POMOZTE při pátrání :-(

• Stálý odkaz | Vloženo 30. 11. 2010, 22:11

Reakce na [1382021]:

Gabčo, s prominutím - píšeš nesmysly. To, že nestřílíš ty jako držitel ZP, tě nijak nevyvazuje z případného průšvihu. Pokud máš skutečně ZP, tak vědomě - u zkoušky si prokázala tuto znalost - napomáháš porušení zákona.
    Cituji:...Ale přirozeně to zákon nemůže dovolovat plošně, protože v praxi by se to v rukou kohokoli mohlo zvrhnout v prasárnu člověka vůči člověku. Lidé už takoví jsou. Takže logicky - zákon toto MUSÍ zakazovat a trestat. Souhlasím a jsem si vědoma naší nezákonnosti.........neskutečný blábol, k tomu mohu napsat jen to, že takhle se to ve tvých (obrazně, ale myslivcových skutečně) rukou zvrhlo v možnou prasárnu vůči zvířeti a hrubou nezodpovědnost k okolí. Ty prostě víš, že to je nezákonné a hrdě to budeš dělat nebo u toho asistovat dál. A ještě to ventiluješ na veřejném webu.....z tvé strany naprostá ztráta soudnosti.
    Motáš účelově dohromady i další. Při chovu zvířat je samozřejmě nutné s nimi manipulovat, přehánět je a vystavovat je činnostem, které určitou míru stresu vyvolávají. Špatně jsem použila slova ve větě, že zvířeti můžu zajistit konec i bez stresu - opravuji, to samozřejmě nejde, ale lze stres minimalizovat - to jednak přímo při samotném utracení nebo porážce a jednak celkovým zacházením se zvířetem během jeho života, tj. zjednodušeně řečeno, snažit se, aby bylo na kontakt s člověkem a manipulaci v různě nutné míře zvyklé. Už jsem tu zmiňovala megeru a porážku prasátek, nechce se mi to teď v diskuzi hledat, ale dohledej si, pokud chceš.

Pro rumbu07 a částečně pro gabču:
    Pokud se bavíme o nutné porážce, lze ji samozřejmě dle veterinárního zákona provést v nouzi (tedy pokud to odůvodňuje stav zvířete - v tebou uvedených případech jistě ano) i mimo jatka, ale jen za podmínek určených veterinářem - dotaz, jak šetrně a legálně, bych v prvé řadě tedy směřovala na něj - pokud bys to udělala, posunula bys diskuzi více do reality a určitě by to bylo přínosné. Co se týče porážky doma (jen pro vlastní potřebu), můžeš porážet jateční zvířata mimo skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců. Takže ovce ano - u ovcí poražených na jatkách se k omráčení a následnému usmrcení používá elektrický proud, to doma asi těžko. Osobně za sebe bych s veterinářem konzultovala dopředu možnost použití jateční pistole s následným vykrvením - opět se dostáváme k otázce, zda je to možné nebo ne. Ale asi ano, protože klasické zabijačky prasat nikdo za týrání nepovažuje.
    Já nevím, jak se u vás porážejí ovce, v jakém množství, jak často a jak rychle to musí být. Jen předpokládám, že jde o porážku pro vlastní potřebu - jak ti mám tedy relevantně odpovědět? To, jestli to děláš správně, by ti měl říct odpovědný orgán.....
    Porážku na jatkách příliš neovlivníš, co ti mám na to říct?
    Tvůj příklad se štěnětem a útulkem je mimo - jako co s tím? Je spousta případů nedodržování zákonů, taky si to takhle nepředstavuju - ale nemám za to štěně zodpovědnost. Je dobře, že v tom něco nakonec udělali jiní, kteří byli u toho a něco dělat mohli. Zodpovídám za svá zvířata a svoje činy. Takových případů je......čistě hypoteticky, v jednom z dalších Dtestů může být klidně příběh o gabče, která, ač držitelka ZP, hrubě porušuje zákon a je si toho vědoma. Taky si takhle dodržování zákonů nepředstavuju - a stojím si za tím, že míra společenské nebezpečnosti je v tomto případě daleko vyšší než u štěněcího ukousnutého ucha, a co mám dělat?

Pro bert:
    Děkuji. Ano, tak jsem to myslela, ale už toho skoro lituju...:-) Kdybych věděla, jak hodně budu muset psát, tak bych se pořádně rozmyslela...Hezký večer.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 11. 2010, 23:23

Angua - předně není vůbec nutné vůči mě používat obraty typu "píšeš nesmysly, ... ztráta soudnosti, ... neskutečný blábol" a další.
    Souhlasím s tvým teoretickým výkladem a taky nezlehčuju, že zřejmě s chovem vlastních hospodářských zvířat žádné zkušenosti nemáš. Jinak bys totiž Simoniny prasátka a naše ovce nemohla srovnávat. Už jen z toho prostého důvodu, že prasata mají daný daleko menší prostor k životu, než pastevně chované ovce. Takže je možné denně s nimi být v kontaktu, otlapkávat je při krmení, navykat na kontakt s člověkem a také o mnoho snadněji je porazit. Už jen z toho důvodu, že je máš koncentrované v chlívku. U rozrušených ovcí je při použití jateční pistole mnohem větší riziko, že vystresované a ne příliš krotké zvíře (to nejsou ty bílé roztomilé ovešky z pohádek, víš?) neusmrtíš napoprvé a tím vystavuješ riziku i případného pomocníka, nemluvě o utrpení zvířete. Možná by ti prospělo zavřít zákoník a vyrazit do praktického života chovatele.
    Co já vím, a opět to budu dle tebe "hrdě" prezentovat na veřejném webu - tak za podmínek, jaké jsou např. EU stanovené k porážce skotu byť jen pro vlastní potřebu, není možné si vlastní zvíře vůbec zabít, musíš mít standartní vybavení jako jatka, což není reálné ufinancovat. Takže chovatelé dobytka, ač je to stejně nezákonné, porážejí býčka (obzvlášť pastevně chovaného) do svého mrazáku stejným způsobem. Je to běžná tichá praxe. Protože nejen, že jatka zacházejí s tvým vymazleným zvířetem způsobem, nad kterým se ti otvírá kudla v kapse a maso je následně stejné kvality, jako v supermarketu, ale ne vždycky dostaneš stejný kus, jaký jsi tam přivezla. A hovězí kůži si navíc automaticky nechávají. A to nemluvím o transportu, který při počtu jatek v ČR je čím dál delší.
    Takže moje prasárna, spočívající v jediném zásahu na jistotu nic netušícího a spokojeného zvířete, při nevyděšení ostatních zvířat, mi určitě svědomí nedrásá.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 06:52

Reakce na [1382105]: Chováme asi 300 ovcí,80,koz.Přes zimní bahnění jsou v maštali.Když je ráno chodím kontrolovat starší ovce se nenamáhají ani vstát,natož jančit.Domácí porážku zvládáme,troufám si říct,s minimem stresu,ostatně na mase je to vidět.Musím souhlasit s Anguou,střílet ovce na pastvině mi nepřijde v pořádku,nejsme na divokém západě.Ale možná je to tím,že my máme ty ovečky z pohádek.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 09:26

Reakce na [1382096]: Chtěla jsem od tebe konkrétní odpověď, jak se to dělá v praxi - bezstresová porážka u pastevně držené ovce kupříkladu (a já raději mladé maso, tudíž mám na mysli mladé zvíře, ne starou, na vše již dávno uvyklou ovci), protože ty jsi to zmínila, že lze. To jestli je někdo odstřeluje, je věc druhá, kterou jsem vůbec nekomentovala. Nepotřebovala jsem vyjmenovat, která zvířata mohu a která nesmím doma porazit, to vím, protože jak jsem již zmiňovala, zabývám se tím profesně. Hovězí doma legálně neporazíš (pokud nemáš vystavěná jatka, což v okolí padesáti kilometrů nikdo z chovatelů skotu nemá, pokud je mi známo), tudíž ho vždy stresuješ už jen manipulací při nakládání a dopravě na jatka (o tom, jestli zpět na jatkách dostanu svůj kus raději nepřemýšlím) - takže tady to bez stresu zřejmě nejde vůbec. Pokud mi zodpovíš mou položenou otázku bez klišé "zeptej se veterinářů či odpovědného orgánu", tak abych mohla tebou popsanou bezstresovou porážku ovcí uvést do praxe, pak tuhle diskuzi posuneš do reality daleko více, než si myslíš.

Příklad se štěnětem jsem uvedla proto, že ne vždy se bezpodmínečně musí dodržovat zákon, aby bylo zvířeti vyhověno v jeho kvalitě žití (zbytečné držení štěněte v útulku), a navíc v tomto případě je otřesné, že musel být opět učiněn nezákonný krok (chovatelé si nechali vystavit duplikát rodokmenu, aby se v útulku mohli prohlásit za majitele), aby bylo zvířeti pomoženo. Stejně tak vnímám myslivcem nezákonné použití pistole či flinty při nutném a nezbytně rychlém odporažení koně kupříkladu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 10:10

fuuha,mame tu bohynu spravodlivosti

vetu obratte sa na prislusny organ milujem, lebo kym sa prislusny organ obrati spat (ak vobec niekedy) prejde tak pol roka a odpoved je vacsinou mudra,ako Salamunovo...to..a pre prax nepouzitelna

celkovo,tieto nariadenia ohladom zvierat su skutocne uzasne a je vidiet,ze ich zostavovali odbornici na slovo vzati, nam napriklad OBP poslalo pamflet s pokynmi o vodeni zvierat a podla neho by sa malo mladsie zviera vodit so starsim,pricom mladsie ma byt k starsiemu priviazane a pri vedeni skupiny zvierat na cele je clovek s neoslnujucim svetlom a na konci s akymsi cervenym a davaju vsetci znamenia,kua,to vodenie koni do vybehu nie je az taka sranda,ako by sa zdalo

no ale musite ku mne pristupovat ako k cloveku,co nevahal a sem tam napomahal pri kradezi ,ano ,kradezi polomrtvej prasivej vychrtliny,co zivorila v plesnivej bude na dvore u roznorodych individui,na ktore bola regionalka kratka ( pomala,liknava,kaslajuca na to.. ) a odmietli sa psa vzdat,pripadne mali v plane ho nejakym velmi prijemnym a celkom koser a presne podla zakona sposobom vyprevadit zo sveta

njn,peklo pre mna bude malo
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 12:27

Reakce na [1382129]: Já žeru taky jenom jehńata :-).Ale přece tobě nemusím vysvětlovat,že když je v klidu celé stádo ,že jsou v klidu i mla´doši.Jinak samozřejmě souhlasím s tím,že pokud si kráva nebo kůń zlomí nohu,tak nebudu čekat hodiny na veta,ale ukrátím to bu´d sama nebo s pomocí kohokoliv,třeba i toho myslivce s bambitkou.Mě šlo spíš o to,že cílený odstřel zvířat na pastvině,když dostanu hlad mi slutečně přijde moc.A pokud jde o nutku,to zvíře už většinou nikam neprchá,nevyšiluje,to víš nejlíp sama.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 13:02

Nemluvím o starších, zasloužilých chovných ovcí, ale mlaďoši jsou žhavé střely. Ano, když je celé stádo v klidu, jsou v klidu i jatečná zvířata a v tu chvíli přijde smrt. Krátké, rychlé, bezbolestné. Ale jak jsi to, Evi, podala - když dostanu hlad, jdu a odstřelím - to mi také přijde od tebe moc. Na jaře odchovám, na podzim, jako každý, určené kusy porazím. Jde zpravidla o 2-4 ks. Stádo nechá cizího přijít na 4-5 metrů, stříli se na jistotu. Kvůli tomu nahánět všechny do malé ohrady, nechat je tam vyšilovat a pak se pokoušet chytat a usmrcovat - asi to prostě umíte líp. Mě se to takhle nelíbí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 13:14

Reakce na [1382174]: Dobře,tak jsem se asi vyjádřila příliš tvrdě ,mně je třeba brát s nadsázkou.,nechci nikoho rozhodně urážet - koneckonců,já když mám hlad,tak si do toho stáda taky dojdu :-).Jen jsem chtěla říct,že se mi nelíbí váš způsob,vám se nelíbí náš,to je v pořádku,a´t to každý dělá jak umí.Tvrdím jen,že i velké stádo může být zvyklé na člověka,nemusí se při manipulaci stresovat,Poři´dte si na dobytek bordelky a uvidíte,že to jde :-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 13:57

Reakce na [1382176]: I velké stádo může být uvyklé na člověka, to určitě ano (každý den při práci s našima "ošahanýma" kravkama a telatama děkuju Pánubohu, že nemám "bláznivé" masňačky, tam je jakákoliv manipulace a ošetření daleko horší, stresovější pro zvíře i člověka), ale já to vidím, když se děje něco u našich mlékodojek, s kterými se manipuluje dvakrát denně, 365 dní v roce, stále stejně, monotonně - jakmile po nich chceš něco jiného, nového (třeba to podělané předepsané očkování na IBR, BT, herpes, ošetření paznehtů, koupání paznehtů, přesun zvířat do jiné skupiny...), popřípadě něco navyklého v jinou denní dobu než obvykle bývá (viz třeba přetočení letního a zimního času), již je problém a ten se i povětšinou projeví zvýšeným neklidem a aktivitou jinak velmi klidných zvířat. Nedovedu si představit ovce, ty mi přijdou ještě aktivnější než ty naše stračeny. Možná díky tomu, že používáte psy, je to třeba v klidnějším duchu, fakt nevím, nicméně si to stále nedovedu představit, jak vysortovat zvíře ze stáda, někam ho zavřít či fixovat, aby mohlo být odporaženo bez stresu - nebo porážíte ve stáji mezi ostatními zvířaty?
    je to už asi celé OT, ale nicméně, myslím, dost zajímavé, pro někoho, koho to zajímá (no, a já jsem zvědavý člověk, to přiznávám:-) ).
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 14:12

Já to vnímám tak, že Angua neřeší tolik ta zvířata, jako zákony. Myslím si ale, že zákony jsou fakt na místě, aby prostě nějaký s odpuštěním "pitomec" nezabíjel doma býčka tak, že vypije flašu slivovice na kuráž a pak se do něj pokusí trefit sekerou.
    Na druhou stranu, pokud víte, jak líp porazit zvíře, než jateční pistolí a vykrvením - bez jakékoli manipulace člověkem, bez stressu, nevidím v tom žádný problém.... jen to holt musíte dělat tiše a v ústraní.
    Je škoda, že právě vy, co o tom tolik víte, nemůžete nějak zasahovat do tvorby zákonů..... Já zákony respektuju, ale né demagogicky, chápu kam směřují, a věřím, že lidské svědomí stojí obecně nad nimi.... Kdyby mi zvíře umíralo v agónii a nebylo pomoci, a já věděla, jak to rychle ukončit, nebudu váhat a udělám to, i kdybych pak měla nastavit packy, ať mi daj klepeta, když teda musej......(ale to se nestane, kde není žalobce, není soudce)

Ale vraťme se k těm myslivcům, co střílí psy, kteří dosloužili..... Moje známá jednoho takového vysloužilce má, myslivec byl hodný, nejdříve psa nabídl, jestli ho někdo nechce. A tak má ta moje známá už dva roky suprovýho, vychovanýho psího parťáka, jen kapku staršího..... Už vím i o dalších pár psech, kteří jsou "na vyřazení" ze služby, zkusím zkontaktovat "chrti v nouzi", pro které jsem kdysi dělala nějaké překlady, jestli neví o nějaké organizaci v ČR, která funguje podobně - něco jako "vysloužilí myslivečtí psi v nouzi"..... , jde většinou o ohaře, bývají výborně vycvičení, jen jsou staří nebo pro "práci pro myslivce" z nějakýho důvodu nevhodní...... já bych takovýho psa možná zfleku brala
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 15:35

Reakce na [1382179]: Je pravda,že naše stádo je asi extremně "ochočené" a to jednak právě díky psům-(mimochodem kamarád,co má kousek od vás masńáky přešel na psy právě proto,že byl problém s manipulací a skončil u opačného extremu,kdy mu zabili zdravou krávu na pastvině sekerou) a jednak díky tomu,že se opravdu věnuju tomu,aby takové byly-přes sezonu vypásáme chko a ty ovce jsou naučené přijít za člověkem na zavolání i bez psa,klidně si vedle člověka lehnou a chrápou.Blue tongue,kontroly zdraví,odčervení,paznehty,bahnění,všechno opravdu probíhá v klidu,každou obahněnou ovci zavírám na 24 hodin do choulu,nemám problém jí odvést a stejně je to tak i se zvířaty na porážku,prostě vezmu vybraného odsouzence a odnesu ho na místo porážky,ne daleko od stáda a je.Netvrdím,že to zvíře je štěstím bez sebe,oni samozřejmě ví, že jdou na porážku,ale tak nějak smířeně,mě nedělá problém ho ještě podrbat třeba. Nic nefixujeme,nesvazujeme,normálně je držím.Jinak samozřejmě,že občas se chovají jako normální potrhlé ovce-když se spojují a třídí stáda po návratu z chko,při odstavech apod.To by zase ani nebyly ovce.Nicméně nemám problém vybrat 10 jehnic a jet s nimi točit pohádku-to byla ta narážka na pohádkové ovečky :-),fakt naše holky občas někde vidět můžete.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 16:42

Reakce na [1382202]: no jo, když u vás je to asi trochu jiné než u běžných chovatelů ovcí, které jsem měla možnost vidět. Ne, že by je nějak trápili či zanedbávali, ale ta stáda žijou běžným životem pastevních zvířat, asi se s nimi nedrbkají jako u vás (no, taky by s nima asi nemohli jet na natáčení:-) ).
    Takže: za všechno můžou psi:-)) (to byl vtip).
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 17:11

Reakce na [1382220]: Můžou :-)).Jakmile to máš nastavený tak,že u člověka je klid a bezpečí a nemusíš nikde honit dobytek klackem,tak to tak funguje.Mimochodem, máme i psy na dojírnu ,ušetří jedno pracovní místo :-)).
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 18:11

Reakce na [1382224]: Máme to tak nastavený, ale přesně z druhé strany - psi se přiřítí ke člověku ve snaze najít u něj bezpečí a klid od koní a krav (teda mimo borderterierky, ta je naprosto nezávislá jednotka na komkoliv a čemkoliv neřízená nikým a ničím):-))
    Ale už jsem to téma odtáhla moc daleko od původní myšlenky, omlouvám se.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 21:48

Reakce na [1381936]: Přesně tak to bylo u nás, malorážkou, na pastvině, proti svahu, ovce si nevšimly ničeho. Neuvádím to jako příklad hodný následování, jen píšu, že mi to přišlo jako humánní způsob, lepší, než ovce nedotčené lidskou rukou nahánět do stáje a tam je postupně masakrovat.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 12. 2010, 21:55

Reakce na [1382119]: No jo, vy je chováte. My jsme koupili jarní jehňata a ta se na podzim, když splnila svůj účel vypást nepřístupné pozemky, dávala do klobás. K těmhle ovcím jsme se nepřiblížili blíž jak na 10 metrů.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 12. 2010, 13:19

Je to hodně OT, ale zkontaktovala jsem tu známou, co má "vysloužilce" od myslivce.... Má kontakt na dobrou duši, která ví o více takový pesejcích (přes ni svýho zlaťoucha sehnala), kdybyste někdo měl zájem, jsou další k mání.......
  • Stálý odkaz | Vloženo 06. 12. 2010, 19:40

Bože, to je hrozný. Nám nedávno myslivec zastřelil roční štěně, nalákal ho k sobě na piškot, zastřelil a pak ho schoval do kapradí; stála jsem ani ne sto metrů od nich ve výběhu. Je to děsný :( U nás sice byla policie ochotná, ale co je to platné, když "neexistuje důkaz" a pes byl kříženec, tedy jeho "pořizovací" cena nepřesahovala onu 5000 hranici.
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 12. 2010, 13:29

http://www.novinky.cz/krimi/220791-horlive … .html

Jako zlej sen poslední dobou, fakt...

1 2 3

Equichannel na Facebooku

Naši partneři