

Reakce na [1433310]: No na druhou stranu u hřebce Lauries Crusador je vyzdvihována opakovaná prochovanost na St. Simona jako jeden z důvodů jeho úspěšnosti v teplokrevném chovu, a Scyris je na něj prochován taky poměrně dost:) I když exteriérově to na něm není vidět tak jako na Lauriem, no:)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 14:16

Mismon: to je dost blbost s prominutím. St. Simona a jiné fundamentální plemeníky má v krvi většina (ne-li všichni) plnokrevníků. U Scyrise není podstatné, že je xxxxx generací zpátky prochován na někoho. U Scyrise je podstatná ta věc, že je z linie, která v tepl.chovu a sportu NEFUNGUJE, i přes masivní příležitost. A to říkám s plným vědomím toho, že ten hřebec je u mě na absolutním piedestalu a svoji neplnokrevnou klisnu, se cílem si odchovat koně na hobíky, bych si jím připustila ihned.

U Lauries Crusador tam byly funkční kombinace, které do značné míry ovlivnily jeho úspěch v tepl. chovu a to kombinace v prvních pěti generacích...Já myslím, že by nejlépe k tomu více napsal a.s.

Ale ty vžité představy a předsudky, které jsou tady kolem plnokrevníků v tepl. chovu, mě upřímně docela děsí. Ale i to je důvod, proč "čeští" koně uspěli venku, ale ne tady, vedle mnohem (!) chovně podřadnějších importů. Kdyby tady fungovalo užívání mozku, tak tady máme funkční hřebčí linii z Wiesenklee. Fakt, že zde (!) odchovaný hřebec z této linie dal venku olympijské koně (!!!), kdežto tady si ani neškrtnul, celou tu bizarní situaci v našem chovu jen dokresluje.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 14:23

Reakce na [1433324]: To já si na tohleto jen vzpomněla, protože jsem nedávno četla článek právě o Lauries Crusadorovi (v AJ) a autor se právě xnásobnou prochovaností na St. Simona oháněl, dokládal i fotografiemi, že fenotyp Laurieho je velmi blízký tomu St. Simona...;)
    Já bych byla bývala připustila Regulusem, Scyrisem nepřipustím;)

1 2 3 4

Equichannel na Facebooku

Naši partneři