Reakce na
[1409601]:
Tomáši, jinou reakci jsem ani nečekala.
Ač se snažím najít něco dobrého, nedaří se mi. Ano, je to můj názor. Pavel žádal v několika příspěvcích konkrétní případy, tak je dostal. Že u nás žádný uzdravený kůň nebyl, ale pouze kulhající koně, je holý fakt. Můj příspěvek můžeš dát Standovi klidně přečíst, nepíši nic, co by nebyla pravda a možná se dočkáme názoru z druhé strany.
Dříve jsem uznávala na strasser metodě, že propaguje chov koní venku. Netuším, zda-li to paní Strasser myslela až tak moc přírodně, jak to propagoval Standa, bohužel i s Karinou tady u nás. To byla kobylka, která to zpočátku na pastvině zvládala, ale po určitých úpravách na kopytech patřila do sucha do stáje na podestýlku, s procházkami venku, což metoda strasser nepřipouští. Byla tak bolavá, že si na prkenou podlahu v přístřešku nelehla. Když jsme ji nastali, hned si do měkké podestýlky šla lehnout, ale dostali jsme od Standy, že takhle ne a byla opět bez podestýlky, takže raději ležela venku v bahně, v dešti, sněhu, protože stání a chůze jí opět působila bolesti. Pokud na sněhu spí naši ostatní koně, je to v pořádku, jsou v pořádku neublíží jim to, jedná se ale o zdravé koně, kteří jsou většinu dne na nohou, ale bolavý, nemocný kůň, který většinu dne proleží, do takového počasí nepatří. Ty zastáváš svůj názor, já ten svůj. Snažila jsem se dlouho najít na této metodě něco dobrého, ale čím více jsem jí na vlastní kůži poznávala, tím více jsem zjišťovala, že na ní nemohu nic dobrého najít. A už podruhé ti opakuji, že nemám nic proti Standovi, on se to snaží dělat jak nejlépe umí, jak se to u paní Strasser naučil, ale bohužel, koním to neprospívá. Opravdu by mě zajímalo, kolik koní bude muset ještě trpět, než připustíte, že je na této metodě něco hodně špatného. Vím, že studium kopytařiny u paní Strasser stojí nemalé peníze, rádi byste, aby se vám vynaložené finance vrátily, ale nemělo by nám všem jít především o zdraví a pohodlí koní?
Co se týče máčení kopyt. Nepokládám za malichernost, pokud někdo ve vážně míněném článku napíše slovo vždy, mělo by to tak platit. Jen jsem napsala, že u našich to neplatí. Máš-li pocit, že je to protože je nezvládáme, jsi na velkém omylu. Ale to je tvůj problém, ne můj.
Naši také mají po pastvině cestičky, po kterých v řadě za sebou chodí. Ale leknou-li se, či urovnávají postavení ve stádě, pak je jim jedno, kam šlapou, prostě při leknutí vyrazí a až po chvilce se zastaví a koukají, mají-li se bát či nikoliv. Tak jsem to myslela. Pokud půjdou divocí koně, půjdou svými cestičkami, ale ve chvíli, kdy na ně zaútočí predátor, tak vyrazí a nebudou se dívat, jestli tam někde leží ostřejší kámen. A opravdu bych nesrovnávala stojící postavu a kámen na zemi. Ale přiznám, že osobně bych si před stádo splašených koní nikdy nestoupla.
Nevím o nikom, kdo je certifikován nebo studuje u Strasser, že by záměrně ztenčoval chodidlo.
A proč tedy Standa vyřezával Dennyho až tak, dokud nezačnou prosakovat kapičky krve, protože to je to pro koně to nejlepší, pak rohovina nejlépe dorůstá. To jsou Standova slova, ne moje výmysly. Akorát, že když ho tak vyřezával týden co týden, tak ta rohovina prostě neměla šanci dorůst, byla tenká, každý krok ho bolel, tvořily se pořád dokola abscesy a Denny byl pořád bolavý. Nemám nic proti tomu odstranit starou rohovinu, našim koním to také děláme, ale jsem proti tomu, aby se vyřezávala uměle klenba a aby se vyřezávalo, dokud neprosakují kapičky krve.
A ta poslední věc? Zeptejte se na to Standy, až se s ním potkáte. Jeho poučení ze smrti Karin, je hodně silné. Možná že Vám se s ním nesvěřil. Možná proto, že mu z principu nevěříte...?
Snažím se věřit, že tomu tak je. Protože pokud se poučil, tak určitě nedovolí, aby se podobné experimenty děly kdekoliv jinde, ať už na Pavlovo klinice, na Hněvšíně, či kdekoliv jinde. A opravdu to není, že bych mu z principu nevěřila, nevěřím metodě, protože jsem na vlastní oči viděla, co dokáže s koňmi udělat.