Měření naježděných/nachozených vzdáleností GPS v terénu i na pastvině

• Stálý odkaz | Vloženo 01. 01. 2012, 22:34

Zdravím všechny.
    Prvním rokem měřím odježděné vzdálenosti v terénu GPS-kou.
    Ráda bych zjistila, kolik mi koně nachodí i doma, nejen pod sedlem. Je tu někdo, kdo podobná měření na pastvinách již realizuje?
    Pokud ano (mám pocit, že Tomáš Langer se zmiňoval, že měří, také Jaja, že se chystá...), poradíte
    1./ jaké máte typy přístrojů?
    2./ jak a kam upevňujete GPS-ku na koně tak, aby ani při válení, ani při zvídavých hrátkách hříbat neutrpěla?
    3./ podělíte se o naměřené hodnoty, vlivy počasí a ročního období, prostě o poznatky a zkušenosti?
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 01. 2012, 13:52

Ahoj Iveto,

po pořádku:

1,2. vybavení je jednoduché. Levná GPS-ka je přidělaná na starý pásek od kalhot stříbrnou páskou tak, aby se dala vypnout a zapnout, aby se dala z pásku sundat pro odečtení dat a zase přilepit zpátky, a aby byla pokud moľno chráněná proti zlomyslnostem koníka (drbání se GPS-kou o strom, válení se v blátě, jednou ji Listr dokonce ztratil - našla se a nebyla rozšlápnutá). Proto používám GPS, která byla původně navržena jako cyklocomputer a je vodotěsná a poměrně pevná.
    http://www.alza.cz/holux-gpssport-245-cykl … 5.htm
    Levnější variantou je turistický zapisovač, což je stejný vnitřek, jen s malým displejem a s menším pouzdrem (které ale není vodotěsné).
    http://www.alza.cz/gps-modul-do-auta-eu3c- … 7.htm

Baterka vydrží snímat polohu cca 24 hodin. Ovšem během této doby se záznam několikrát přeruší. Přesné vysvětlení nemám, ale předpokládám, že po nějaké době nečinnosti (kdy koník stojí na jednom místě) se zaznamenávání vypne. Místo jednoho 24-hodinového záznamu tak mám většinou několik kratších.

3. Přestože měřím už delší dobu, změn ve složení stáda i pastvin (budování koridoru) bylo tolik, že z toho zatím nejsem schopný udělat nějaké jasnější závěry. Proto jsem psal ten návrh spojit síly, čím víc výsledků, tím líp.

Jinak vyjížďky zaznamenávám na mobil s Androidem pomocí aplikace iMapMyFitness.

Tomáš

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 01. 2012, 18:12

Reakce na [1428670]: Děkuji moc za reakci, Tome.
    Můžeš (na mail, pokud chceš raději) mi napsat alespoň největší "rekordy"? Nejvíce nachozeno cca kolik? Nejméně cca? Spojuješ si to s něčím (proč tenkrát zrovna tak málo, proč jindy tak moc - co bylo jinak?) - z mých zkušeností hodně ovlivňuje prostorové uspořádání výběhů/pastvin, počasí, potom samozřejmě nové přírůstky ve stádě, což ale u nás není časté. Ráda bych trochu experimentovala s různými průchody a koridory, ale to až v suchou část roku...
    Děkuju.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 01. 2012, 11:14

Já si od známého půjčila tento přístroj: Q-1000XT : Qstarz BT-Q1000XT Bluetooth Data Logger GPS Receiver a v mém půlhektarovém paddocku koně za den nachodí okolo 8km-zatím jsem měřila na velmi tvrdém umrzlém povrchu(č. a poprvé bylo bahno. Výsledky můžete vidět zde: http://www.my-travel-log.com/facebookApp/shareData/2011December/FBLpksQD.htm (jsou tam na ukázku zaznamená obě měření :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 01. 2012, 11:17

Jinak upevňuji na stájovku,GPS dám do kapsičky na mobil,která je připnutá malou karabinkou a vložím mezi žuchvy-tak je GPS v bezpečí před drbáním i válením.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 01. 2012, 18:06

Zdravím dalšího "stopaře" ;-)

Aby se z těch záznamů dalo něco odvodit, bylo by potřeba vědět víc informací, než jenom kudy kůň chodil. Chtělo by to vědět kolik koní v ohradě bylo, kdy a jak byli krmení, kde mají vodu atd.

Možná by bylo dobré tuhle diskuzi použít pro vytvoření seznamu, co by člověk měl ke každému záznamu připisovat, aby se z toho časem dalo udělat nějaké shrnutí.

Tady je např. moje poznámka k záznamu z 24. července:
    6,5 hodiny - 1,9 km. Koridor otevřený jak do velké pastviny, tak dolů do lesíka, velká pastvina je vypasená, v lesíku trochu zelené zůstalo, večer dostali seno k přístřešku. Klid od 23,45 do 0,15 a 0,45 do 1,20.
    Pozn: Koridor podlouhlého tvaru máme udělaný okolo 2 pastvin, zatímco ostatní pastviny tento koridor obklopují. Podle potřeby jim otevíráme nebo zavíráme přístup do pastvin, takže koně můžou zůstat buď jen v koridoru nebo jít i do pastviny, kterou jim otevřeme. Na přiloženém obrázku je koridor hnědě, na levém kraji je přístřešek, košíky označují místa krmení senem, vlnovka vodu.

Tomáš

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 03. 01. 2012, 19:49

no dala jsem to sem jen jako ukázku,měření mám samozřejmě zaznamená se vším všudy,neb je budu používat pro svou bakalářskou práci,takže pokud je bude chtít potom k dispozici se vším všudy,tak doplním nebo zašlu :-) Jinak GPS tam má možnost přihodit i foto jednotlivých míst,takže to lze i takto zpestřit :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 01. 2012, 21:09

Reakce na [1428806]: Tome, v tvém příkladu mi není jasný ten počet km x hodiny. Mám to chápat tak, že za 6,5h měření kůň nachodil 1,9km? Přijde mi to hrozně málo... Ale možná jsem to blbě pochopila, jsem dnes docela utahaná a ač málo hodin, tak jen tak tak mžourám...
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 01. 2012, 21:10

Reakce na [1428812]: Leni, mě by určitě zajímaly podrobnosti, hlásím se jako první čitatel tvé bakalářky! :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 07:39

Jo, tomto konkrétním měření to tak bylo. Ono to odpovídá tomu, co piše Lenka - 8 km za den.
    Proti údajům, které se člověk dočte v literatuře o volně žijících koních je to málo. Jenže naše koně nežijou volně, jsou naučení, že jim 2x denně někdo donese seno na určité místo a tak nez by hledali jiné žrádlo, klidně si 2 hodinky počkají až jim ho donesem.

Proto pisu o nutnosti zapisovat podminky, za jakých měření probíhalo, abychom mohli odhadnout důvody, proc někomu chodi koně víc a někomu míň.

Tomáš
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 08:04

Vycházím z toho, že zdravý kůň který má možnost se krom času odpočinku pohybuje neustále. Takže v pohybu je vidim a rychlost odhadnu, a to už se dá vypočítat z hlavy. Totéž aplikuju na sebe. Takže přístroje nevyužívám. :-) Považuju je za nesmysl, a ani mi nevadí, že mi na to prší.....

PS: Pomocí krokoměru jsme měřili pohyb na výletě. Nebyl moc přesný.....rozdíl byl asi 8km.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 09:00

Lidi, super, myslím, že bychom se měli někdy sejít (aspoň přes dráty a vlny inetu) a domluvit na nějakých "standardech" měření. Velmi mě to zajímá a bylo by fajn, kdyby takové meření proběhlo plošněji a trochu organizovaně.

Pro Toma: je to málo, 8 km denně, proto jsem přesvědčená, že i koně žijící 24/7 na běžných středoevropských plochách by měli být pravidelně (pokud možno denně) ježděni :-) To jim ty kilometry nažene.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 10:24

Reakce na [1428857]: Jajo, koně denně jezdím - a měřím (odhady jsou naprosto na nic, když jsem začala poctivě denně měřit najeté km, byla jsem překvapena, o kolik míň trasy mají, než jsem odhadovala - máme tu samý kopec a velká převýšení, takže to klame ještě víc). V měsíci odjedu v průměru 180km (započítány i zimní měsíce, prostě průměr za rok). To znamená průměr 6km na den. Což je, pokud by koně nachodili ve výbězích a pastvinách jen cca 8km/den, stále žalostně málo...
    /A to neznám moc lidí, kteří jezdí své koně tak pravidelně, jako já, takže tam, kde se přes zimu odpočívá a nejezdí, půjdou kilometrové průměry dolů ještě víc..../
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 10:44

Reakce na [1428862]: Já to neměřila, ale brala jsem to skutečně podle rychlosti a času pod sedlem - ted jezdím bohužel méně, ale každý den hodina v sedle je podle mě něco, co se považuje za standard. Pokud kůň půjde za tu hodinu pouze rychlostí svižně jdoucího člověka, tak je to 5 km. A koně chodí rychleji, i kdyby krokovali. Pokud vím, říká se, že kůň by měl nachodit aspoň cca 15 km denně. Pokud by pod sedlem dal jen 5 km a na pastvině 8, tak to taková tragédie není. Bude stačit dát delší klusovky nebo koně lépe rozmotivovat k pohybu ve výběhu a dojdeme k tomu "normálu".
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 11:01

Reakce na [1428864]: Vřele doporučuju koupit GPS-ku. Budeš fakt překvapená...
    Já vycházela přesně z tvých předpokladů - člověk svižně 5km/h, takže na koni s přehledem 10km/h, pokud se kluše a cválá normál. Když makáme, v pohodě víc. Houbelec!!! Čučela jsem jak puk, první týdny jsem dokonce tvrdila, že to nemůže měřit dobře :-) Manžel se chlámal a měl poznámky, které mi nepřišly vtipné :-))
    Samozřejmě to měří dobře, přímo výborně, a jak např.v publikaci od Karola (Jezdecká turistika) najdeme všichni, kdo nakoukneme, sedí to i obecně na časy v jezdecké turistice brané jako standard, tedy: v kroku 1km ujede jezdec na koni za 10min, v klusu 1km za 5min, cval 2,5-3min. Počítáno na mírně zvlněný terén... /Což byl ten problém - MÍRNĚ zvlněno tu fakt nemám:-), takže pokud dvouhodinový terén probíhal v našich krpálech, kde v tahu moc nenacváláš a i klusové úseky jsou kratší, než na rovině, pokud tedy nechceš uštvat zvíře, přišlo mi sice, jak moc máme uděláno, ale byl to "jen" objem, nikoli vzdálenost./
    Takže je nutno hodně objektivně zaznamenávat i povahu terénu, ve kterém měření provádíš.
    Jo, ještě postřeh - stačí pár dní v měsíci nejezdit, pár dní dát aktivní odpočinek např.pouhou krokovkou - a v měsíčních průměrech se to odrazí strašlivým způsobem, km/den jdou rapidně dolů.
    Možná by se mohla připojit se svými postřehy třeba Vlaďka...
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 11:25

Km na den není zdaleka měřítko. Jediné měřítko je výpočet vydané energie. Ten nemusí mít s km. na den nic společného. Km na den jen, a ještě špatná, orientační veličina. Výdaj v Joulech na den a hlavně způsob práce. Jestli nachodíš 100km s dcerkou v kroku, tak máš sice velký kilometrový průměr, ale práce pramálo. U kopců záleží také na stoupaní a převýšení a to neuvádíš. Jediný pomocník je interaktivní mapa a tu má každý k dispozici na internetu. Existují i programy pro výpočet převýšení na dané trase a podle tabulek lze dopočítat spotřebu Joulů. To ale opět není přesné, protože kůň má různé nálady a tedy i práce se na něm různě podepisuje energetickým výdajem.
    Opravdu nejpřesnější a profesionální je přibližný výpočet nebo přesný odhad. Krokoměr to prostě nezměří. Jedině měřit tep, to by mohli přístroje i pomoci.
    PS: no dyť. Co jiného trénuješ než objem. Vzdálenost trénovat nemusíš.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 11:34

Reakce na [1428869]: Tady nejde o trénink anio objem práce. Jde o kroky - kolikrát kůň ťápne kopýtkem na zem :-) plus tedy délka toho kroku. Jde prostě o pohyb, pumpování krve, stahy a uvolnění svalů, kopytní mechanismus, neustálé byť mírné požadavky na dýchací a oběhový systém, podporu trávení atd atd :-) Stačí skutečně krok sun krok mezi trsy trávy, pokud kůň u toho ujde onu vzdálenost. Osobně bych brala i krokoměr - počet kroků :-) Podle mě totiž z tohoto hlediska není podstatná intenzita práce, ale primárně právě onen počet kroků.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 11:38

Reakce na [1428866]: Ano, v krpálech to je jiné. V normální krajině ale obecné vědomosti o rychlosti koně a doba pod sedlem podle mě postačí pro přibližné určení ujité vzdálenosti. Je otázka, jak je to s těmi nutnými kilometry v případě, že koně žijí právě v takových horských podmínkách :-) Myslím, že by stálo za to měřit i počty kroků....
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 12:01

Reakce na [1428866]:

ahoj,

my máme už několik let změřené km v okolí - nejdříve na mapě a pak s GPS (potvrzuji velké rozdíly). I kvalita GPS může měření ovlivnit, protože máme několik míst se slabým signálem, kde moje neměří a dopočítává a manželova měří přesně. Rozdíl tak 1- 1,5 km na 20 km.

na druhou stranu pohyb na pastvině neměříme. Postupem času jsme se dostali k velkým pastvinám, někdy v kopečku (to bylo úplně nejlepší na nadýchání a fyzičku - seno nahoře a voda dole). Takže koně mohou fungovat podle aktuální situace - složení stáda, teploty, pastva/seno, únava po náročném tréninku/závodech..... Ale těch průměrných 8 km bych viděla jako akceptovatelné.

V sezoně dáváme maximálně ježděných 80 km týdně (opravdu v maximu tréninku/závodech), koně chodí pod sedlo max. 5x týdně. takže k tomu připočíst těch 56 nachozených na pastvině a máš 136 týdně (cca 20 denně). na druhou stranu u nás nejkratší práce v terénu je 6-7 km (jízdárnu neodhadnu).

Průměrné rychlosti - samozřejmě podle terénu - tentýž kůň dá na vzdálenosti 80 km na rovině rychlost 19,5 km/hod (většina cvalu), v kopečkách pak kolem 16,5 km/hod. výdej energie podle našeho Polaru (nastaveného na koně podle člověka) je samozřejmě závislý na rychlosti (a ta na terénu) a vzdálenosti.

Ad počet kroků - tedy tohle fakt nedokážu ani odhadnout. Určitě velký arab méně než malý huculokabardin:-).

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 15:44

Reakce na [1428869]: Jari, dceru cca jednou dvakrát v týdnu opravdu povozím - dobrý postřeh:-) Jinak araba je zrovna březí, takže bohužel vše, co jezdíme (chodíme), je momentálně poznamenáno ohledem na tento fakt.
    Bohužel mám GPS-ku teprve od léta, takže naměřeno "v plné" jezdecké zátěži nemám skoro nic. Ale jelikož nejde o práci, ale o naše povědomí o kvantitě pohybu čtyřnožců za den, není fakt, jak moc kobyla maká/fláká se podstatný, podstatné jsou odchozené kilometry (jak už napsala Jaja).
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 15:55

Reakce na [1428876]:
    Děkuji za reakci, Vladi.
    Docela by mě ty výdeje energie a převýšení zajímaly, měřím je taktéž, tak bych si mohla srovnat vaši běžnou práci (nemyslím závody, myslím průměrný terén) se svojí neběžnou (březí) :-)
    Mrkla jsem do záznamů z léta a tam mi vychází týdně 60km v převýšení cca 500 - 550m na terén, ale jak říkám, bylo to po potvrzení březosti, to už jsem km i tempo ubírala.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 18:31

Reakce na [1428870]: Některé telefony mají i GPS i krokoměry. Např. Samsung má krokoměr. Ale nevim jestli se to dá využít i v sedle.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 18:36

Reakce na [1428895]: Už sem to pochopil. Takže já patřím cca do kategorie Vlaďka. Vč. té pastvy do kopce seno nahoře. Navíc má takové jako turnikety, takže obcházet. Avšak od září letošního roku sem to úplně zazdil, takže doufám že od konce ledna února znovu osedlám....
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 18:52

Takže telefon Samsung s krokoměrem. Měří pomalé i rychlé kroky - tedy běh. A počítá okamžitou spotřebu Joulů. Princip měření je založen na frekvenci otřes-hup-otřes. Takže v sedle by měl fungovat taky, alespoň pro počet kroků - km pak lze dopočítat. Takže otřes-krok-otřes:-) to je ten princip.

Pro Ivetu: Z toho důvodu by možná měla dcerka jí a ty jet. Stáří dcerky tedy neznám, ale dnes kdy děti od 0-6sedí v autě a 6-25 ve škole, myslím že ty kroky jsou podstatné pro psychickou zralost (alespoň teda z pohledu jezdeckého i když je na veřejnosti patrné že obecně). Kozácké děti sedlali koně až v 8 letech. Do té doby chodili povinně pěšky(z ověřených zdrojů). Do výchovy ti samozřejmě zasahovat nechci, jen ta souvislost:-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 20:37

jaja
    .
    Pro Toma: je to málo, 8 km denně, proto jsem přesvědčená, že i koně žijící 24/7 na běžných středoevropských plochách by měli být pravidelně (pokud možno denně) ježděni :-) To jim ty kilometry nažene.

Jo, je to málo, proto taky zatím nejdu s výsledky ven. Ono je to vidět - kdyz kvůli práci nestíhám jezdit v tydnu, mám mnohem víc práce se strouháním. Koně potrebujou pohyb víc, než jsme si ochotni připustit.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 20:41

Tomáš Langer
    jaja
    .

Jo, je to málo, proto taky zatím nejdu s výsledky ven. Ono je to vidět - kdyz kvůli práci nestíhám jezdit v tydnu, mám mnohem víc práce se strouháním. Koně potrebujou pohyb víc, než jsme si ochotni připustit.

No jo, všechno ano. Jen nejde o to si to připustit. Jde o to jak to dokázat. :-) Možná ,že ten čas jednou nastane a místo plnění občanských povinností se budem moci věnovat něčemu smysluplnému - jako třeba jezdit na koni. Pokud tu tou dobou ještě bude kudy. :-)
    Na to už sem přišel tak před 8 lety v Anglii, když jsem cestoval od stáje ke stáji, že pohybumožnost má vliv na celou řadu věcí. Škoda, že jste nevymysleli jak se zbavit všech těch ostatních povinností - já bych šel jezdit třeba hned.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 20:47

jaja
    Reakce na [1428862]: Já to neměřila, ale brala jsem to skutečně podle rychlosti a času pod sedlem - ted jezdím bohužel méně, ale každý den hodina v sedle je podle mě něco, co se považuje za standard. Pokud kůň půjde za tu hodinu pouze rychlostí svižně jdoucího člověka, tak je to 5 km. A koně chodí rychleji, i kdyby krokovali. Pokud vím, říká se, že kůň by měl nachodit aspoň cca 15 km denně. Pokud by pod sedlem dal jen 5 km a na pastvině 8, tak to taková tragédie není. Bude stačit dát delší klusovky nebo koně lépe rozmotivovat k pohybu ve výběhu a dojdeme k tomu "normálu".

Ono se uvádí poměrně široké rozpětí, 15 - 30 km, záleží kdo a v jakem prostředí to měřil, a - hlavně - jde o to, že volně žijící koně nachodí tolik, aby se jim přiměřeně obrousila kopyta. U našich domácích koní je tedy potreba buď dostatečně pohybovat nebo se víc starat o kopyta. Pak by menší nachozená vzdálenost tak nevadila.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 20:47

jaja

Ono se uvádí poměrně široké rozpětí, 15 - 30 km, záleží kdo a v jakem prostředí to měřil, a - hlavně - jde o to, že volně žijící koně nachodí tolik, aby se jim přiměřeně obrousila kopyta. U našich domácích koní je tedy potreba buď dostatečně pohybovat nebo se víc starat o kopyta. Pak by menší nachozená vzdálenost tak nevadila.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:00

Reakce na [1428898]:

ahoj Iveto, mrknu přes víkend do starších Sihaskových záznamů, kde jsem si ty výdeje psala. spíš ti asi napíšu rozdíl v % výdajů podle terénu, protože absolutní hodnoty jsou nastavené na člověka, ne na koně.

V současné době v tréninku spíš sleduji vzdálenost, rychlost, převýšení (to odhadem, ale časem se snad modernizuji a přidám do počítače i terén a převýšení). No a samozřejmě i zátěž sedící na koni. U nás se "užitečné zatížení" pohybuje od cca 40 kg do 95 kg.

Samsung mám a kde, že mám hledat krokoměr?

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 01. 2012, 21:05

Tomáš Langer

1. Jde o to, kolik km (kolik kroků) koně potřebují, aby jejich tělo dobře fungovalo. Je jasné, že potřebují se pohybovat, ale kolik? Koloik minimálně? Kolik optimálně? Beru prostě těch 15 km jako minimum.

2. Volně žijící koně nachodí tolik, aby se nažrali a napili, ne aby se jim obrušovala kopyta :-) To je jen důsledek :-) Obrušování kopyt je jedna z těch věcí ve druhé polovině seznamu, která mě trápí v souvislosti s pohybem koní. Je celá řada divoce žijících koní, kteří mají kopyta neobroušená - protože žijí na měkčí půdě.

Můj názor je ten, že koně potřebují prostě dělat kroky. Rovnoměrně během dne. Jde o to téměř kontinuální stahování svalů, prokrvování tkání, pumpování kopyt atd atd. Myslím si, že pokud kůň popochází skutečně hodně hodin po pastvině po malinkých krůčcích a pomalu a ujde jen 10 km, je to lepší, než když ujede 30 km pod sedlem v endurance tempu za 2 hodiny a zbytek dne prostojí v boxe či omezeném výběhu u hromady sena. Je třeba si ujasnit, PROČ chceme, aby kůň chodil - a s tím souvisí pak i to, jaké chození je nejvhodnější :-)

1 2 3

Equichannel na Facebooku

Naši partneři