Nechce zastavovat

• Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 15:30

Ahoj, mám takový problém. Teď nedávno jsem začala jezdit 20 letou kobylku ČT. Na svůj věk je neuvěřitelně aktivní, jako nějaká mlaďoška. Chodí mi krásně podsazená v kříži, s hlavou na kolmici, přežvykuje si. Ale máme problém se zastavováním. Vždycky když ztuhnu, tak trochu zpomalí, když jemně přitáhnu otěže, začne se vytahovat za udidlem, nezastaví, max. zpomalí ještě víc. Podobný problém máme i ve cvalu - často mi začne utíkat (sice ne nijak moc), ale vždycky mi trvá, než si ji zase zklidním a přejde do klusu. Z klusu do kroku v pohodě, akorát máme ty problémy se zastavením v kroku. Když se třeba něčeho venku lekne a začne zdrhat, pomáhá jedině stáčení na kruh, na otěže vůbec nereaguje.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 15:36

Reakce na [1432820]:

mne velmi pomaha (a kon na to neuveritelne reaguje), ked pri zastavovani pomaly vydechuju z hlbokeho nadechu a uvolnim sa od pasu nahoru. Tiez mam kona, ktory ked som mu pri zastavovani zatahala za otaze, tak siel proti otazi a tuhol. Tak som ho to ucila na ten vydech - a treba si este pomohla, ze som zastavovala proti stene jizdarny. Na ten vydech reaguje uplne spolahlivo - i z cvalu do klusu a z klusu do kroku, a spis sa snazim netahat moc za otaz, prave preto, aby netuhol a nesiel do proti - trva to sice dlhsie, ale postupom casu to pilujeme a reakcie su pohotovejsie. Na vydechnuti mi funduje aj na lonzi - kon proste citi, ze som sa uvolnila, prestala klast poziadavky, moj trener tomu hovoril "dovolila som koni zastavit".

Co sa tyka zdrhania a prchania, s tym neporadim, vydech funguje len vtedy, ked ta kon na stopercent vnima a sleduje, co mu rikas.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 17:29

Reakce na [1432821]: Díky za poslední větu! Marně jsem si zkoušela představovat, jak začátečník na zdrhajícím koni pomalu, uvolněně vydechuje...:-)
    Rú, jezdila bych na jízdárně s trenérem, dokud ti nezačne fungovat na sed a minimum ruky, neměly byste samy do terénu chodit...
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 21:34

S dýcháním je to v pořádku. Jde to oběma způsoby. Jak popisuje Mika i naopak. Z hlediska všech dostupných zkušeností(vč.dostupné literatury) a v duchu logiky je to však přesně naopak! A sice při zastavení nádech, do kroku s výdechem.
    To, pakliže si chcete ověřit pravost informace, vemte koně na lonž. Pro přivolání se nadechněte a při vyslání na kruh s výdechem. U koní s kterými se již pracovalo jinak to nebude ihned patrné, avšak s konečným výsledkem dosáhnete hladších přechodů do zatavení a z pět na kruh do kroku.
    Pro instrukce jak na to, je dostupný video návod na equiTV http://equitv.cz/tagy/partnership/ . Jsou to lekce partnershipu se ZuzkouProkopovou Patrnership 1-9díl. O dýchání sice konkrétně nehovoří, nebo sem si nevšiml. Jinde to však popsáno je např. na webu Horseman http://www.horseman.cz/archiv-clanku/ . Mimo to je tam řada přínosných informací, bez kterých se s 20ti letou kobylou neobejdeš. A ani tak to nepůjde nějak honem. Jestli budeš chtí nějak spolupracovat tak si to natoč na video, na mail, buď někomu nebo mě, aby bylo možné tě pochválit.:-) Pro úplnost by možná stálo zato sdělit čemu říkáš "otěž", je možné že drobná změna v tvých zvyklostech může pomoct k pochopení pomůcky. To můžeš taky postnout.
    K pokusu o podání pomocné ruky mě vede hlavně zájem. Nechápu jak je možné, že ti to nefunguje. Jestli se ti nechce ńic se neděje.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 22:37

Reakce na [1432824]: abych to upřesnila - úplný začátečník nejsem, tu kobylu zvládám jako jedna z mála, je to celkem svině, ale mě docela respektuje, až na to zastavování - což s ní dokáže málokdo. To utíkání ve cvalu, to není nic hroznýho,jen jsem chtěla poukázat na to, že občas je trochu víc akčnější a ve cvalu jde rychlejším tempem, než po ni chci, ona celkově potřebuje trochu přijezdit, akorát teda to zastavování, to se mi vživotě nestalo. Zkoušela jsem to s ní po dobrým - to vždycky akorát zpomalila a po zlým se vždycky děsně nasere :D Jen jsem chtěla znát nějaké vaše rady, tipy apod. O tom dýchání jsem teda ještě nic neslyšela - určitě vyzkouším, děkuju. A pod trenérkou na jízdárně samozřejmě jezdíme, ale terén je taky potřeba ;)

*ted jsem si všimla, že jsem napsala "chodí podsazená v kříži" - samozřejmě jsem to chtěla napsat o řádek níž - když ztuhnu v kříži :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 07:53

Reakce na [1432914]: koně na každý přechod upozornit poloviční zádrží, pomůcka sedem a holení do zastavení, otěž vydrží a vzápští povolí, v okamžiku kdy kůň na pomůcku do zastavení zareaguje.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 02. 2012, 16:22

Reakce na [1433495]: děkuju, přesně tohle dělám, nemyslím, že bych to dělala špatně, když mi na to perfektně reagují jiní koně. nevím, jestli má nějaký komplexy nebo co, každopádně už se nám teď několikrát podařilo zastavit, sice to bylo s docela velkým trápením, ale nakonec stála! :DD
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 18:29

zkusit rozdělenou zádrž po zádrží sedem, přidat vnější otěž a pak vnitřní a po zastavení krok zpět tam kde dostala první pobídku k zastavení , i kdyby si to měla dělat na ruce
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 13:23

Reakce na [1434072]: díky, to mě nikdy nenapadlo, taky to vyzkouším. on je problém, že kobyla je už 20 letá a neuvěřitelně tvrdohlavá, tak mi přišlo celkem zbytečný už něco učit. Ale s tím zastavováním je to teda problém, ona je schopná si v pohodičce vejít na silnici mezi auta, když ji nestočím na kruh..

Equichannel na Facebooku

Naši partneři