ne nadarmo se říká, že nejdražší způsob pořízení koně je si ho vyrobit...

• Stálý odkaz | Vloženo 28. 07. 2010, 15:04

Reakce na [1368597]: Ja si nemyslim ze je to az takove scifi, ale dulezite koukat se hlavne na klisnu a jeji rodinu. Mam na chov zatim 2 klisny - jedna je po Ascot ma vyskakane ST jeji potomek ma ST, dalsi zarazen do testacni odchovny s velmi dobrym vysledkem. KLisna je charakterni s velmi dobrym exterierem a jezditelna i polenem.
    Moje druha chovna klisna byla 2 v KMK 6 letych spolecne s hrebci - jediny kdo byl lepsi nez ona byl Graf Czech. Je z matky ktera dala 4 potomky s vykonnosti ST skoky (vcetne te moji - a 2 finalistky KMK), tato klisna je opet hodna, charakterni zase velmi dobre jezditelna. To je podle me chovny "material" ktery ma cenu mnozit... Nema cenu plodit na vsem, ale kdyz ma clovek opravdu kvalitni zvire, tak jich nemusi mit 50 aby se podarilo dobre hribe... Muj chovny cil, je mit kone s velmi dobrym extereierem, potencialem do sportu a hlavne charakterni - dobre jezditelne... Pevne verim, ze se mi to podari - protoze jinak bych se na to mohla rovnou vykaslat :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 07. 2010, 15:11

Reakce na [1368597]: On těm deseti koním na dvorku taky nikdo hlavy řezat nebude;-) A já osobně se taky pokusím odchovat si na své klisně hříbě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a budu se snažit, aby to bylo to, co hledám... ale taky to tak vůbec být nemusí, no, to už je genetika:-)
    Jinak určitě je jezdectví divnej a taky svým způsobem nespravedlivej sport. Samozřejmě, že něco člověk musí umět, ale v praxi funguje to, že stačí mít koně dost rychlého/nožkama mrskajícího/vysoko skákajícího, k tomu tedy ještě dobře připraveného (ne nutně jezdcem, který s koněm bude sbírat úspěchy), a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. A s různými odchylkami to tak v podstatě funguje ve všech jezdeckých disciplínách, poslední české derby je toho třeba zářným příkladem...
    A k tomu pohybu drezuráků, určitě není šikmá lopatka jediným předpokladem dobrého pohybu ( i když zrovna srovnání Werbespota a Sagitty je zavádějící, protože Werbespot nemá v pořádku hřbet a to je na pohybu taky dost znát), ale kůň, který ji nemá, potom těžko má zároveň prostor a vznos, které člověk u moderního drezuráka hledá. Samozřejmě sama o sobě ještě nic neznamená:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 07. 2010, 21:39

Tak ja se taky pridam.... Na pristi rok jsem se rozhodla pripustit svoji kobylu a to z duvodu, ze jiz delsi dobu schanim mladase pro sebe s predpoklady do sportu a to jak drezura tak skoky. Jenze ja nehodlam zaplatit 100tis za konika, ktery sice je hezky a narostly, ale z matciny strany neni zadna vykonost. Takze vetsinou se setkam s matkou bez vykonosti matky matka bez vykonosti a potomci skoro zero. Jo, ale konik je po peknem hrebci.... Nechci rikat, ze vykonost je zaruka, ale ja ji tam chci a pak teda i zaplatim. Jinak moje kobyla je 10ti leta Skova, elitni v pristim roce zkusime ST uvidime. Hrebce mam vybraneho, tak ted uz jen dosetrit. Mozna to vubec nedopadne tak, jak si to maluji, ale uz jsem fakt unavena hledanim.....
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 07. 2010, 15:33

Mám dvě kobyly-obě parkur "S", obě tedy v AP...vhodné podmínky pro odchov zatím nemám-tzn.budeme pravděpodobně platit hříbárnu...
    Jelikož je koní opravdu hodně, neksem si jistá jestli klisnu ČT vůbec někdy připustím-možná časem...Zatím jsem se rozhodla pro tu druhou, která je stavbou, pohybem, skokovým stylem,...na to přeci jen líp...A připuštění? No, když nepočítám ustájení u p.Mullera (=ustájko bych stejně platila i když 1/2 cenu), ale vezmu jen cenu dávky a sona-tak jsme zatím na nějakých 30 000 Kč. Příští týden plánuji sono na potvrzení březosti-pokud se potvrdí, tak mně čeká ještě dost výrazný doplatek.
    A proč takhle blbnu? Myslím, že kobyla nějaké kvality má, hřebce obdivuji od jeho vítězství v koringu a hříbě je pro mně, tak proč si jednou za život neudělat radost... ;-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 07. 2010, 16:11

Jeste k te stavbe tela a drezure. To prece neni jen o chodech. Stavba tela ma obrovsky vliv na jezditelnost. Cely zivot jezdim predevsim problematicke kone a urcite neni nahodou, ze takovi kone jsou velmi casto i spatne staveni. Vubec nejde jen o chody a vyssi souteze. Kdyz ma kun strmou lopatku a k tomu treba jeste kratky, tuhy hrbet, bude nepohodlny k vysezeni. Kdyz ma kun nizko nasazeny krk a silny predek, bude mit sklony se valit po predku a dost se nadrete ho zvednout. Kdyz ho ma naopak vysoko nasazeny a kratky, bude problem ho uvolnit a nechat ho vytahovat se do udidla. Kdyz bude mit strma, neohebna hlezna, neslapne poradne pod sebe, kdyz bude mit hrubou hlavu, bude tezky v ruce... nerikam ze vzdy, nerikam, ze neni dulezity temperament, charakter, atd. ale ta stavba tela kone predisponuje k urcitemu zpusobu pohybu a pokud to neni to, co bychom radi, odrazi se vyrazne i na jezditelnosti, na praci, kterou s tim konem mame a na tom, jak konecny vykon vypada. Neni to otazka jen chodu a vyssich soutezi, ale prave jezditelnosti i v nizsich soutezich. Takze ja bych kone do drezur sakra dobre prohlizela a ne kvuli estetice.:-)
    PS. to pisu ciste obecne, netyka se to vubec kone na fotce.
  • Stálý odkaz | Vloženo 29. 07. 2010, 21:12

A v tom s Tebou Katko take souhlasim...........
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 08:58

Reakce na [1368738]: :-) jo to mas pravdu jsou fyzicke dispozice, ktere jezditelnost ovlivuji. Na te klisne na obrazku zda uzasne to, ze clovek ji nakluse na jizdarne 5 x dokola v taktu a ona vezme jezdce na zada, neni pro ni problem vzit "jezdce sebou"... je jemnoucka na pomucky a do prilnuti si vleze sama. Je pruzna, je to jako sedet houpacce, ohebna na obe strany, proto si myslim, ze ma vetsi uplatneni v drezure na skoky by ji byla skoda :-). Protoze ona i s jezdcem na zadech ma vahu uz od panaboha na zadkach a ne na predku a to musi byt jeji telesnou stavbou :-). Ja u ni ocenuju dobrou jezditelnost a vrozeny temperament - jiskru, ale pritom vyrovnany temperament. Exterier je dulezity, ale pokud je to jen o lopatce... tak jsem jelen, protze takove povozeni jako na teto klisne je fakt malokdy a rikaji to vsichni 3 lide co na ni kdy sedeli :-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:14

Reakce na [1368804]: Není to jen o lopatce, ale taky to není jen o svezení, protože na koni s pořádným vznosem to svezení není takové, zpočátku jseš ráda, že nespadneš;-) A dnešní drezura hledá třeba tohle: http://www.jezdectvi.cz/kategorie.aspx/sport/clanek/profil-kone-james-bond Vím, že jsem vybrala tak trochu extrém a že takto talentovaných koní na českých obdélnících moc nepotkáš, ale tohle je prototyp drezurního koně současnosti, i když si u nás většina jezdců o takovém koni může nechat jen zdát. Samozřejmě i méně disponovaní koně mohou dosahovat vynikajících výsledků, to mě vždy napadne Athos Emy Jančářové, ale pokud budu vybírat koně cíleně do drezury, budu prostě řešit, jestli je "drezurně" stavěn.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:29

Reakce na [1368806]: Ja jsem psala jako na houpacce - to znamena ze "slezes pomalu s morskou nemoci". Je mladoucka, porad jeste cerstve obsedla, jezdime jen v lehkych chodech. To ze pod sebou citis to teleso co te nese na zadech a mas pod zadkem naskladanou energii co te "nese az do nebe" je to co z toho jezdeni dela takovy zazitek :-). Protoze se vsadim o gate, ze kdyz zazijes ten pocit kdy te Laidy vezme na zada mas "jezdecky orgasmus" a takhle klisna to dela po 3 mesicich jezdeni bez tve jakekoliv silnejsi intervence po 2 minutach klusu. A to je pro me to co u ni povazuju za to drezurni zelizko v ohni. Ma nastartovany turbo od zadku a pritom je prostorna v chodech. Zadny z koni co jsem kdy jezdila to nemel od panaboha a dalo mi to praci tam tu energii nasmerovat a udrzet... Fakt to musi byt telesnou stavbou, protoze prijezdenosti to byt zatim jeste nemuze :-).
    Sikma lopatka je jeden z elementu, dlouhy slaby zada a horsi napojeni beder je dalsi a podle me mnohem vetsi vada, protoze potom zadni nohy nejsou az tak pod telem a nemohou nest tolik vahy pri pozadovanych cvicich...
    Pokud kun sedi na zadi, ma uvolneny predek a to je to ono...
    Toho Bonda nebo Totilase bych nechtela pres vsechna jeho vitezstvi a klady, protoze to pro normalniho smrtelnika je nejezditelne zvire at uz chody nebo temperamentem... :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:38

Reakce na [1368812]: Už jsme totálně OT, ale ano, podobné pocity jsem měla u Lady, když jsem obsedala, měla jsem dojem, že ta kobyla umí jezdce nést sama, alespoň ve srovnání s koňmi, které jsem jezdila předtím (a to má dlouhá záda a nic moc bedra). Až s dalšími roky ježdění mi došlo, že vlastně vůbec nevím, o co jde;-)
    Ale třeba tvé kobče skutečně křivdím, chtělo by to video v pohybu, ovšem z fotky mě prostě jako drezurák nepřesvědčuje. Ale je fakt luxusní.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:53

Dovolim si jeste jednou lehce odbocit od tematu... Casto premyslim o nekolika faktorech vyberu koni pro toho ci onoho cloveka.. jake jsou ambice, jake jsou moznosti, jake jsou predpoklady... Mnoho lidi shani excelentni, fantasticke, famozni kone, dulezity je samozrejme puvod, dulezita je vykonnost rodicu, popripadne potomku matky, jenz jsou proverene ve sportu, dulezite je jak se zvire pohybuje. To vsechno chapu, chapu to v pripade jezdcu s vyssimi sportovnimi ambicemi. Uz mene to chapu u lidi, kteri, ac by radi, ale kazdy tusime, kde jsou nase moznosti (finance, talent, podminky, cas..) shani takove kone a pritom na to proste nemaji. Nac takove zvire? Bude jeho uplatneni hodno jeho kvalit?
    Chci jen rici, ze mnoho lidi shani zvire, jenz musi mit vsechny predpoklady co jsem zminila vyse, ale casto nikdy nedojde na to nejdulezitejsi k cemuu bylo to excelentni zvire vybirano, na vykonnost.
    Domnivam se, asi mnoho lidi bude oponovat, ze do dejme tomu L drezur ZL skoku, muzeme pouzit kazde charakterni zvire a jde to prezit i bez proverenych potomku excelentni matky a famozniho plemenneho hrebce.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 09:59

Reakce na [1368823]: Jo, do L drezur jo. Ale co když už má někdo L drezur dost a chtěl by víc? Není to jen o koni, ale je to taky o koni;-) A nejsem to tedy já osobně, kdo takového koně hledá, aby nedošlo k mýlce, mně fyzický potenciál mého koně stačí;-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:09

"Protoze se vsadim o gate, ze kdyz zazijes ten pocit kdy te Laidy vezme na zada mas "jezdecky orgasmus" a takhle klisna to dela po 3 mesicich jezdeni bez tve jakekoliv silnejsi intervence po 2 minutach klusu. A to je pro me to co u ni povazuju za to drezurni zelizko v ohni."

Carus, pockala bych s vetsimi zavery:-). Znam po vicero koni (jeste z dob hrebcina), kteri byly jako remonty opravdu stejne jak popisujes svoji klisnu (i hrebci se skvelymu puvody), ale co je ted, neznamena, ze bude za pul roku, za rok, za tri, kdyz uz by mela nejake te vykonnosti dosahnout.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:27

Nebylo to mysleno na nikoho konkretne, ja jen, ze kdyz to kolem sebe vidim, velmi casto zustava jen u reci co se tyka vykonnosti (mam kone do tezkeho skakni a kun jeste nepresel ani zetko.) :-(.
    Jasny, souhlas, pokud se dari a kun chodi v konkurenci za masle L (mluvim o drezure) zacne pomyslet na S, ale potencial jeho kone je lehce "za horizontem", tak tam uz narazit clovek muze, na druhou stranu neznam moc koni, co chodi v za masle L a nebyli by kupovani s predpokladem, ze S a vyse chodit budou.
    A dalsi vec... predpokladam, ze do S a vyse by uz to nejakeho toho trenera chtelo, chtelo by to zazemi, chtelo by to mit penize na vyjezdy na zavody atd atd. a to zkratka ne uplne kazdy si muze dovolit (porad dokola- cas, finance, zazemi atd.)
    Proste je vsude kolem nas tolik "sportaku", ze se obcas nestacim divit.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:45

Reakce na [1368832]: Tak ono potřebuješ trenéra i na to, abys slušně chodila to L. A se zázemím a penězi na závody to je stejné, tam rozdíl není taky. A s tím kvalitním koněm, každý kdo si to prožil, ví, proč chce "něco víc". Protože to už tady zmiňovala Katka, věci, které s exteriérově ne úplně vhodným koněm máš těžce vydřené, jdou u toho dobře stavěného úplně samy. A všichni víme, že pořízení koně jako takové je ten nejmenší náklad. Tak proč rvát peníze a čas do koně, u kterého ten vývoj jde podstatně pomaleji, než by jít mohl, a na závodech mě budou předjíždět všichni na těch nadanějších koních bez menšího úsilí? V určitém smyslu jsem tak trochu v podobné pozici, protože můj kůň na to pro změnu nemá hlavu, a vím, že to moc motivující není;-) A i když já změnu neudělám, moc dobře chápu lidi, kteří ji udělat chtějí a hledají toho talentovaného koně, s kterým ta práce půjde snadněji. A pak budou řešit i to, jakou má lopatku a jaký pohyb mu ta lopatka umožní...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:46

Reakce na [1368832]: A já znám případy, kdy kůň má na víc (některý je už i prověřen, že skutečně na víc má) a je využíván jen na "půl plynu", protože majitel/jezdec je spokojen s tím, co jezdí a nemá ambice na výš ( a nebo na to prostě jako jezdec nemá). Tak to prostě u koní chodí.
    Každopádně je jasné, že každý chovatelský "pokus" by se měl "zkoušet" s tou myšlenkou a zbožným přáním, že se narodivší kůň bude co nejvíce přibližovat ideálu plemene v exterieru i interieru. Aspoň tak to cítím (a zkouším) já - že ve výsledku je to třeba i nezdařené dílo, je bohužel realita chovatelské práce (holt příroda je mocná), proto ještě všichni nemáme ty šampiony v kráse a výkonu:-))
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 10:57

Reakce na [1368829]: Ja si myslim, ze prvni krok je o tom, aby na to ten kun mel vubec potencial. Mam parametry nekde jinde nez ty. Chci zabyvat chovatelstvim sportovnich koni a to znamena vzit v potaz celou rodinu a ta prokazana vykonnost ze stran matek je pro me dulezita, je to alespon nejake voditko o potencialu.
    Druha vec je aby to z toho kone nekdo dostal a prezentoval je. Je fakt, ze na me narazis spravne, ja mam staj plnou podle me super koni, ale nemam finance na to je nekde prezentovat... prootze je cpu jinam. Ale to nemeni nic na tom, ze ti kone kvalitni jsou a kdyby se jim dal ten trenink ja na zavodeni mela naturu, tak tu vykonnost maji...
    K Tutune, Eliska mi rikala, ze na koni jako je ona sedela jen jednou a to ve Svycarsku na top sportakovi zenske co se pokousela o kvalilfinaci na olympiadu... Ja za sebe si muzu rikat co chci, ale pokud ti to reknou dalsi 3 lidi, kterym veris a mysllis si o nich ze vedi o cem mluvi (jako treba Marketa - moje drezurni trenerka nebo prave El) nebojim se ten nazor prezentovat dal :-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 11:12

Nenarazela jsem na tebe, nebud vztahovacna. Parametry jinde mas, to je jasny, ja zadne ambice nemam, nic mi nerika slovo "kobyla", jsem stastna za nase valachy:-). V hrebcine jsem si hrebcu a klisen s bohovskymu puvody a potencialem uzila az az.
    Ja psala jen o tomhle co pises ty, kdyz uz to opakujes.. prve to ale nebylo psano konkretne k tobe.

"Druha vec je aby to z toho kone nekdo dostal a prezentoval je. Je fakt, ze na me narazis spravne, ja mam staj plnou podle me super koni, ale nemam finance na to je nekde prezentovat..."

Pro me je sportovni kun super kun, az kdyz neco dokaze, i tady mame kriteria kazda nekde jinde.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 11:20

Reakce na [1368837]: Xixo, nechci ti brát ideály, ale jen "ukázaná platí" ;-) - tím mám na mysli, že ty si můžeš myslet, jak máš doma dobré koně, dalších pět, deset známých ti to bude potvrzovat, ale pokud ti koně (nebo jejich potomci) nikde nebudou sportovat a ukazovat se ve výsledcích, je to k ničemu.
    V chovu sportovních koní i já považuji prověřenou výkonnost matky a celé rodiny za obrovsky důležité (považuji matku za důležitější faktor než otce), nicméně ani to není zárukou, že se to předá na další generaci:-(

OT - Kdysi jsem četla knížku o genetice v chovu psů a z celé knížky mi utkvěl v hlavě odstavec, v kterém bylo popisováno, že daleko pravděpodobnější vychovat opětovně šampiona je zopakovat spojení rodičů, než spojit toho vzniklého šampiona s nějakou další šampionkou. Nevím proč, ale tohle se mi zarylo do hlavy:-)))
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 11:30

"Protože to už tady zmiňovala Katka, věci, které s exteriérově ne úplně vhodným koněm máš těžce vydřené, jdou u toho dobře stavěného úplně samy."
    "Tak proč rvát peníze a čas do koně, u kterého ten vývoj jde podstatně pomaleji, než by jít mohl, a na závodech mě budou předjíždět všichni na těch nadanějších koních bez menšího úsilí?"

Protoze ani to (dobre staveny kun) neni zaruka toho, ze s tim super stavenym vyhrajes nad tim mene vhodne stavenym, kdyz se budeme bavit o urovni "hobby" o ktere jsem psala ja. Kazdopadne chapu, co pises a souhlasim, jen jeste jednou opakuji, ze je mnoho koni, jenz majitele kupuji jako nevim na co vsechno a nedokazi s nimi vubec nic. Nekdy neni dulezite jak fantasticky puvod ma zvire mit, jako o tom, ze je prima stat nohama na zemi.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 11:37

Reakce na [1368844]: A tak to v každém případě;-) A především si uvědomit, že člověk musí vždy makat především na sobě, ať má jakéhokoliv koně...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 11:42

tak tak a proto se jedu radeji cournout do lesa, tam to min boli:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 12:08

Reakce na [1368843]: Jo to same mi rikal i inspektor, pokud se najake spojeni povedlo, tak opakovat :-). Nic neni zarukou niceho to je jasne. Vzdycky je to dilo nahody. Mam jen mlade kone a ony chovne klisny. Holkam jsou letos 3 roky, a 1 odchovance mam letos rocniho - takze cas na prezentaci jeste bude :-). Chci je ukazat, mym prvnim pocinem byla prehlidka a tam dopadly skvele. Premyslela jsem o sampinatu skoku ve volnosti, ale nemam halu, tak jsem je radsi pripustila. Ke sportu se zacnou pripravovat az na 5 rok, nic jim neutece a ja snad do te doby sezenu ambiciozniho sikovneho jezdce, ktere by bavilo soutezit - kdyz panicku bavi jen trenovat, ale na zavodech pro zaludecni nevolnosti je zrala tak na zadochovou misu .... :-). V tomhle mi ty chovatelsky souteze vyhovujou, tam byla nervozita minimalni protoze jsem plne postradatelny prvek :-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 12:31

Xixa 28. 07. 2010, 15:04: "Moje druha chovna klisna byla 2 v KMK 6 letych spolecne s hrebci - jediny kdo byl lepsi nez ona byl Graf Czech. Je z matky ktera dala 4 potomky s vykonnosti ST skoky (vcetne te moji - a 2 finalistky KMK), tato klisna je opet hodna, charakterni zase velmi dobre jezditelna. To je podle me chovny "material" ktery ma cenu mnozit... "

Xixa 30. 07. 2010, 09:29: Toho Bonda nebo Totilase bych nechtela pres vsechna jeho vitezstvi a klady, protoze to pro normalniho smrtelnika je nejezditelne zvire at uz chody nebo temperamentem... :-)

Xixo souhlasím s tebou, já bych taky takového koně nechtěla protože na něj prostě jezdecky nemám, ale i ta jezditelnost je o úhlu pohledu, nezlob se ale o této své klisně sama píšeš na svých stránkách že dělá scény u sedlání, straší atd.. ač doopravdy neublíží, navíc má lehkou letní vyrážku, přesto je to ve tvých očích ten nejsvělejší a charakterní kůn, pro mne by to zas naopak byl odrazující faktor...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 07. 2010, 13:20

Reakce na [1368857]: Zrovna z teto klisny mam zajemce o hribata, pokud bych se rozhodla je prodat uz od dob kdy ke me prisla :-)... Jak od predchoziho majitele a tak od jejiho jezdce z dob "slavy". Pokud se bavim mezi chovately a jezdci co se prezentuji na soutezich mladych koni tak je Lugis i Angi znamy pojem... a hribata by se udala per huba mezi temito lidmi spis nez tady na inzerci...
    Charakter je pro me kun co mi nikdy neublizil ani samovolne, ani pri manipulaci s ni nebo s hribetem - vcetne vypjatych situaci, kdy ten kun neco udela a clovek je v ceste, takova ta blba nahoda... Kun co za 5 let neposlal jezdce k zemi a ani se o to nepokusil a pritom je to jen o tom, ze je proste hodny nez ze by byl "mouchy snezte si me". Protoze se chova podle toho co jezdec zvladne a ne podle toho co ona zvlacne :-). Taky uz jsem z ni vysela na pul dole a kdyz jsem "zapistela" jeji jmeno tak toho nechala nez se vydrapu... to je pro me charakter. To ze ji lezim u nohou a pokousim se ji zachranit cerstve narozene hribe a neustale s ni manipuluju a ona ani na jednoho z nas neslapne ac je videt ze je z te situace hystericka... je to charaker a ja ji za to miluju! :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 08. 2010, 09:37

Reakce na [1368565]: Nechci být ošklivá, mismon, přesto si myslím, že u té mladé kobyly máš znázorněnou polohu lopatky čarou špatně. ;o) Nevím, zda si toho všiml ještě někdo jiný.

A taky by mě zajímalo, který kůň nemá v této republice, krom tvé kobyly, strmou lopatku. Má kobyla ji dle tebe má (ano, uznala jsem, že je tam méně prostoru, ale to ještě před tvým výrokem), tuhle jsem se dočetla, že andalusani a španělé celkově mají též strmou lopatku a proto se nehodí do drezúry, dále pak tato mladá kobyla... atd. ;o) Omlouvám se za OT.
  • Stálý odkaz | Vloženo 01. 08. 2010, 10:20

Reakce na [1368961]: Klidně buď ošklivá, jsem na to u tebe zvyklá;-) A obtáhla jsem hranu lopatky, kterou má kobyla na fotce vidět, jestli jsem to udělala špatně, tak se omlouvám, strmá ta lopatka podle mě je, ale to může být prostě jen můj názor. A mohla ses jet včera podívat do Hradišťka, tam bylo na drezurách koní se šikmou lopatkou dost;-) A mimochodem není tak špatné sedět vedle drezurních rozhodčích a slyšet je říkat připomínky ke každému koni i k jeho pohybu... třeba Bandolero tam taky byl... jinak ale nemám potřebu tady nikoho přesvědčovat, je to jen můj názor.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 08. 2010, 08:58

"Tak to já mám podobné zážitky s naší nej kobylou - připouštění v hřebčíně vzdáleném přes celou republiku, jen faktura za ten pobyt, připouštění a veterinární úkony cca dvacettisíc. Náklady na sono doma, cestu (dvakrát tam a zpět), vitamíny atd. raději nepočítám. Pak přišel porod, špatná poloha hříběte, veterinární asistence při něm, následné ošetření kobyly, následná léčba hříběte (nevstávalo), přišla na dalších osmnácttisíc. Hříbě uhynulo čtvrtý den po porodu:-(.
    Následovalo další připouštění doma (sona, inseminační dávky, základní poplatek za hřebce) za cca patnáctku. Kobyla nezabřezla. Rok poté opět připouštění, tentokrát u Mullerů, kobyla jela domů jako zjištěná březí (s fakturou za dvacettisíc), při následné sonokontrole zjištěno vstřebání. Znovu pobyt v Mněticích - bez výsledku (a s další fakturou za pobyt). Další rok připouštění doma, kobyla zabřezla při druhé říji (sono a hřebec cca desítka). Měsíc před porodem nastaly problémy, takže veterinářovy návštěvy, léčba, dalších osmtisíc. Kobyla hříbě porodila mrtvé předčasně. Následovalo připouštění doma (náklady asi osmnácttisíc), kobyla zabřezla a následující jaro konečně porodila živé hříbě - pro mě bohužel hřebečka (takže pokračování rodu se zatím nekoná). Následovalo připouštění Drosseklangem - bez výsledku (za náklady cca osmtisíc). Letos opět připouštění za cca desítku, kobyla je jalová:-(
    Ale nevzdávám to (letos už s ní končím, ale na jaře jdu do toho znovu, kobyla je v cajku, jen se jí prostě nějak nechce březnout), tohle je kobyla, od které bychom moc chtěli dceru - aspoň jednu, jedinou... "

Hustý...
    Jestli se ti chce o tom pokecat, ozvi se na mail, jsou protokoly ověřené v zahraničních repro centrech, které lze vyzkoušet, od "blbého" oxytocinového protokolu za pár kaček, až po složitější věci. Letos jsme zas něco s mojí vetkou vyzkoušely a musím říct, že mám březích 6 ze 7 superproblémových kobyl ve věku 19-23 let, které jsem byla schopná koupit právě kvůli jejich špatnému stavu (u některých původně nejen reprodukčnímu...) - jsou to matky šampionů s hříbaty po celém světě, Egyptem nebo Kuvajtem počínaje, přes Austrálii a Evropu až po USA a Ekvádor - a u mladších klisen jejich kalibru je taky "odpovídající" cena... Do některých, když se moje repro vetka poprvé koukla, tak prohlásila, že hříbě už nikdy nebude...
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 08. 2010, 09:29

podobne zkušenosti s 22letou a1/1. podle všech nikdy nebude mít hříbě. věškeré předcházející březosti problém, porod ještě větší a potenciální žloutenka k tomu. ro předtím celou sezonu u hřebce a jalová. pak jsme chytli první říji (podle veta nepoužitelná), vezla se pod hřebce, jeden skok a březí, celou dobu bez problému, vylezla do ohrady a vyplivla hříbě. vytoužený kluk, včetně barvy.
    ale za náklady bych dovezla kvalitního ročka z venku.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 08. 2010, 14:13

Reakce na [1369299]: napíšu mejla (až bude více času:-)).

1 2 3

Equichannel na Facebooku