Kŕmna zmes - vlastný recept.

• Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 14:22

Dodávateľ krmív, od ktorého čas od času berieme lucernové granule má v ponuke aj miešanie KZ podľa želania zákazníka, jedná sa o granulované krmivo.

Má niekto s niečím podobným skúsenosť , skrmuje niekto takúto zmes podľa vlastnej receptúry ? Ako ste ju zostavovali a z akých komponentov, ak to nie je tajomstvo ?
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 19:52

Reakce na [1432810]: Já sepíšu zhruba komponenty, kterými bych ráda krmila, navrhnu si množství (znám své koně a vím už, kolik čeho zhruba jim sedne, aby vypadaly tak, jak potřebuji -např.před výstavou, nebo aby zvládaly zátěž v sezóně). A nechám si od své výživářky/krmivářky (nezávislé, ale není to zdejší Adalin) spočítat, jestli je to "ono", příp.kolik čeho s čím upravit tak, aby mi všechno hezky "sedělo".
    Tak, právě mi přišla tchyně, takže končím:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 20:03

No ja si to mám kde spočítať, skôr ma zaujíma ako sa to prakticky realizovalo a ako vyzeral výsledný produkt a či bola spokojnosť a tak ďalej.

A aj cena.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 20:16

Tam, kde beru krmení pro koně nabízejí i sestavení podle přání zákazníka, ale myslím, že rozhodující je hlavně asi objednané množství. http://www.bocus.cz/index.php?nid=6626&lid=cs&oid=1420458
    Jinak známý má malý lis na piliny na výrobu peletek na topení a jiný známý si u něj v tomhle lisu dělal krmení pro koně do lesa, aby se mu to snáz bralo sebou. Jaký byl výsledek a jaké přesné složení, to nevím. Ale napadlo mě, že by to nebylo marný, ale nevím, jaká by byla trvanlivost takových granulí. Ten lis to nejdříve jakoby semele a pak lisuje velikým tlakem, granule jsou asi o průměru 6mm.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 01. 2012, 20:23

Mne sa zdá, že to už raz ktosi spomínal, že mu robia zmes na mieru, ale neviem nájsť tú diskuziu...
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 01. 2012, 00:04

Reakce na [1432810]: Nevýhoda těchto lisů je, že dokážou zgranulovat jen určité typy krmiv, aby to drželo pohromadě, neucpala se matrice a granule se nerozpadaly. Takže olejnatá krmiva vůbec, nebo jen do 5-ti %, v podstatě se dá slušně lisovat obilí s určitým podílem např. vojtěšky, ale to jsou zrovna krmiva běžně dostupná, takže otázkou je, jaký to má vyšší smysl. Tepelná úprava tam taky není. Dostupnost méně běžných krmiv (různé klíčky, supervlákninná krmiva atd) bývá u těchto výrobců horší, takže v podstatě mi to přijde to samé jako vzít fanku ovsa a vojtěšky, což naprosté většině koní v hobby zátěži bude vyhovovat a stačit k pokrytí všech potřeb.
    Když budu chtít využít výhod zpracovaného krmiva, sáhnu radši po moderních výrobních technologiích, kde se dbá na přesné složení, vysokou čistotu zpracování, ošetření proti plísním a škroby se upravují pro optimální stravitelnost a nezatížení trávicího traktu hydrotermicky.
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 01. 2012, 12:42

Reakce na [1432925]: K tomu postačí už jen klacek a kýbl teplé vody - vše co uznáme za vhodné dobře promícháme.
    Horste?Si spokojen?
    ANO já jsem velice spokojen.
    Vidíte přátelé i Horst je spokojen!
    Šetřte si zbytečnou námahu a ušetřte čas s námi.
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 01. 2012, 13:25

Reakce na [1432970]: :-)) jó jó Hosrt to vzládne na jedničku...to mě pobavilo..
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 19:22

Dneska jsem byla kupovat vojtěškové granule a řízky ve vedlejší vesnici zemědělské družstvo tam také děla různé granule.Jen tak jsem se zeptala,zda dělají i granule pro koně.Pán mi řekl že ano,ukázal mi složení,ale byly tam věci které do krmné dávky nechci-oves.Potom mi řekl,že si u něj nechával dělat granule i jeden majitel dostihové stáje složení :Sojový bob,cukrovarské řízky,vojtěškové granule,pivovarské krasnice,sladák,melasa,jablečné výlisky,plus vit. a minerály.
    Mám plnase a oves mu "leze do hlavy"...
    Vyrobí nim 700 kg...
    Je něco co by jste vyhodili,nebo přidali?

Equichannel na Facebooku

Naši partneři