Pes - myslivec

• Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 08:24

Tak se nám vyskytl nový problém. Mám osmiletou fenu kolie, která se mnou chodí úplně všude a bez vodítka. Je naprosto poslušná , zvěř nehoní a jen cupitá za námi na koních. Je zvyklá chodit na všechny vyjížďky.
    Máme pastviny za městem na pronajatých pozemcích, 500m od pastvin jsou samoty a v jednom domku bydlí náruživý myslivec. Loni už nás jednou slušně upozornil, že se psem nesmíme jezdit po loukách. Letos ale nám už dost nevybíravě vyhrožoval jak psa zastřelí na první pokus apod. CHápala bych kdyby byl naštvaný že mám psa navolno v lese. Ale první výtka na mého psa byla v těsné v blízkosti stavení a druhá když jsme chvíli trénovali na louce hned vedle naší ohrazené pastviny.
    I kdyby nás sezřval za to že jezdíme na cizí louce, to bych také chápala, ale to mu nevadí " Po loukách si lítejte jak chcete, ale toho čokla nechtě doma, jinak je s ním amen!"

Znáte někdo příslušné zákony, kam až sahá myslivecká pravomoc?
    \Ještě mě napadlo že kdybychom šli jen po cestě, tak na cestě by přece myslivec neměl nic řešit, Jde jen o úsek cca 2km kam až má tento myslivec ze svého domku rozhled. A nebo kdyby měl pes vodítko, což si ale zatím nejsem jistá zdali by to pobral můj oř, který má jinak snad ze všeho paniku.

Řešil jste někdo podobnou situaci?
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 08:32

Nie som si presne ista znenim zakona, ale psa ti moze zastrelit pouze myslivecka straz (co nie je to stejne ako myslivec), pes musi byt mimo kontroly psovoda (voditko specifikovane nie je, mat psa pod kontrolou znamena tiez, ze si v dohlade a pes reaguje na tvoje povely) a musi PROKAZATELNE honit resp. stvat zver. A myslim ze to musi byt minimalne 200 metrov od posledniho staveni.
    To hovori zakon.
    Ze su myslivci, ktori ti psa s cistym svedomim odprasknu pred tvojimi ocami len preto, ze je navolno, to je uz bohuzial smutna realita. Spravodlivosti sa v tomto bohuzial nedovolas. Ja tiez bravam svojho psa na koni do lesa, je navolno, ale ma kosik. Pri vstupe do lesa je velka tabula, ze pes musi byt na voditku, ale nedodrziava to nikto. Jazdim skoro rano, kedy v lese nikoho nepotkavam a dufam, ze to tak aj zostane.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 08:46

Reakce na [1368798]: http://www.ifauna.cz/clanek/psi/pohyb-psu-a-kocek-v-lese-jak-se-na-to-diva-zakon/1718/
    Jinak s sebou beru na vyjížďky setra a jeho syna "pseudosetra". Za zvířaty neutíkají, setr poslechne vždy, mladší má vzhledem k věku (1 rok) rezervy, ale nehne se od staršího. Problémy s myslivci se za tu dobu, co psa mám, sem tam vyskytly, naštěstí teď mám koně v myslivci patrně méně osídlené oblasti... s kreténem myslivcem ale asi nic neuděláš a on ti toho psa zastřelí klidně... řekne že štval zajíce, a kdo ti dosvědčí, že to tak nebylo...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:04

Reakce na [1368802]:

Clovece dobry clanok :)) Takze podla toho ti myslivec psa v situacii, ktoru popisujes, zastrelit nesmie. Myslivecka straz ti za volne pobiehajuceho psa moze naparit pokutu do 5.000 korun.
    Ak by sme vzali zakon doslovne, pise sa tam, ze ovciacky psi sa nesmu od svojho stada vzdialit na viac ako 200 metrov, pricom stadom sa myslia akekolvek zvierata, nielen ovce. Takze ak vasa kolia volne pobieha okolo ohrady s konmi, tak si pan myslivec moze akurat tak urvat hlasivky. Navyse ak nepatri k mysliveckej strazi, tak nad tebou nema ziadne pravomoci.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:36

Mám za to, že volný pohyb psů mimo vyznačenou plochu pro volný pohyb psů, je zakázaný...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:45

Ono je sice hezké, že zákon je vpodstatě na straně zadavatelky ( i když platí zákaz volného pobíhání psů v honitbě a záleží, jak si to kdo vyloží, pro někoho je volné pobíhání už to, že pes není na špagátě), ale obávám se, že pokud je myslivec kretén, vůbec nic si z toho nebude dělat. A co si na něm pak vezme, když jí psa zastřelí? Dobře všichni víte, jak naše úřady "řeší" takové věci, chlap dostane pětikilo pokutu a BAddy ho pak může leda žalovat za náhradu škody (pokud jde o papírové zvíře, a má kupní smlouvu). Srážka s blbcem je fakt nebezpečná....
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:48

Reakce na [1368816]:

To nie je tak celkom pravda. Volný pohyb psov si urcuje kazda obec/mesto samo, na základe vyhlášky. V Brne musí byt pes napriklad na voditku, alebo moze byt navolno, ale musi mat kosik. V mojom rodnom posahanom meste na Slovensku musi byt pes na voditku a zaroven musi mat kosik, cez to nejede vlak... Proste v kazdom meste to plati inak
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:50

Reakce na [1368805]: Je to jak říkáš, bohužel, když se najde pitomec a psa to odstřelí před tvýma očima, jediný čeho se domůžeš je tak maximálně cena psa a to ještě jak kdy. Navíc jsou myslivci proti tomu pojištění, takže je to bolet nebude. A druhá věc, kolik těch myslivců ten zákon četlo, zas tolik ne, často si to tlumočí jen tak mezi sebou a to člověk pak kouká, co z nich padá. Co se týká myslivecké zkoušky, prý primitivnost-co se týká znalostí zákonů (to mi teda potvrdili moji spolužáci myslivci, samozřejmě pro hospodské povaleče zkoušky na úrovni státnic :-) ) Takže podle zákona nesmí, ale když to udělá tak jemu se nic nestane. Reformy myslivosti se u nás taky nedočkáme, takže si jen přát co nejvíce myslivců od slova myslet a co nejméně "mislivců", kterých je bohužel hodně. Asi před měsícem, jsme šly s koňmi po veřejné cestě, která vedla jednomu "mislivcovy" mezi ohrady s dobytkem. Začal po nás ječet, že mu plašíme dobytek a že si jde pro brokovnici a zastřelí nám koně, když sem se ptala kudy máme teda jet, tak jen odběhl, takže jsme se radši rychle otočili a jely pryč, protože tenhle idiot vypadal, že střílet bude. No a dokud takový budou moci držet zbraň a volně se s ní pohybovat po lese, tak nám zákony budou na nic.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:53

Reakce na [1368820]: Ale tady se bavíme o volném pohybu psů v lese, respektive v honitbě, a na ten se městské vyhlášky nevztahují.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:08

Reakce na [1368822]:

to je pravda, ja som len reagovala na prispevok Vap:
    "Mám za to, že volný pohyb psů mimo vyznačenou plochu pro volný pohyb psů, je zakázaný..."

a ten vyznel, ze ma na mysli nielen honitbu, ale volny pohyb psov celkove. Chcela som to len uviezt na pravu mieru.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:23

Reakce na [1368798]: BAdy-naprosto souhlasím s herriotkas prvním příspěvkem.Šedá je litera,zelený strom života...paragrafy jsou kulaté,úřední tahanice dlouhé a přečasto nejisté.U mě často záleží krom faktů a posuzení situace na tom,do jaké míry už mně"protistrana" šlápla na kuří oko,moje"jako první a z jakého důvodu tak nejspíš učinila.

V situaci,kterou popisujete/z toho mála,co z toho lze usoudit/ ,myslivec komunikuje,není to léta v širokém okolí proslulý možná psychopat,komunikace se zhoršuje, ale zatím je na úrovni slovního dialogu by´t hlučnějšího....já bych možná zašla po klekání a po práci s myslivcem za myslivcem a zkusila se v klidu zeptat,proč ten pohyb psa po louce vadí..a dál by se vidělo po rozehrávce.

Boj paragrafy i jinak ouředně je jistě možný..svatořečení bývá až in memoriam,je dobré si to připomenout a spočítat si,kolik takových partií asi unesu ,čím budu platit.,jaká je šance a zač mi to stojí.Psal to nedávno MiK ve"světských" jako odpově´d lerian,myslím..
    Pro volné chvíle doporučuji v mých očích těžko překonatelného Kleista,Michael Kolhaas/stručně:pán zabavil na přípřež sedlákovi koně,strhal je,vysmál se,sedlák se nedal a bojoval po právu za právo.Vyhrál,pán strhané koně vrátil a cenu nahradil..sedlákovým synům,sedlák to sledoval. Z šibenice,popraven rovněž po právu na podnět pána pro nějaké OT,ale byl spokojen,jemu zato to právo stálo/.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 11:05

Nejsem odborník ani na zákony ani na myslivce, nicméně máme několik (hodně) zdejších myslivců coby velmi blízké známé, navíc dva z našich zaměstnanců jsou aktivními myslivci, včetně toho, že někteří z nich jsou tou zmiňovanou mysliveckou stráží, hospodářem MS, předsedou MS. Takže jak jen bude příležitost, přeptám se na to jich, mám totiž pocit, že ani myslivec nemůže vše, co se mu zlíbí/anebo nelíbí, protože i on musí dodržovat nejen všeobecně známé litery zákona, ale i jejich nějaké interní myslivecké předpisy v rámci MS. Tzn. že při porušení těchto jejich ustanovení trestá různými tresty i samo myslivecké sdružení své členy (kupříkladu jsme nejednou toto využili při tom, když nám jednotliví myslivci i přes vydaný zákaz přejížděli naše obhospodařované pozemky ke svým posedům či úlovkům - takže následovaly naše stížnosti vedení zdejšího MS, a oni už si to vyřídili mezi sebou). Takže určitě se přeptám, jak by se na celou věc dívali tito naši zdejší bouchalové.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 14:25

Vidím to takhle, že myslivec nemůže jen tak zastřelit psa, který je navíc v blízkosti jeho člověka. Jediné jak by se to mohl snažit obejít je to, že by řekl, že si psa spletl se zvěří... Chodíme se psy na lovy jako honci a tohle bych normálně vyřešil pořízením takového toho tlustého obojku na suchý zip v reflexních barvách s pruhy, co se zapíná ještě přes normální obojek. To by si pak myslím nelajznul, protože tohle by si neobhájil ;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 17:26

Jeste si krome oranzovy vesty na psa vezmi fotak nebo kameru (my vozime s sebou fotaky v aute pro pripad a uz se to vyplatilo).
    Agresivni idiot nema co delat s nabitou zbrani, ale Bohuzel my blbi poctivci na to obycejne doplatime...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 22:55

Mám maďarského ohaře, který na povely reaguje, ale v okamžiku vypuštění zmizí a pohybuje se v kilometrovém okruhu. Zvěř nehoní, pravidelně se chodí ukázat, na zavolání přijde, přesto má na krku el.obojek, pro případnou konfrontaci s myslivcem a já jsem vnitřně smířená s tím, že mi ji jednou někdo práskne. Ale co s ní? Život na vodítku strávit nemůže.....tedy může, ale.....
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 22:59

Reakce na [1368798]: Toto nám vysvětlil jeden myslivec takto- proč neradi vidí psa s koněm- pach koně přehluší pach psa a pokud náhodou narazíte na zvěř ta se koně až tak nebojí a tím, že psa necítí může se stát psovou snadnou kořistí, no a poslušný pes klidně může přestat být poslušným v okamžiku když mu pod nosem proběhne stejk.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 07. 2010, 10:40

Reakce na [1368798]: no, s myslivcami by som sa velmi nezahravala. je fakt, ze mozu strielat az 200m od posledneho obyvaneho objektu, ale nic im nebrani v tom, aby strielali aj blizsie(stalo sa mi x krat). K tomu, psa mozu zastrelit v pripade, ked je mimo kontroly psovoda a nahana zver. Pokial vsak nemate so sebou svedkov, moze vam psa zastrelit rovno pod nohami, je to totiz jeho slovo, proti vasemu..A kedze sa predpokladam pohybujete po polovnom reviri(co je napr. na uzemi SR takmer 80% nezastavaneho uzemia), budete sa tazko domahat spravodlivosti. Kamaratka zazila nieco podobne, usiel jej pes(pravdepodobne po stope, ale nestval pred sebou nic) a ked bol na ceste naspat, priamo pred ocami jej syna ho zastrelili...Na sude si neskrtli.
    Tymto nechcem tvrdit, ze vsetci polovnici su hajzli, alebo nieco take, ale cas od casu sa takyto pripad udeje..Radsej zbytocne neriskovat, ako potom lutovat.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 07. 2010, 11:04

Reakce na [1368915]: "...stalo sa mi x krat" - a to jsou právě ty případy, kdy by jsi měla dojít na předsedu místního mysliveckého sdružení, nebo ještě lépe poslat mu to písemnou formou, a vylíčit mu, co se v jeho revíru pod jeho vedením děje. Nikdo nemá právo ohrožovat ostatní (a toto už hazard se životy je), ani kdyby to byl nevímjaký myslivec.
    Stalo se nám, že nám stříleli při sklizni řepky proti!! našemu kombajnu, čímž porušili nejen to, že nesmí střílet přímo na poli, kde probíhá sklizeň, ale ještě ohrožovali životy našich zaměstnanců. Nastalo točo, jaké zdejší MS nepamatuje - manžel řval přes celé pole na inkriminovaného myslivce (běžel na něj a vypadalo to, že teď bude ohrožen na životě myslivec), poté ještě podal stížnost na vedení MS s výhrůžkou, že příště zavolá policii, to si to interně vyřídilo s pachatelem, manželovi se omluvilo, a od té doby je klid. Pointu to ještě mělo v tom, že později na myslivecké zábavě se manžel setkal u baru s inkriminovaným myslivcem, kterým byl takový pražský VIP myslivec, ředitel jedné důležité společnosti a ten manželovi s omluvou říkal: "Teda takhle na mě ještě nikdy nikdo neřval, ale já už to fakt nikdy neudělám." :-)))
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 07. 2010, 11:08

Ahoj!

K tomuto tématu přidám také svojí zkušenost. Přestěhovali jsme se a dům máme uprostřed VLASTNÍCH zatravněných 13ha. Chováme už skoro 10let psy, děláme s nimi oveckou upotřebitelnost. Ihned poté jsme zažili nejdříve slušné upozorňování od myslivců, že nikde jinde než u nás na zahradě se psi nesmí pohybovat. V domu nebyl plot, tak bylo velice těžké jim vysvětlit, že tady na tu trávu ano a tady už ne.
    Ale snažili jsme se, abychom nedělali potíže a psi nikdy nebyli venku bez dozoru, plot se stavěl. Problémem bylo, že nakonci pastviny měli myslivci posed a byli zvyklí, že zaparkují u nás a pokračují pěšky k posedu. Když jsem měla psy puštěné a byli jsme doma, než jsem zaregistrovala, že někdo přijel, už ho šli vítat (máme retrievery). Většina těch myslivců byli obstarožní pánové, věčně nenaladění. Vyslechla jsem si také vyhrožování zastřelením, když se hysterický chlápek lezoucí z auta vztekal, že k němu čuchaj..
    Hrozně mě iritovalo, že někdo, kdo dělá něco zájmově (myslivost), bude terorizovat a šikanovat někoho, kdo je tam doma. Pozemky i s domem budeme splácet 30let a pořád nás někdo upozorňoval, že na ně nesmíme chodit, že zase zahlédli, jak se za domem pobyhovali černé tečky, že to určitě byli naši psi..
    Každopádně jsem byla přesvědčená, že až si na sebe navzájem zvykneme a doladíme všechny provozní problémy, že to přejde. Plot jsme dělali ve všech volných chvílích, myslím, že jsme lidi, s kterými se domluvit lze.
    Celé to ale MĚSÍC po nastěhování skončilo naházením návnad s furadanem do zahrady. Na otravu v ukrutných bolestech uhynula 3letá fena flat coated retrievera, připravená k předání jako asistentka klientovi, který na ní čekal skoro dva roky... Všichno ostatní naštěstí přežili.
    Co to je furadan? Látka na škodnou, kterou myslivci používají, ač je zakázaná, již roky na trávení. Civilista se k ní nedostane...
    Nechali jsme dělat pitvu, podali jsme trestní oznámení a vyjmuli pozemky z honitby... S někým se prostě dohodnout nedá a zvířata jsou moc lehký cíl na perverzní mstu..
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 07. 2010, 11:14

Omlouvám se za překlepy. Pořád mě to hrozně rozrušuje, když si na to vzpomenu... Byla jsem zrovna v tu dobu těhotná, v třetím trimestru, seděla jsem na zahradě a čekala na veterináře a všude kolem se motali, zvraceli, kvíleli a váleli se v nepopsatelných bolestech psi...
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 07. 2010, 11:32

rumba07
    Reakce na [1368915]: "...stalo sa mi x krat" - a to jsou právě ty případy, kdy by jsi měla dojít na předsedu místního mysliveckého sdružení, nebo ještě lépe poslat mu to písemnou formou, a vylíčit mu, co se v jeho revíru pod jeho vedením děje. Nikdo nemá právo ohrožovat ostatní (a toto už hazard se životy je), ani kdyby to byl nevímjaký myslivec.

ano, som si toho vedoma, ze som mala s tym nieco spravit. Ale sedela som na koni, po ceste, ktora vedie rovnomerne pozdlz obce, asi 150m poza domy. Ked som pocula strelbu a zbadala som ich ani nie 100m pred sebou, rozklepala som, otocila som kona a hnala som ho domov...
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 07. 2010, 21:14

To je fakt hnus,co jsem si tady přečetla.Jsou to registrovaný vrazi zvířat.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 08. 2010, 07:03

Reakce na [1368915]: No to je taky síla. V mém blízkém jsou bohužel dva případy: kůň zasřelený v ohradě (pachatel známý - chlubil se v hospodě, ale dokázat se to nepodařilo), naše kráva postřelená v lese. V druhém případě to byla uprchlice, která byla venku několik dní, pořádali se na ní zátahy, ale nedařilo se jí odchytit. Myslivce štvalo, že jim chodí na seno, tak jí picli - ALE JAK! Prostřelili jí kloub na přední noze a nechali jí svému osudu, trvalo další den a půl než se našla a než jí veterinář mohl zbavit trápení.
    Takže pokud nejde osobní domluva s dotyčným a pokud pes opravdu poslouchá, ověřila bych si příslušné paragrafy a poslala na MS doporučeně slušný dopis, že Vám myslivec bezdůvodně vyhrožuje, uvedla bych cenu psa (je-li to papírová kolie). Drží palce, ať se to rozumně vyřeší!
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 08. 2010, 16:04

Podle mysliveckého zákona, nesmí pes volně pobíhat v honitbě. Pokud teda vážně musíte psa brát sebou na vyjížďku, tak mu nasaďte reflexní obojek a snažte se, aby se pes neustále pohyboval vedle vás na koni. Berte sebou foťák, kameru, nebo jiné záznamové zařízení, pro případné dokazování urážek, výhrůžek, nebo jiného napadání. Braňte se rovněž okamžitým zavoláním na policii, že je vám vyhrožováno a že se cítíte ohrožena. Už jen to může pomateného myslivce zarazit v dalším konání.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 08. 2010, 18:31

ardnij
    Podle mysliveckého zákona, nesmí pes volně pobíhat v honitbě. Pokud teda vážně musíte psa brát sebou na vyjížďku, tak mu nasaďte reflexní obojek a snažte se, aby se pes neustále pohyboval vedle vás na koni. Berte sebou foťák, kameru, nebo jiné záznamové zařízení, pro případné dokazování urážek, výhrůžek, nebo jiného napadání. Braňte se rovněž okamžitým zavoláním na policii, že je vám vyhrožováno a že se cítíte ohrožena. Už jen to může pomateného myslivce zarazit v dalším konání.

To sice nesmí. Na druhou stranu zákon i přesně říká kdo a za jakých podmínek smí psa zastřelit. Pokud si myslivecká lobby neprosadila něco nového, mohla střílet pouze myslivecká stráž a to na psa jednoznačně pytlačícího nebo honícího, navíc těch proklamovaných 200 metrů od posledního obytného stavení.

Takže BAddy, volným pohybem psa porušuješ zákon ty, případným zastřelením psa by zřejmě dotyčný porušil zákon také. Nicméně dostal by tak maximálně pokutu, možná bys na něm vysoudila nějakou tu majetkovou újmu, ale ty bys měla mrtvého psa. Myslím, že to není těžká volba. Pokud člověk "diskutuje" s borcem s kvérem, je vždycky poněkud v nevýhodě :-(
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 08. 2010, 19:25

nejlepší je zastřelit myslivce a bude klid, stejně jsou to vesměs agresivní psychopati se kterýma není možná domluva

Equichannel na Facebooku