Reakce na [1382021]:
Gabčo, s prominutím - píšeš nesmysly. To, že nestřílíš ty jako držitel ZP, tě nijak nevyvazuje z případného průšvihu. Pokud máš skutečně ZP, tak vědomě - u zkoušky si prokázala tuto znalost - napomáháš porušení zákona.
Cituji:...Ale přirozeně to zákon nemůže dovolovat plošně, protože v praxi by se to v rukou kohokoli mohlo zvrhnout v prasárnu člověka vůči člověku. Lidé už takoví jsou. Takže logicky - zákon toto MUSÍ zakazovat a trestat. Souhlasím a jsem si vědoma naší nezákonnosti.........neskutečný blábol, k tomu mohu napsat jen to, že takhle se to ve tvých (obrazně, ale myslivcových skutečně) rukou zvrhlo v možnou prasárnu vůči zvířeti a hrubou nezodpovědnost k okolí. Ty prostě víš, že to je nezákonné a hrdě to budeš dělat nebo u toho asistovat dál. A ještě to ventiluješ na veřejném webu.....z tvé strany naprostá ztráta soudnosti.
Motáš účelově dohromady i další. Při chovu zvířat je samozřejmě nutné s nimi manipulovat, přehánět je a vystavovat je činnostem, které určitou míru stresu vyvolávají. Špatně jsem použila slova ve větě, že zvířeti můžu zajistit konec i bez stresu - opravuji, to samozřejmě nejde, ale lze stres minimalizovat - to jednak přímo při samotném utracení nebo porážce a jednak celkovým zacházením se zvířetem během jeho života, tj. zjednodušeně řečeno, snažit se, aby bylo na kontakt s člověkem a manipulaci v různě nutné míře zvyklé. Už jsem tu zmiňovala megeru a porážku prasátek, nechce se mi to teď v diskuzi hledat, ale dohledej si, pokud chceš.
Pro rumbu07 a částečně pro gabču:
Pokud se bavíme o nutné porážce, lze ji samozřejmě dle veterinárního zákona provést v nouzi (tedy pokud to odůvodňuje stav zvířete - v tebou uvedených případech jistě ano) i mimo jatka, ale jen za podmínek určených veterinářem - dotaz, jak šetrně a legálně, bych v prvé řadě tedy směřovala na něj - pokud bys to udělala, posunula bys diskuzi více do reality a určitě by to bylo přínosné. Co se týče porážky doma (jen pro vlastní potřebu), můžeš porážet jateční zvířata mimo skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců. Takže ovce ano - u ovcí poražených na jatkách se k omráčení a následnému usmrcení používá elektrický proud, to doma asi těžko. Osobně za sebe bych s veterinářem konzultovala dopředu možnost použití jateční pistole s následným vykrvením - opět se dostáváme k otázce, zda je to možné nebo ne. Ale asi ano, protože klasické zabijačky prasat nikdo za týrání nepovažuje.
Já nevím, jak se u vás porážejí ovce, v jakém množství, jak často a jak rychle to musí být. Jen předpokládám, že jde o porážku pro vlastní potřebu - jak ti mám tedy relevantně odpovědět? To, jestli to děláš správně, by ti měl říct odpovědný orgán.....
Porážku na jatkách příliš neovlivníš, co ti mám na to říct?
Tvůj příklad se štěnětem a útulkem je mimo - jako co s tím? Je spousta případů nedodržování zákonů, taky si to takhle nepředstavuju - ale nemám za to štěně zodpovědnost. Je dobře, že v tom něco nakonec udělali jiní, kteří byli u toho a něco dělat mohli. Zodpovídám za svá zvířata a svoje činy. Takových případů je......čistě hypoteticky, v jednom z dalších Dtestů může být klidně příběh o gabče, která, ač držitelka ZP, hrubě porušuje zákon a je si toho vědoma. Taky si takhle dodržování zákonů nepředstavuju - a stojím si za tím, že míra společenské nebezpečnosti je v tomto případě daleko vyšší než u štěněcího ukousnutého ucha, a co mám dělat?
Pro bert:
Děkuji. Ano, tak jsem to myslela, ale už toho skoro lituju...:-) Kdybych věděla, jak hodně budu muset psát, tak bych se pořádně rozmyslela...Hezký večer.