Reakce na
[1429009]:
I pro mne jsou koně až druhý životní sport, ale myslím, že určité cíle nám pomáhají pomaleji stárnout:-).
No já se snažím do množství pohybu našim koním nijak nezasahovat. Když mají chuť, tak blbnou, když ne, tak prostě stojí v přístřešku nebo se válí na pastvině. Hodně to ovlivňuje složení stáda - jeden dva "smíškové" dokáží stádo poměrně dobře rozhýbat.
Proč to píšu - vloni se nám na pastvině jeden z valachů zranil. Zřejmě si při hrátkách natáhl šlachu nebo něco podobného (ani po sono, ani po RTG nám nebyla veterinářka schopna pořádně říci, co se stalo). Samozřejmě doporučila klid v boxe. Jenže tenhle kůň je nervák, který je schopen dobře fungovat jen na pastvině a v boxe se začne odrbávat a je nervní. Takže jsem si řekla, že to risknu a nezavřu ho. Kupodivu se choval velmi, velmi zodpovědně, buď stál nebo pomalu pajdal k vodě, žádných hrátek kolegů ze stáda se neúčastnil (dokonce ani pro pamlsek neudělal rychlejší krok). Možná ta léčba trvala výrazně déle, ale psychicky kůň zůstal o.k.
Jo a k tomu huculovi - máme letos 17ti letého, v zimě vždy s pupkem, letos se ho zatím daří držet v dobré kondici díky přídělovému systému. na jaře to vždycky shodí a vypadá výrazně "mladistvě". Při minulé vyjížďce dělal největší bordel (to člověk ví, že je mu dobře), musel si ty svoje "araby" vést:-).
Vlaďka