Krev při strouhání kopyta ??

• Stálý odkaz | Vloženo 04. 05. 2011, 14:31

V neděli se strouhali koně a při strouhání pravé přední mojí kobči začala téct krev z kopyta, v dolní části na plošce vedle střelky a v místě pod ní.Při dotyku rukou ,toto místo měla oproti dalšm třem kopytům velmi měkké ,jako se dalo prstem i mírně prohýbat.V životě sem toto neviděla, ke strouhání sem dostanu málokdy ,abych viděla ..přesto se ptám , je normální že při strouhání teče krev z kopyta? proč má kobyla kopyto v tom místě měkké , co to může signalizovat ? Bylo mi řečeno že tam nejspíš měla nášlap - ale v životě v tom kopytě neměla ranku ,ani hřebík ,ani nic podobného,kopyta sou čistěny před ježděním.Taky na ní jezdím častěji rekreačně ,ale nekulhala ,až do tohohle strouhání - ted začala na tvrdém kulhat a jde nejistě , ano , je možné že jak jí doroste zase víc kopyto , kulhání přestane , přesto mi dělá starost ta měkká část spodního kopyta, a otazník -nad tou krví při strouhání.Prosím o všechny informace a zkušenosti.
    Kobyla je skoro rok na boso, 24/7 venku ,ježdění jen rekreační nenáročné , přidávám do krmení biotin již půl roku.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 05. 2011, 15:11

Může to být třeba otlak.Nebo mohl kovář při strouhání zajet moc hluboko a ztenčila se stěna na chodidle.A ten nášlap-mohla tam mít chvíli zaraženej kámen,třeba.Jestli je bosá,mohla třeba při cvalu na něco dupnout....Ale teď bych s ní rozhodně moc nejezdila a počkala až to trochu doroste.A ještě když je to u střelky-tam je nášlap raz dva,ani to nepostřehneš.Může si tam narazit kámen a než jí to vyčistíš,může vypadnout....Výživou to nebude.V jakém jezdíš terénu?Máme tu koníka,který je bosý už skoro 10 let a najednou nad kopytem se mu udělal abces jak husí vejce.Je většinou jen ve výběhu.po ráně v kopytě nebylo známky.A najednou se mu to vyvalilo nad kopytem....A při strouhání jsme mu jen oběvili krvavý flek na chodidle.Zkus jí třeba prozatím na předek okovat,ať se jí chodí líp.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 05. 2011, 20:21

Normální to není, ale stát se to může. To, že je kopyto měkké, znamená, že škáru chrání pouze tenká vrstva rohoviny. Příčin může být více, jedna z nich je i nadměrné strouhání a nerespektování tloušťky chodidla.
    Otlak by krvácet neměl, je to v podstatě modřina.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 05. 2011, 21:57

já teda nevim ale podle mně ji prostě ostrouhal "až na krev" pokud ma kun otlak je to sakra znat, obvykle pajda hodně viditelne, takže pokud předtím byla v pohodě tohle bych skoro vyloučil, muze mit problem s kvalitou rohoviny, ale tak se ji proste musi nechat dorůst, já ted mam novýho kováře a ten zas smidlá předky kopyt skoro do půlky chodidla alá "mustang roll", taky nevim co s tim sleduje, nikdy sem se s tim nesetkal a to ani na fotkach, von si to každej jak se pozoroval šmrdlá po svim a nejlepe "všichni sou pitomci jenom JÁ sem mega-profi-podkovář".
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 05. 2011, 10:14

Ok , ještě se zeptám jak dlouho může trvat dorustání tohohle kopýtka -aby mohla zase normálně chodit i po tvrdém? stačí orientačně.
    Zatím tedy jezdit nebudeme a taky se chci zeptat, zda by na tohle pomohli třeba botičky? nemám je sice,ale že bych je koupila .Dávat podkovy a rvát jí znovu hřebíky do kopyta nechci.Kobyla v létě stejně bude mít pod sebou hříbátko ,tak se toho moc nenajezdí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 05. 2011, 10:30

Reakce na [1404100]: Mohl to být nášlap, hlubší otlak, nemusel, to těžko takhle někdo řekne. Nevidíme, kolik krve teklo a jaké, kolik rohoviny podkovář vzal atd atd. Normální to není, může to být velký problém, může to být banalita. Pokud kůň nekulhal a už se to neukáže znovu, pak to ASI nebude nic vážného. To, jak rychle se otvor zacelí, záleží na tom, jak je hluboký :-) Počítej s tím, že rohovina dorůstá cca 8-10 mm za měsíc, chodidlo má cca 10 mm tloušťku (jak které samozřejmě), takže to zabere 2 raději 3 týdny, než bude vrstva rohoviny v tom místě dostatečně spolehlivá (pokud by díra byla až do živého), na úplně tvrdé bych nechodila jezdit dřív než za měsíc, ale je třeba koně sledovat, možná to bude rychlejší.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 05. 2011, 13:52

Normální to není určitě. Při strouhání starého nášlapu krev neteče, jak psal někdo výše, je to hematom, stará modřina. Pokud kovář vzal necitlivě víc než měl, měl se taky k tomu postavit a ne říct, že asi nášlap. Navíc, kobylka nekulhala, byla bez problémů a teď kulhá, taky známka, že se stalo něco co nemělo. Kováře máte stálého?
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 05. 2011, 14:49

Strouhá a kove sám majitel u kterého mám kobču ustájenou a dělá to již několik let svým i jiným koním.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 05. 2011, 22:43

A tak to bude boj, rict mu ze to podelal nebude nic jednoduchyho.. a krome "svejch" kolik koni este strouhá..? nerikam ze je to spatne, ale proste clovek co udela 300 koni za mesic ma precejenom uplne jiny zkusenosti nez nekdo kdo udela par koni jednou za dva mesice (samozrejme to neni pravidlo..) Obecne hadat se s kovarema je skoro nemozny, dyz reknu tahle to nedelejte, ja to chci tak a tak vetsinou to skonci co ze si to jako platici zakaznik vlastne dovoluju kecat mu do prace kterou ma za 15 minut hotovou a zkasne 3-4 stovky.. jinak by mela zacit chodit ok tak cca do mesice...
    este mne napada k tomu biotinu, je mozny ze urychluje rust rohoviny ale pritom to co odrusta je mekci, nevim je to ted teorie co mne napadla mozna (zrejme) je to ale blbost..
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 05. 2011, 23:37

Krev při úpravě kopyta je záležitost poměrně běžná a dá se říct i normální. Kopytní škára je intenzivně prokrvovaná tkáň. Papily, které jsou ve škáře chodidla mohou mít různou délku, takže se může stát, že při úpravě uřízneme špičku papily a bude to tedy krvácet. Toto krvácení se poměrně dlouho zastavuje. Může to vypadat "krvavě", ale ztráta krve je nicotná. Pro koně to ale neznamená absolutně žádné nebezpečí. ani z hlediska možné infekce ani z hlediska ztráty krve. Nikdy jsem neviděl, žádný zánět kopytní škáry takto vyvolaný.
    Krvácení je například naprosto běžné při léčebném trimu, kdy se napravuje deformované kopyto, je v kopytě mnoho nepravidelností jako vytlačená škára chodidla, ap. do které se velmi často prořežete.
    Není potřeba si dělat ani starost o tloušťku chodidlové rohoviny. Kůň našlapuje především na nosný okraj kopytního pouzdra a tenké chodidlo podporuje funkci kopytního mechanismu. Zvýšená citlivost po úpravě je taky normální, během pár dní bude vše v normálu. Důležité je, že má dostatek pohybu v režimu 24/7 a taky aby alespoň část pohybu byla po tvrdém podkladu.
    Mimochodem, u koní na pastvě tvoří bakterie v kolonu a céku dostatek biotinu pro fyziologickou potřebu koně a není tedy nutné biotin přidávat.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 05:47

Tak krev při strouhání při strouhání nikdy normální není. O možné krvi můžeme mluvit pouze u léčebných zákroků pod dohledem veterináře!!!!! Jinak vždy dochází k ubližování koni. Abces jako takový nekrvácí ( relativně ). Je to hnis. Pravděpodobně došlo k poranění a ve vašem případě doporučuji použít po dobu citlivosti rychlou a levnou variantu ošetření. Kupte si polysteren ( růžový ) cca 3 cm silný, vyřízněte tvar kopyta a přilepte k chodidlu kobercovou nebo fasádní páskou 5 cm širokou. Kůň bude stát na měku a nebude ho to bolet. Přeji mnoho úspěchů.

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 07:35

Pavle (titul MBA zbožňuji) děláš si ze všech legraci?
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 07:49

Reakce na [1404214]: jsem asi nějaká blbá, co to MBA a MBT znamená?
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 08:10

Reakce na [1404206]: To myslíte vážně? 40 let jsem u koní s péčí se vším všudy, ale při čtení vašeho příspěvku mi spadla čelist. Fakt se mám co učit, děkuji. Myslím, že jsem se zbláznila, nebo možná mám halucinace z léků na bolest páteře. Při úpravě kopyt jsem zažila rosení - průsak krve - ne krvácení - jen v případě, že se dělaly uvolňovací řezy na kopytě a to ještě ne vždy. Jinak zákrok patří veterináři. Jestli někdo provádí strouhání a zdá se mu naprosto normální do krve - ach ano, krevní ztráta je zanedbatelná!! Je to případ pro veterinární správu. Zkuste se zeptat na KVS welfare, oni vám to vysvětlí.
    O nicotnosti zabývat se tlouštkou chodidla - no to snad ani nemůžu komentovat.
    Vaším koněm bych být nechtěla, to mi věřte. Mohl by jste si zkusit orašplovat chodidla do krve, nějaká zvýšená citlivost je normální a posílilo by vám to určitě imunitu. Sice to není to pravé přirovnání a možná by to udělalo dobře.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 08:57

Reakce na [1404206]: Nezlobte se, ale pokud mi kůň chodí po úpravě kopyt hůř než před ní, tak bych rychle hledala jiného podkováře (kopytáře). Vedle zbytečných bolestí způsobených koni je zde i jeho vyřazení z práce - a asi ne na pár dní, ne všichni koně jsou pro zábavu a sport, ale také slouží - jako školní, tažní, hiporehabilitační atd. Vůbec se mi váš názor nelíbí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 09:07

Reakce na [1404217]:
    Pro Rumbu, strejda Gugl:
    MBA - Master of Business Administration
    MBT - Masters of Business Technology (asi, tohle se hledalo hur)
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 09:25

"Krev při úpravě kopyta je záležitost poměrně běžná" Brrr. Pokud by krev z kopyta byla bezna pri uprave neco je spatne, a je treba upravu prehodnotit na mene agresivni!

Nemam se za odbornika, delam si sama jen svoji kobylu a jen 5 let. Za tu dobu se mi nechtene povedlo kobylu stipnout klestema do krve jednou, pohla se zrovna kdyz sem secvakavala. Krve jak z prasete, a ano, zastavovalo se to dlouho. Nicmene velmi rychle se to dalo dokupy, a vystipnuty zub zmizel rychle, az me to samotnou prekvapilo. Cekala jsem, ze kobyla bude mit problem drzet pri dalsich upravach - vubec, neresila, jako by se nic nestalo.

"Není potřeba si dělat ani starost o tloušťku chodidlové rohoviny" - jak ja jsem rada za kazdy milimetr co mi naroste! a delam si sakra starost. Neumim si predstavit ty modriny od kaminku a korenu (obcas se holt stane, ze na to slapne) pri tenkem chodidle! Nosny okraj-nenosny okraj.

Jedine s cim souhlasim je zbytecnost podavani biotinu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 09:39

Tak ostatní tři kopyta vystrouhal dobře , jen to jedno přední -si myslím že v dusledku toho , že bylo v místě pod střelkou hmatatelně měkké , ho nechtě asi sebral více ,než měl.Ostatní tři byla hodně tvrdá ,tak možná i tím že byl zvyklý -pořádně řezat , mu na to měkkém ujelo , nevím , nejsem kovář.Krve nebylo tolik , přiznám se, že se jakoby- vyrosila - vyrolija z branébo spodku jen jednom místě a byla ho trocha,za chvili to ustalo.Dneska za kobčou jedu , bude to týden , uvidim jak bude chodit , polystyren zvážím.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 09:40

Reakce na [1404206]: A pak má někdo tolerovat Strasser, když její zastánce vykládá tohle. Krvácení při strouhání je běžná věc, po strouhání je normální, že je kůň citlivý, tenké chodidlo nevadí… bože. Je dobře, že máte v odkazech uvedený Institut celostní péče o koně. Alespoň vím, před kým/čím se mít na pozoru a před kým varovat své známé.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 09:44

Biotin jsem začala přidávat jen proto ,že kobyla celý život kovaná na předky, měla je už od mala horší a taky se jí mírně stáčejí přední nožky do vnitř ,ale na pohyb to nemá a nemělo vliv.Podkovy měla hlavně kvuli tréninku na dostihy a všeobecně.Ted si užívá březosti a bude plnit roli matky a taktéž jsme přesídlili do jiné stáje , lepšího a měkčího terénu a jezdím na ní jen rekreačně velice a to málo ,tak jsme podkovy sundali.Kopyta byly po sundání podkov hrozné první pár měsíců.. tak sem si myslela že celkově biotin pomůže ,ale klidně ho vysadím , stejně už mi dochází kýbl.
    Kopyta má nyní už dobré a bez podkov chodí dobře.Jen mi dělá starost ta měkká část toho jednoho kopyta , nesetkala jsem se stím.Jak bude kopyto dorůstat - zmizí to a bude ta část zase tvrdá??
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 11:00

Bacuri
    Jen mi dělá starost ta měkká část toho jednoho kopyta , nesetkala jsem se stím.Jak bude kopyto dorůstat - zmizí to a bude ta část zase tvrdá??

Myslím, že si to tady těžko někdo představí, o co vlastně jde :-) bez toho, že by někdo viděl, jak to přesně vypadá, nemůže podat odpověď. Ono ani není jasné, jak přesně vypadalo to krvácení - tedy aspoň já si to pořád neumím představit :-) Protože krev může být známka přestrohání a může tam být "jen" uvězněná následkem třeba otlaku a po snesení trochy rohoviny chodidla se "uvolnila". Pokud by se řízlo do živého, krvácelo by to poměrně dlouho, pokud se to jen "trochu vyrojilo", pak to mohl být jen ten krevní výron (modřina)... Opravdu těžko říct. Kulhat může klisna proto, že se přestrouhala nebo proto, že se dočasně oslabilo chodidlo tím, že se tam následkem té modřiny udělala "díra" - nebo proto, že má ještě jiný problém. Opět - těžko soudit.

Obecně rohovina doroste - pokud to byla jednorázová záležitost, doroste a nebudeš o tom za pár týdnů vědět a klisna bude OK. Pokud je tam větší problém, pak bude kulhat nadále a bude třeba to řešit.

K té tloušťce chodidla: mám klisnu, která má plošší chodidla s tenčí rohovinou, odjakživa má tendence růst zešikma. Vždy byla velmi citlivá na tvrdém a byla kvůli tomu podstatnou část života kutá na všechny 4 neb jinak se v oněch podmínkách nedokázala řádně pohybovat ani ve výběhu. Po přestěhování do jiných podmínek (celkově měkčí půda) jsem ji začala dělat naboso a za dodržování dvou pravidel 1. mustang roll kolem dokola, aby se neorzjížděla stěna, 2. nešahat na chodidlo, jen když má přerostlá místa (taková ta "kůra") kobyla chodí naboso velmi dobře i na poměrně tvrdém povrchu. Dám ruku do ohně za to, že pro jezdeckého koně platí "nešahat na chodidlo" (s výjimkou odstranění oné viditelně přerostlé a nerovné rohoviny). Tuto zkušenost už mám odpozorovanou a zprostředkovanou i u jiných koní. Pokud se šáhne do chodidla za účel korekce či léčby, pak ale musí být kůň považován za pacienta a je nutné s ním podle toho jednat! není pravda, že tloušťka chodidla není důležitá - je a velmi!
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 11:06

Reakce na [1404233]: Biotinem koni neuškodíte, nedělejte si starosti. Pokud to nepomůže, neuškodí. Oproti tomu, že by bylo normální strouhat koně do krve.
    Pokud kobylka bude kulhat, nebojte se toho polystyrenu, je to pro koně s bolavým chodidlem velká úleva - a o to nám přece jde. Sundat to jde vždycky a jednoduše.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 13:22

Podkování může způsobit určité deformace v kopytě, jako omezení prokrvení určitých částí kopytní škáry a samozřejmě omezení prokrvení chodidlové škáry. Výsledkem je snížení výměny látkové v kopytě a následně tvorba nekvalitní rohoviny. Regenerace kopytní škáry může trvat určitou dobu a může být příčinou tvorby abscesů. Pokud je na chodidle po odstranění podkovy určité místo se slabším růstem rohoviny nebo se špatnou kvalitou rohoviny, je za tím velmi pravděpodobně regenerace kopytní škáry. Situace se za orčitou dobu při správné úpravě kopyta napraví
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 13:27

Pro fyziologickou úpravu kopyta je jeden z nejdůležitějších principů vytvoření podmínek pro fungování kopytního mechanismu. Kopytní mechanismus může fungovat jen při poklesu chodidla. Chodidlo může poklesnou jen v případě, že tloušťka rohoviny chodidla je přiměřená a umožní poklesnutí chodidla. Správná fyziologická úprava kopyta zahrnuje odpovídající ztenčení rohoviny chodidla.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 13:43

Abychom si to ujasnili. Pokud si přečtete moji poznámku, píšu u konečcích papil na škáře chodidla nikoli o tom, že někdo zařízne přímo do škáry kopyta. Papily mohou být až několik milimetrů dlouhé. Pokud při úpravě kopyta odřízneme špičku papily, pořád zůstává dost rohoviny nad vlastní kopytní škárou. Při tom může z poraněné papily vytéct kapka nebo několik kapek krve. Vůbec to neznamená, že zvířeti způsobíme bolest neo jinou újmu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 13:53

Reakce na [1404254]: Nejspíš 40 let žiji ve snu, protože jsem nikdy neviděla koně, který by měl tak dlouhé papily, že by jim při úpravě kopyt tekla krev. Nebo má nedostatky můj kovář. Asi.
    A že jsem nějakých strouhání za ta leta viděla. Koní bosých i kovaných.
    Možná zazvoní budík.
    Děkuji za vaše vysvětlení.
    PS: Příroda je nejspíš tak blbá, že vybaví koně silným chodidlem a tomu chudákovi nemůže fungovat kopytní mechanismus.
    Omlouvám se za ten sarkasmus, ale to co jste napsal výše, to mi prostě hlava nebere.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 14:08

Asi by bylo dobré vzít si do ruky kopytní nůž a zkusit vystrouhat koně, tak jak to má být. Nebo se podívat do učebnic anatomie. To na oplátku Vašeho sarkasmu.
    Příroda je naopak velmi chytrá. Zdravý kůň s dostatečným množstvím pohybu po pevném povrchu bude mít délku kopytní stěny a tloušťku chodidla přesně takovou, jakou udělá vyškolený kopytář metodou, která respektuje přirozené a fyziologické poměry v kopytě. Inspirací pro fyziologickou úpravu kopyt jsou kopyta zdivočelých koní žijících ve volné přírodě podmínkách, které jim svědčí.
    Pokud je kopyto zdeformované nesprávnou úpravou nebo podkováním je to trochu jinak, ale pořád respektuji fyziologii kopyta.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 14:15

Reakce na [1404258]: uveďte mi prosím seriózní učebnici či knihu o koních, kde je napsáno, že při úpravě kopyto běžně krvácí z důvodu dlouhých papil.
    Děkuji.
    Jinak, nebudu brát do ruky kopytní nůž a svému koni řezat do kopyta, potažmo zkoušet, kdeže ty papily a krev jsou. Já se bez toho obejdu. Klidně. Věřím, že můj kůň taky.
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 14:29

Reakce na [1404253]:
    "Kopytní mechanismus může fungovat jen při poklesu chodidla. Chodidlo může poklesnou jen v případě, že tloušťka rohoviny chodidla je přiměřená a umožní poklesnutí chodidla. Správná fyziologická úprava kopyta zahrnuje odpovídající ztenčení rohoviny chodidla."

Nejsem si jista jak to myslite - myslim, ze je naopak dulezite mit chodidlo rovnomerne tluste a klenute (ne poklesle a ztencene - jinak kun bude citlivy a otlaci se).

Nebo byl "poklesnutim chodidla" myslen jeho pohyb pri doslapnuti, zatizeni? s tim, ze kdyby bylo chodidlo tluste tak znemozni pohyb "kopytni pumpy"?
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 05. 2011, 15:06

Na chodidle kopyta musí být v nezatíženém stavu klenba. V zatíženém stavu klenba poklesá. Aby tento pokles mohl proběhnout musí být rohovina kopyta rovnoměrná a ne příliš tlustá (tenká). To je předpokad pro fungující kopytní mechanismus (KM), tedy fungující kopytní pumpu a tedy pro fyziologické prokrvení kopyta. Prokrvení kopyta je extrémně důležité pro funkci zdravé kopytní škáry a tedy pro tvorbu zdravé rohoviny kopyta. Ňaopak, při tlusté a nerovnoměrné stěně chodidla a neupravených rozpěrhách dochází k narušení funkce KM, škára se špatně prokrvuje, rohovina kopyta je nekvalitní, dochází k odumírání nervových zakončení v kopytní škáře a kopyto se znecitliví. Zdánlivě je kůň méně citlivý při chůzi, ale dochází k poškozování škáry kopyta a dalších struktur. Pokud je bosé kopyto "plné" v nezatíženém stavu, dochází k naprosto stejnému poškozování kopyta jako při podkování.
    U zdravého koně nemůže být chodidlo pokleslé v nezatíženém stavu, protože rohové pouzdro přesně kopíruje kopytní škáru a tedy tvar kopytní kosti. Když se podíváte na tvar kopytní kosti zespodu, přesně uvidíte jak má vypadat klenba chodidla.

1 2 3 4 5

Equichannel na Facebooku

Naši partneři