Měření naježděných/nachozených vzdáleností GPS v terénu i na pastvině

• Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:07

jari
    Reakce na [1428870]: Některé telefony mají i GPS i krokoměry. Např. Samsung má krokoměr. Ale nevim jestli se to dá využít i v sedle.

Nemusí to být jenom Samsung, ale jakýkoli Smartphone a Androidem a GPS. Krokoměr se dá stáhnout z Android Marketu (jako snímač kroků používá čidlo polohy displeje), stejně jako vhodné aplikace pro evidenci vyjížděk pomocí GPS.
    Ovšem takový telefon bych koňovi nepovedl na krk přes noc. Na to je moc drahej ;-)

Tomáš
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:15

vladka
    .

Samsung mám a kde, že mám hledat krokoměr?

Vlaďka

u mě na SonyEriccson se to jmenuje WalkMate. Dulezitá není značka telefonu, ale to, jestli je to běžný telefon nebo Smartphone. Pokud se do něj dají nahrávat aplikace, pak hledej aplikaci, která má v nazvu "Walk" nebo "pedometer".
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:16

Reakce na [1428951]:

Jajo takže ty vztahuješ to "krokování" po pastvině obecně k předpokladům nutným pro koňské zdraví? Jak chceš určit optimum - podle jakých měřítek?

OT - Tak na to mám tady v okolí spoustu příkladů koní, kteří nejsou vůbec jezdecky využíváni či minimálně (hobby) a přesto vypadají (alespoň pohled zvenčí) naprosto spokojeně a zdravě. Mají k dispozici dostatečně velké pastviny, "základní údržbu" - odčervení, očkování, úprava kopyt, seno ad libitum, odpovídající koňská společnost. Dostávají se sem hubení koně, kteří jsou jinde těžce krmitelní, s kolikovými problémy apod. - tady se vždy vykrmí, jsou v pořádku. Jak říkáme, tak tloustnou snad i ze vzduchu:-).

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:19

Reakce na [1428955]:
    díky za radu - mám archaický telefon. Tak až budu upgradovat:-).
    Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:25

vladka
    Reakce na [1428951]:

Jajo takže ty vztahuješ to "krokování" po pastvině obecně k předpokladům nutným pro koňské zdraví? Jak chceš určit optimum - podle jakých měřítek?

Tak nějak. Jestli záleží na počtu kroků, nebo na délce kroků nebo na těch kilometrech... :-) Sama nevím měřítka, optimum, nic, proto to chci zkoumat :-) Uvažuju tady nahlas a beru každý názor, byť bude jiný, než to moje uvažování.

Všude se mluví o nachozených kilometrech. Ale proč? K čemu to je? Někdo to chce pro udržení sportovní kondice, někdo pro obrušování kopyt... No víme, že k uvolnění svalových spazmů, znovunapravení ježděním pokažených pohybových vzorců a reflexů, k růstu dobré rohoviny, rozšiřování kopyt, pro čištění dýchacích cest, pro fungování trávicí soustavy, pro krvetvorbu.... Proto chci mít takové ustájení, které koně motivuje chodit - je ted otázka, zda je nutné nachodit oněch XY km denně nebo zda je důležitější pohybovat se téměř kontinuálně po celý den... protože s tím bude souviset i logistika toho ustájení, management a ježdění...
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:26

jaja

2. Volně žijící koně nachodí tolik, aby se nažrali a napili, ne aby se jim obrušovala kopyta :-) To je jen důsledek :-) Obrušování kopyt je jedna z těch věcí ve druhé polovině seznamu, která mě trápí v souvislosti s pohybem koní. Je celá řada divoce žijících koní, kteří mají kopyta neobroušená - protože žijí na měkčí půdě. [\quote]
    To jo, ale taky je mnozí výzkumníci (např. Hampson) povazují za patologická. Spíš bych tu videl efekt toho, že dlouhodobě se organismus přizpůsobí prostředí. Přizpůsobí se tedy i rust rohoviny dlouhodobé intenzitě obrušování (viz Pollitův a Hampsonův pokus s přestěhováním koně z Lužnicí lesa do kamenité pouště.). Nicméně je jasné, že je potřeba na to koukat komplexně, ne jen z pohledu kopyt. Ode mně to byl jen povzdech, že když už se dostanu o víkendu za koněma za světla, místo abych vyjel ven - strouhám kopyta...
    [quote=jaja]
    Můj názor je ten, že koně potřebují prostě dělat kroky. Rovnoměrně během dne. Jde o to téměř kontinuální stahování svalů, prokrvování tkání, pumpování kopyt atd atd. Myslím si, že pokud kůň popochází skutečně hodně hodin po pastvině po malinkých krůčcích a pomalu a ujde jen 10 km, je to lepší, než když ujede 30 km pod sedlem v endurance tempu za 2 hodiny a zbytek dne prostojí v boxe či omezeném výběhu u hromady sena. Je třeba si ujasnit, PROČ chceme, aby kůň chodil - a s tím souvisí pak i to, jaké chození je nejvhodnější :-)

K tomu není co dodat, tohle cítím hodně podobně.

Tomáš
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:31

vladka

OT - Tak na to mám tady v okolí spoustu příkladů koní, kteří nejsou vůbec jezdecky využíváni či minimálně (hobby) a přesto vypadají (alespoň pohled zvenčí) naprosto spokojeně a zdravě. Mají k dispozici dostatečně velké pastviny, "základní údržbu" - odčervení, očkování, úprava kopyt, seno ad libitum, odpovídající koňská společnost. Dostávají se sem hubení koně, kteří jsou jinde těžce krmitelní, s kolikovými problémy apod. - tady se vždy vykrmí, jsou v pořádku. Jak říkáme, tak tloustnou snad i ze vzduchu:-).

Vlaďka

Tohle můžu potvrdit. Pokaždé, kdy jsme našim koním dopřáli větší prostor, víc "divočiny", poznalo se to jak na jejich "veterinární" stavu, tak zejména na psychice (vyrovnanost, spokojenost z nich sálá natolik, že si toho všimnou i nekoňáci jako maminky co přišly a dětma koukňout na koníčky).
    Tomas
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 22:19

Myslím, že je to propojené - pohyb na pastvině a následný výkon pod jezdcem (následně ještě zdravý kůň).
    Nejde jen o to, aby kůň dobře fungoval - pokud pominu slovo "dobře" (co je dobře? bez fatálních epizod? dobře jako spokojeně? nebo dobře jako výkonnostně maximálně fit?), tak na pastvinách s kvalitním managementem plus individuální péčí většina koní funguje a prospívá - jsou vyrovnanější, neochablí, nakrmení, v dobře seskládaném stádě i spokojení... Ale to nestačí jako měřítko onoho "dobře" - protože co je dobře pro jednoho majitele/držitele koně, nemusí být dobře pro druhého, pokud k nárokům prvního přidá ještě nároky svoje - ať už vyšší, nebo jen jiné.
    Takže já v přehledu nachozených denních km hledám nejen vodítko kolik "dojezdit" (to mi řekne i kůň sám, jakou má aktuální potřebu pohybu), ale i jakési umělé zvyšování kondice = zdraví = otužilost, tvrdost. Pokud bych např.dlouhodobým měřením zjistila, že moje stádo nachodí v průměru cca 10 km denně s tím, že je zdravotně i psychicky v pohodě a dokázala bych pak nastavit management koní tak, abych sumu km zvedla na -plácnu- 15 km denně, vlastně bych koně zároveň i "trénovala", nebo-li tak trochu uměle dopohybovávala navíc. Což by se mělo kladně (pokud je to pohyb přirozený, bez zátěže, bez stresu) projevit např.při odchovu hříbat určených primárně na vytrvalostní disciplíny, ale i obecně - každé zvíře prospívá lépe, má-li maximum pohybu a volnosti.
    Tedy chůze nejen jako naprostý základ zdraví, ale i utužení toho základního zdraví a zvyšování pastevkem již zvýšené kondice... :-)
    V neposlední řadě bych třeba v klidu s rodinou poseděla u nedělní "poobědní" pohádky a nehnala se odjezdit hajtry... Takže vlastně (!!!) - zvyšováním nachozených kilometrů koní následně zvýšena i harmonie v rodině...:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 01. 2012, 09:15

Ivetashena

Nejde jen o to, aby kůň dobře fungoval - pokud pominu slovo "dobře" (co je dobře? bez fatálních epizod? dobře jako spokojeně? nebo dobře jako výkonnostně maximálně fit?), tak na pastvinách s kvalitním managementem plus individuální péčí většina koní funguje a prospívá - jsou vyrovnanější, neochablí, nakrmení, v dobře seskládaném stádě i spokojení... Ale to nestačí jako měřítko onoho "dobře" - protože co je dobře pro jednoho majitele/držitele koně, nemusí být dobře pro druhého, pokud k nárokům prvního přidá ještě nároky svoje - ať už vyšší, nebo jen jiné.

Iveto - výborná myšlenka! Proč vlastně máme touhu měřit, kolik toho koně nachodí? Určitě máme každý jiné důvody, trochu jiný pohled na věc. Stálo by za to se o tom zmínit.
    Já jsem začal přemýšlet o měření v době, kdy jsem dostal knížku Paddock Paradise od Jamie Jacksona a začal realizovat jeho návrhy, jak koním udělat životní prostor co nejpříjemnější. Už jsem tady někde zmiňoval, že pro mě je s koníkama důležitější vztah než výkon (mám za sebou 30 let sportování v jiném odvětví), mě už srovnávání s jinými (závodění) moc naláká. Spíš se snažím srovnávat sám s mým předchozím snažením a vždy dojít o kousek dál. Ať už se to týká jezdeckého souladu a dovedností, péče o zdraví koní, způsobu jejich života nebo využívání zkušeností s komunikací s koňmi v běžném lidském životě. Takže stále něco zkoumám, stavím, vylepšuju, zdokonaluju.
    A tak jsme jednoho krásného dne ;-) postavili okolo pastvin koridor a začali zkoumat, nakolik ty pravidla, popsaná Jacksonem fungují i u nás. Zpočátku jsem používal metod indiánských stopařů, loni jsme přešel na využití techniky, neboť mi dává k mým dosavadním pozorováním víc údajů a věci tak můžou snadněji zapadat do sebe.
    Pro mě je tedy měření GPS-kou pomůcka, která mi dává informace k doladění životního prostředí našich koníků a k získání dalších zkušeností s optimálním chovem koní.

Tomáš
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 01. 2012, 09:31

Reakce na [1428950]: Pardon, nemám ten přehled. Splet sem si výrobce je to Sony http://www.mobilni-telefony-biz.cz/sony-ericsson/sony-ericsson-j10i-elm-metal-black_3069.html
    Má to i funkci automatických předvoleb. Ta se mi při práci v ohradě také osvědčila. Stačí, i kopytem, sešlápnout a hned doma ví co se děje....
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 01. 2012, 14:54

Tak GPS po vejplatě objednávám, jsem hrooozně zvědavá. Třetím(nebo čtvrtým?) rokem pozoruji a experimentuji, jak ty hajtry co nejvíc přinutit k pohybu. Zatím jsem došla k názoru, že můj pohyb se senem po výběhu je přímo úměrný pohybu koní :) a také hodně záleží např. na typu sena, velikosti kupiček a relativního nedostatku - z množství, které krmím, by asi jiný kůň pošel hlady. Pak samozřejmně teplota, ve vedrech je to špatný. No, tak schválně, jestli mé odhady byly správné, později se podělím o výsledky.
    Jinak pokud jde o krokoměr, viděla jsem ho na slevomatu za 149Kč i s poštovným :-)
    Pro ty, co tápou, proč řešíme celodenní pohyb a jásáme pro každý km navíc, přikládám pro ilustraci dvě fotky - první je kobyla v 10hektarové pastvině bez motivace k pohybu a bez omezení pastvy, druhá je v "experimentálním paddocku" s motivací(a kobyla je o 10let starší, téměř dvacetiletá).

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 05. 01. 2012, 17:24

No..na tej druhej fotke teda nevyzerá bohvieako, 20 ročný huculoid by nemal podla mna vyzerať tak vysušene...
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 01. 2012, 08:47

Reakce na [1429009]:

I pro mne jsou koně až druhý životní sport, ale myslím, že určité cíle nám pomáhají pomaleji stárnout:-).

No já se snažím do množství pohybu našim koním nijak nezasahovat. Když mají chuť, tak blbnou, když ne, tak prostě stojí v přístřešku nebo se válí na pastvině. Hodně to ovlivňuje složení stáda - jeden dva "smíškové" dokáží stádo poměrně dobře rozhýbat.

Proč to píšu - vloni se nám na pastvině jeden z valachů zranil. Zřejmě si při hrátkách natáhl šlachu nebo něco podobného (ani po sono, ani po RTG nám nebyla veterinářka schopna pořádně říci, co se stalo). Samozřejmě doporučila klid v boxe. Jenže tenhle kůň je nervák, který je schopen dobře fungovat jen na pastvině a v boxe se začne odrbávat a je nervní. Takže jsem si řekla, že to risknu a nezavřu ho. Kupodivu se choval velmi, velmi zodpovědně, buď stál nebo pomalu pajdal k vodě, žádných hrátek kolegů ze stáda se neúčastnil (dokonce ani pro pamlsek neudělal rychlejší krok). Možná ta léčba trvala výrazně déle, ale psychicky kůň zůstal o.k.

Jo a k tomu huculovi - máme letos 17ti letého, v zimě vždy s pupkem, letos se ho zatím daří držet v dobré kondici díky přídělovému systému. na jaře to vždycky shodí a vypadá výrazně "mladistvě". Při minulé vyjížďce dělal největší bordel (to člověk ví, že je mu dobře), musel si ty svoje "araby" vést:-).

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 01. 2012, 10:26

Na měření jízdy v terénu (koňovi na krk opradu nezapůjčím :-)) je dobrá aplikace Run Keeper (pro chytré telefony). Používám jí i na kolo a běh. Měří jak vzdálenost, průměrnou rychlost, převýšení, max. rychlost...... Na počítači lze ukládat tréninky, prohlížet trasu, prohlížet různé grafy apod.. Jinak od Vánoc používám Garmin Edge 500, podpora na počítači nejlepší :-), ale mám ho hlavně kvůli cyklistice (tepák, měření frekvence šlapání...).
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 09:34

Vytahuji starší diskuzi - jak to vypadá u MĚŘIČŮ teď v mrazech, jak moc kosy a terén umrzlý na kost ovlivnil/neovlivnil nachozené kilometry stáda?
    Zajímá mne, naměřil-li někdo něco jiného, než obvyklé průměry a standardy?
    A má někdo z měřičů představu, jak vypadá pohyb stáda v současné sibiřské zimě během noci? Hýbe se vám to, nebo stojí (myslím koně:-), v případě, že by chtěl Indoš žertovat...)?
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 17:13

Tak mi tady máme tankondrom,zimu vcelku normální-okolo -20,kobylky se pohybují pomalu a opatrně,přes den se hlavně vyhřívají na sluníčku,jinak popocházejí a uždibují seno z jednotlivých roznošených hromádek,nachodí svůj klasický průměr,jen pomaleji .-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 09:19

http://www.kudysel.eu/needLogger.aspx

:-) pro ty co neznají
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 10:21

Reakce na [1447289]:
    Mate s tim osobni zkusenost?
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 10:36

Ja ne, kolega z prace mi to dnes ukazal. Zaznamenava si s tim jizdy na kole i na koni. Pouze se to zapne a ono to zaznamenava trasu, cas, stoupani a klesani, prumernou rychlost atd. Nabiji se to pres USB, vydrzi nabite pry az 14 hodin. Byla jsem nadsena kdyz jsem to videla. On si s tim zaznamenal jednu vyukovou hodinu na koni, pripojil na pc, programek si stahl data a na mape mu ukazalo trasu vcetne vsech popisovanych udaju. Za ty penize podle mne genialni.

Je to samozrejme varianta pro ty, co nemaji chytre telefony, ktere maji tyto aplikace v sobe. Je to malicke, skladne, levne.
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 13:28

Já nedám dopustit na své Garmin-hodinky. Jsou jedním slovem super! Nevyjíždím bez nich - a k dispozici jsou samozřejmě i programy, které popisuje Kallisto - po připojení k PC stáhnete trasu, která se ukáže na mapě, podle typu programu zjistíte fůru věcí, včetně převýšení, prům.rychlostí, etap s nej- výkonem, ujeté vzdálenosti, kliknutím na kterýkoli bod trasy vidíte, kolik jste v tom místě již měli najeto...
    Ale já konkrétně tedy nejvíce oceňuji fakt, že tím, že jsou hodinky na ruce, nikoli v kapse, kdykoli, i ve cvalu, mohu kouknout - a vidím. Displej velký, přehledný, s více možnostmi nastavení (podle toho, co chcete zjišťovat a na první kouknutí vidět).
    Před rokem mě stály 2.400 - dnes už budou jistě levnější...

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 15:28

Reakce na [1447298]: Zajímalo by mě, jestli by tohle mohla být věcička, kterou mohu monitorovat celodenní pohyb koně po výběhu? Tedy jde o to, že když to zapnu, tak to těch dejme tomu 10 hodin opravdu poběží a já si potom doma přehraji záznam - tedy stejná funkce jako GPS zaznamenávač? Taky bych ráda věděla, kolik toho ten můj denně nachodí. Ale nějak nevím, co je nejvhodnější na něj přidělat, aby to bylo co nejmenší a zároveň nejlevnější a trošku odolné. Díky.
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 16:08

Mám ted čerstvě tenhle http://www.zbozi.cz/?q=GT-730FL&typ=nabidky&seradit=nejlevnejsi tak uvidíme, zatím budu testovat... možná by stálo za to se domluvit a nasbírat data z většího množství míst (malá pastvina, velká pastvina, ruzne teploty a pocasi, atd..) a nasledne vyhodnocovat... dost by me treba zajimal prinos paddocku oproti stejne velke bezne pastvine atd..
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 19:23

Tak, GPS-logger mám objednaný. Jsem hrozně zvědavá, kolik toho naši koně nachodí, tak teď budu moct vesele měřit :-). Jen musím vymyslet, jak to na ně bezpečně připevnit, aby to vydrželo válení a blbnutí mlaďochů...
    Ráda se připojím k vzájemnému porovnání i k různým experimentům :-D.
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 05. 2012, 19:45

Když jsme u toho, které hodinky ( přístroj ) funguje nejlépe včetně toho, že bude koni měřit i tep.
    Máte zkušenost?
  • Stálý odkaz | Vloženo 14. 05. 2012, 08:59

Reakce na [1447313]: To vypadá jako Garmin Forerunner 205, ten je super, měla jsem ho párkrát půjčený od kamarádky, teď se chystám konečně pořídit svůj přístroj. Tenhle už se nevyrábí, místo něj je asi tento Forerunner 110:
    http://www.garmin.cz/produkty/sport/bezeck … .html
    Vypadá, že je o něco menší a doufám, že má stejné funkce :)
    Jinak ten GPS logger vypadá taky zajímavě, vůbec nevím, že něco takové existuje...
  • Stálý odkaz | Vloženo 14. 05. 2012, 09:03

Reakce na [1447329]: Objednala jsem si ty věcičky dvě, abych je mohla střídat a sledovat koně 24 hodin. Tak jsem zvědavá. Předpokládám, že je budu zatím lepit na ohlávku.
  • Stálý odkaz | Vloženo 14. 05. 2012, 13:08

Reakce na [1447530]: Hmm, tak abych tu nekecala, právě jsem se byla v GPS centru poptat, zda je Forerunner 110 ekvivalent 205ky a bohužel, neměří aktuální rychlost a nemá ani takovou tu mapu okruhu s šipkou, která je super, když se ztratíte :( Jak paní v Garminu potvrdila, u 205 platilo "za málo peněz hodně muziky", dnes má stejné funkce 410, ovšem cena už je něklde jinde :(
    http://www.garmin.cz/produkty/sport/bezeck … .html
  • Stálý odkaz | Vloženo 14. 05. 2012, 17:58

Reakce na [1447589]: Tak to jsi mne potěšila - tedy ne že bych byla škodolibá, ale uf... ještě že jsem do té 205-ky před rokem a půl šla a nečekala, až "sletí" cena... :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 19. 05. 2012, 21:52

Tak hlásím první měření nachozených kilometrů :-) Za necelých 12 hodiny (od 7:33 - 19:13) ušla kobyla (a s ní asi všichni plus minus) kousínek přes 4 km. Pastvina o rozloze 2 ha plus cesta ca 30 m do stodoly, ktde byla podle všeho ráno, když jsem GPS dala, pak jednou přes den a pak večer, když jsem GPS sundávala (ale to už GPS nepracovala, batery došly). Ukazuje to i rychlost v jednotlivých úsecích (podle všeho si to jednou nacválali - hned ráno po opuštění stodoly po snídani - a dvakrát naklusali - jednou před apo cvalu a podruhý, když se přes den od stodoly po napití vraceli zpět na pastvinu, většina je popásání krok sun krok a postávání (asi, tak přesně rozdíly v rychlosti neměří) a mezitím několik krokových přechodů rychlejších i pomalejších.Tak jsem zvědavá ráno na další info z nočního pasení.
  • Stálý odkaz | Vloženo 20. 05. 2012, 08:39

Reakce na [1448539]: Dávej vědět, Jájo!
    Ještě mě zajímá, kam jsi umístila (a jak) GPS-ku?
    Mně včera kobyla (a s ní asi všichni ostatní zhruba nastejno) našmatlala po výběhu a pastvině (kopcovitá část) za nějakých šest hodin, co jsem měřila, 2,6km. Venku při práci pak přidala 13km (krok, klus, cval), dál jsem neměřila - hříbě je strašně zvědavý a já se o hodinky připevněné na ohlávce dost bojím...
    Orientačně to kilometrově vychází kapku víc jak tobě - já mám araby dost akční, tak možná se po výběhu hemží trochu víc, aspoň co pozoruju oproti ČT-kám, appaloose, QH... Ale dokud nebudu měřit v tahu celých 24h. více dní, je to neprůkazný a o ničem...

1 2 3

Equichannel na Facebooku

Naši partneři