ne nadarmo se říká, že nejdražší způsob pořízení koně je si ho vyrobit...

• Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 16:53

... aneb kolik Vás stála "výroba" Vašeho hříběte??? Nejsem chovatel, mám první a na dlouhou dobu určitě poslední hříbě a rozhodně nešetřím na něm ani na kobyle, ale ty náklady mi začínají připadat dost šíleny... Když sečtu náklady na připouštění (Quick Lauro) + porod, jsem v tom minimálně za takových 30tis, spíš víc ---> je to normální??? Samozřejmě do toho nepočítám spec. krmivo, minerálku atd...
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 18:27

Reakce na [1368346]: A co do toho tedy všechno počítáš? Které náklady? Docela by mě to zajímalo, protože píšeš, že nepočítáš spec. krmivo a minerálku, ale základem všeho je určitě započítat krmný den kobyly, posléze plus krmný den hříběte.
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 18:48

počítám do toho inseminaci kobyly (4 dávky, 2000 zaklad, 3*500 za každou další dávku, 3000 doplatek + DPH + doprava cca 100Kč/davku), před každou inseminací min. 2x sono (má téměř neznatelné říje), 1x jsme dávali hormony, aby se říje dostavila dřív, pokaždé mírná sedace (jinak by to nešlo), následné sono (tuším, že bylo min. 5x - podezření na dvojčata a konzultace s více vety), dále očkování, kontrola vetem v průběhu přezosti (asi 2x). Při porodu se kobyla potrhala, takže šití, lokální umrtvení, následně pár dní ATB, odčervení, očkování hříbětě, vitamíny na srovnání nožek (megabase junior, hemolytan) + nemalá položka byla jistě za cesty vetů (jsme pražsky, takže za lidovky :)). Nepočítám do toho paternitu, kterou jsem ještě nedělala, nepočítám ani granule za cca 1500 měsíčně (protože to je tak trochu můj boj a určitě bych mohla dávat levnější), nepočítám ani minerálku, protože i kdyby neměla hříbě, tahle investice by byla a už vůbec nepočítám mé náklady na dojíždění, nocování atd... Možná jsem na něco zapomněla, příliš jsem to v průběhu březosti neřešila, ale dnes mě zarazil účet od veta :))
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 19:54

Zapomněla jsi na to, že ses minimálně ty dva měsíce před porodem nevyspala - k nezaplacení:-)))

Jinak rumbo, zajímalo by mne, čistě vědecky:) - proč je základem nákladů na hříbě započítat krmný den matky? Tu kobylu musím krmit, ať je březí, nebo není, ve chvíli, kdy je, ji sice pochopitelně krmím jinak (víc nebo míň, podle předchozího režimu), krmné doplňky a granule pro březí a kojící kobyly jsou o něco dražší atd., ale ve výsledku si nemyslím, že bych do nákladů na "výrobu" koňátka musela počítat celou KD jeho matky po dobu březosti..?
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 20:07

Reakce na [1368366]: Nechci odpovídat za Rumbu, ale docela mě to zaujalo, když jsme u té vědy:-)
    Pokud má někdo kobylu, kterou využívá výhradně k chovu, tak by teoreticky mohl do nákladů na hříbě, resp.všechna hříbata, která kobyla dá, počítat veškeré náklady nejen na krmení, ustájení atd. kobyly, ale klidně i náklady na její pořízení. Je mi jasné, že kdyby všichni chovatelé přistupovali k věci takto, tak by za chvíli byli koně pouze v ZOO. Nicméně z obchodního hlediska mi to přijde docela logické:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 20:17

my momentálně už dávku odebrali po 6. :( a taky píseckým hřebcem (u Písku vidím největší problém v tom, že odebírací dny mají jen 3 dny v týdnu). Takže už v tom sme taky za hodně.
    Ale zas si říkám, že jestli mám dát za odstávče 30 tisíc a hříbě nebude umět zvedat nohy,nebude mít pravidelné správné korektury,nebude kvalitně odchované a krmené, stejně ty prachy do toho veta budu dávat. Takhle si pak můžu nadávat maximálně sobě co sem pod.lala. Prostě budu vědět co mám - hříbě odchované hned na pastvině se stádem, pravidelné korektury, očkování, odčervení, kvalitní krmení. Má to sice plno záporů...ale i plno kladů
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 20:17

Nejsem ekonom, ale hříbě bez matky nevyrobím (a pokud matku nepořídím a nenakrmím, tak mi hříbě nedá i kdybych se rozkrájela).
    Pokud matku odvezu někam na připuštění, platím za ní každý krmný den, který tam prostojí plus další náklady na připouštění a věci s tím spojené. Takže to se jako nepočítá či co? Nebo tam se to počítá a až odvezu kobylu domů, tak mávnutím kouzelného proutku už se kobyla nažere zadarmo až do porodu?
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 20:29

On bude rozdíl v tom, jestli si někdo tahá hříbě ze své jedné milované kobyly, kterou by krmil i tak, nebo má kobyly na chov. Oba výpočty jsou správné - u prvního se počítají jenom rozdílové náklady, u druhého veškeré náklady na celou kobylu - ale každý je použitelný jen v určité situaci.
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 20:51

Reakce na [1368371]: Ano, to máš jistě pravdu. Taky si říkám, jakýho koně bych už za ty peníze mohla koupit, kdybych nebyla trdlo a přestala chovat:-) Problém je ten, když nemáš jen tu jednu svou milovanou, ale máš jich několik - to se pak ty peníze točí - to je průvan v peněžence, kdykoliv to spočítáme, nadáme si do magorů. Aneb jak říká náš kamarád při hovoru o koních (mimochodem taky majitel několika chovných kobyl): "Když chceme ty peníze mermomocí utratit, tak je prostě utratíme!":-))
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 20:57

ono vše záleží na štěstí - jak jinak ;-)

První hříbě jsem vyráběla s hřebcem ob 2 vesnice vedle - stěstí, že jediný hřebec v širokém okolí, který se mi v tu dobu na kobylu hodil stál takhle blízko. Zabřeznutí napoprvé, kobyla ponice - nedostávala nic moc extra navíc a dokonce jsme dřív měli uzavřenou stáj, tak i bez očkování na EHV.
    Vše šlo po másle, březost, porod, i růst hříběte bez jediného zranění či komplikace. připuštění 3000, sono 300, ochroma 180, nějaké krmení navíc kobyle a pak už jen krmení hříběte a jeho klasické očkování a odčervení. Tříletek bude hříbě za pár měsíců - náklady tak 10 - max 15 tis.

Druhé hříbě ještě není ani odstávče. Nepovedené zabřeznutí napoprvé, hřebec dražší a daleko (250km), 4 sona, hormony, vakcinace EHV, vitamíno minerály a další krmivo navíc, ochroma nevím proč za 750, návštěvy veta k hříběti apod - takže tohle letošní hříbě je určitě už na těch 15 tis a do tří let vyjde při štěstí na 22 -25tis minimálně.

Je to taková ta klasika, že když se člověk hodně snaží, tak to zrovna moc nejde(druhé hříbě) a když je mu to ne šumák, ale řekněme neřeší to, tak to jde jako po drátkách (1. hříbě). Známý paradox!

Nemít ale koně doma s možností odchovu hříbat ve stádě na pastevku, kobyly nebýt jinak zdravé a bez v začátcích zjevných reprodukčních komplikací,nenáročné na výživu a bez dělání si korektur sama, tak bych rozhodně šla určitě cestou koupě nějakého tříletka, protože to by byly jinak peníze asi neuvěřitelné.

Takhle se to lépe či hůře dá, a jsem moc ráda, přecijen je to uplně jiná zkušenost - vlastní ochované hříbě...
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 21:01

Připojím pár svých slov... :o)

Chov koní prostě něco stojí, já v tom zahučela už za víc jak 11 tisíc a to ten smrad ještě nemá ani půl kila (jelikož mám připuštěno Montrealem, tak ještě dalších 11 opustí mou šrajtofličku, pokud kobyla zůstane i nadále březí). :o)) A to musím říct, že to šlo v celku hladce. Kobyla zabřezla na první pokud a dávku (kobyla má absolutně neznatelné říje). Ano, mám sice o něco dražšího inseminačního technika, který mi sem jezdí, ale kobylu mám jednu a ne s každým se snese, navíc je to prvnička, nikdy jsme nedělali ani vyšetření na koliku a ani nic podobného. Takže jsem měla trochu strach z toho, jak to celé bude, protože představa toho, že ji budeme muset dát fajfku, byla dost děsivá. ;o) Ale to je jedno, zpět k věci... Pokud chceme chovat, musíme si tak nějak dopředu spočítat, co to asi bude stát, čím chceme připouštět, jak to celé bude. Nemůžeme si přece myslet, že vyrobíme hřibátko pouze za připouštěcí poplatek. Dneska už i děti jsou drahé (ty se ovšem nedají tak snadno koupit :o))). Pořiďte si dítě, poznáte, že ani to není levné. Dnes není levné nic. ;o) Přesto, pokud to vidíme z této strany, ze strany chovatele, a vidíme, kolik to vlastně všechno stojí, tak ještě zakroutíme hlavou nad "nesmyslnými a předraženými" cenami hříbat? Já myslím, že už ani tolik ne... nebo snad ano? :o)))

Koně jsou velmi drahý koníček, nedejbože, když se někdo rozhodne chovat! :o))))))))
  • Stálý odkaz | Vloženo 26. 07. 2010, 23:44

A to já si počkám, až někdo za 3 roky bude prodávat Montrealka z matky HPK zdravého a pěkného za 30-40tis... Neříkejte, že to nejde. Když občas je třeba 2 letá Lordanka z AP mámy za 35 tis, nebo Comero z HPK po Caletto za 25,no to by se jeden zbláznil... Anebo kdo nezaspal dobu a skoupil krachující dobré chovy, taky občas dobře udělal.
    Bohužel je to tak,že my malochovatelé s 1, několika nebo třeba i s 10 klisnami, proděláme gaťe. Na tom jednom hříběti prodoktorujem, prokrmíme a propřipouštíme majlant, pak to hříbě třeba vůbec není podle našich představ....
    Dnes je možné chovat neztrátově jen pokud máte stádo klisen, nejlépe v AP, všechny možné i nemožné dotace, inseminujete a vozíte si sperma sami, ideální je mít vlastního nebo pronajatého hřebce- taky v AP. Hříbata musí mít zajímavé původy a předci prověření a co nejlépe hodnocení, jdou pak přecejenom troch lépe prodat. Hodně velkých a uznávaných chovů má klisny na volných stájích a pastvě, neobtěžuje s s hlídáním při porodu a mrtvolek má minimum... Nikdo tam neběhá a neoňuňává hříbata a necpe jim do tlamy doplňky stříkačkou...
    Nevím kde je zakopanej pes, ale před 15 lety, když jsem vyráběla první hříbě, vyšlo to na pakatel.... Stejně tak další, ale jednou se mi to taky nějak nezadařilo. Odvezla jsem klisnu s hříbětem ke hřebci do známého chovu již 6. den po porodu, abych neco nepropásla, když jsem byla pořád v práci. Stála tam 2 měsíce zaprášená, nechodila ven! .. a když mi ji dovezli domů sice březí, ale po jiném hřebci než jsem chtěla, když jsem viděla fakturu a hlavně hubenou klisnu a to usmkané hříbě , bylo mi do breku..
    Stejně jsem se neponaučila a jako mnoho jiných bláznů jsem občas zase připustila, většinou to nebylo složité,ani předražené. Asi byla jiná doba... čím jsem starší, tím se mi zdá vyrobení hříběte dražší a kobyly hůř březnou,víc potratů a mrtvolek i přes všechna možná a nemožná opatření, veti často předražení, a to nejsou jen moje postřehy... Čím blíž Praze, tím jsou i všechny obtíže větší...
    Až vloni jsem zas vymýšlela- po nějakých 7 letech, jak to udělat s velkou pravděpodobností zabřeznutí, když jsem navíc chtěla zahraničního hřebce a měla jsem obavy z toho, kdo a jak bude vozit dávky, když budu třeba v práci, co když insemiňák nebude mít zrovna čas ... To co jsem pokládala za nejlepší možné řešení se ukázalo jako nejhorší možnost. Klisnu jsem odvezla hodně daleko k odborníkům, kde mi byl nabídnut veškerý servis, od objednání spermatu, ohlídání říje, připuštění a zjištění březosti.. Od ledna jsem skrmila mraky betakarotenu, počkala až kobyla přelíná, popožene se sluníčkem a pastvou, krásně pravidelně říjela, po vyšetření sonem na začátku říje jela... Přivezla jsem si místo krásné kobyly za dva a půl měsíce hubenou mrchu, kulhala i na uši, nenechala na sebe hodně dlouho sáhnout.. A když jsme zjistili, že je jalová... No nakonec jsem byla ráda, že tam kobyla nechcípla a že jsem ještě za 5 minut 12 dostala poslední dávku a ona zabřezla. A teˇjsem ráda, že mám zdravé a rovné hříbě, ale stejně, kdoví jaké bude za 3-4 roky a co všechno se může stát... Sice skoro na podzim, ale lepší než nikdy, za nějakých 60tis. Po bitvě je každý generál, ale přesto si občas pomyslím, že kdybych nedala vydělat odborníkům, ale rovnou mému pospíchajícímu insemiňákovi, který se mi skoro vysmál,mohlo to být za polovinu...
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 07:37

Reakce na [1368346]: Tak to si můžeš gratulovat, že jsi to zvládla jenom za 30 000,-Kč. Já jsem vyráběla hříbě, když jsem sečetla náklady tak jsem se dostala na 25 000,-Kč a hříbě nemám. Kobyla zůstala jalová. A to zdaleka nejsem jediná.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 08:22

Sváťo myslím, že jsem se nevyspala spíš 3 měsíce :-)
    Buggyna: příště asi nezvolím píseckého hřebce, a to právě z toho důvodu, že odebírají jen 3 dny v týdnu, z našich 4 dávek přišly víceméně 2 nazmar...
    U nás je to přesně tak, jak říká Adalin, tahám si hříbě ze své jediné milované kobči, takže náklady na její živobytí nepočítám a myslím, že těch 30 tis je opravdu ještě hodně střízlivý odhad, nepamatuju si všechny vynaložené náklady, nikde jsem neevidovala (i když zpetně by mě to zajímalo, tak třeba příště :-D)...Samozřejmě jsem si nemyslela, že hříbě pořídím za připouštěcí poplatek!
    Jinak Andromedo, Svapu by ti mohla vyprávět, jak je téměř nemožné sehnat hříbě dobrého původu, ještě hřebeček by se asi koupil, ale po kobylce koukáme několik měsíců a zatím jsme nesehnaly...
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 08:27

Reakce na [1368400]: No, nejsem si uplně jistej jak moc budou Mentreálčata dostupný, moc lidí snim nepustilo pokud vím. A dost možná tu už na příští sezonu nebude, takže tuším že za tři roky nejspíš mimino po Montrealovi za 30-40 opravdu nekoupíš.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 08:42

Reakce na [1368406]: Ráďo, trošku OT, ale v inzerci je právě ta Lordánka z AP matky stále, stejně tak jsem tam v poslední době viděla Quirado kobylku z trakénky... ty jsou obě prověřené?
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 09:03

Zrátala som si náklady na výrobu 3,5 ročného obsadnutého valacha (bez bežných nákladov na matku, ktoré by boli i bez jej využitia v chove a bez zdravotných komplikácii počas odchovu).

Výsledná suma bola 4000 EUR - zahrňuje:
    pripúšťací poplatok
    vitamíny pre žrebnú kobylu
    ultrazvukové vyšetrenia
    doklady pre žriebä (+ trvalé značenie a popis)
    krmivo pre žriebä počas prvého roku
    2 roky v žriebärni
    očkovania, odčervenia, korekcie kopýt, preventívne vyšetrenia (napr. pre presuny)
    obsadanie u trénera
    prevozy k trénerovi a do žriebärne
    kastrácia
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 09:05

Tu Quiradacku mela Svata zamluvenou, jenze taha zadky, takze ji pustila. To druhy nevim, ale myslim, ze jo, checkujeme to denne. Obecne je dost problem se tem lidem vubec dovolat, kdyz se dovolas, vytahnout z nich aktualni fotky, nedej boze video, jenze tahnout se do Frydku-Mistku a podobnych koncin na zaklade fotky roztomileho hribatka je trochu nesmysl :(((
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 09:22

Reakce na [1368412]: :-( Na druhou stranu když koukneš na ty náklady, tak celkem chápu, že to hříbě nikdo vlastně až tak prodat nechce. Buď si ho vytáhli pro sebe a pak ho prodávat nebudou, nebo ho budou chtít prodat až ve chvíli, kdy bude šance, že něco ukáže... a mimochodem hledáte kobylku do drezur, co;-) To je v ČR požadavek skoro mimo realitu:-(
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 09:28

přesně tak, já jsem taky zvažovala, že mladou pustim, ale je docela podařená, k ježdění bude za 4 roky a vzhledem k tomu, jak velký zlobí ta noha, myslím, že mi to tak akorát vyjde, abych je "prohodila". Jj, shání se spíš něco do drezúr, ovšem (jak psala Sváťa na FB), novým kvalitním atributem prodávaných hříbat je "má chody jako arab:D:D:D"... a pak kup hříbě :D. Hřebečků je na prodej mnohem víc, než kobylek + je spousta hříbat typu PH, QH, APH, Araba, WPB apod...
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 11:58

Já mám loňskou zkušenost se svým prvním hříbětem, bohužel nedopadla úplně ideálně. To, že na hříběti vydělám nebo aspoň částečně zaplatí jedinou milovanou kobylu jsem naštěstí pochopila už dávno a za velký úspěch bych pokládala zaplacení nákladů. Jen připouštění a cesta ke hřebci mě vyšla skoro na 40 tis, dál to spočítané nemám, ale několik son, zabřezla asi až na 3,4, očkování, vitaminy, granule, vet, pak nějaké ty korektury, očkování, odčervení ... u malocha, no řekal bych že na těch 50 jsem se dostala určitě, jestli ne výš (samozřejmě člověk nepočítá svůj čas a náklady na kobylu, které by byly jak tak) Do odstavu se ho povedlo zamluvit za tu cenu o něco vyšší než náklady jakou jsem si představovala. No a ve finále asi 14 dní před tím než měl odjet se dost ošklivě zranil na noze (byl prodáván do sportu), strávil s kobylou skoro 3 měsíce v Brně a už se jeho cena "zdvojnásobila" . Měla jsem štěstí v neštěstí na skvělé kupce, kteří se na koně nevykašlali a podělili se o náklady na léčbu, kterou bychom sami nezaplatili a ještě si ho i po tak vážném zranění vzali ( a snad u nich zůstane). Takže mě přijde nefér chtít po nich ještě něco z kupní ceny.

Sumasumárum jsme na konec skončili v mínusových desetitisových částkách a já jsem stejně šťastná, že ten náš úžasný klouček běhá a je u dobrých lidí a doufám, že už si tu smůlu vybral hned na začátku.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 12:54

Pořízení klisen nepočítám, stejně jsem sehnala obě zdarma :-) Jejich krmení taky ne, dostávají to, co by dostávali stejně, jen před odjezdem ke hřebcům jsem přikupovala pytlíky mrkve...Cesta ke hřebcům, pobyt obou klisen tam (naštěstí oba hřebci z jednoho ranče) asi 1,5 měsíce + hřebci (garance živého hříběte, smlouva na dva roky)+ sono + jedna injekce na říji rovných 30.000,- Jednu jsme vezli domů březí, druhou s otazníkem hned po posledním skoku, doma zjištěna taktéž březí....momentálně na pastvě s jádrem za 5 Kč/den/kůň...k tomuto musím ještě připočítat tisícovku za ověření původu kvůli registraci v USA, které bude za dalších asi 1200,-...ehv očkujeme bez ohledu na to, zda klisny jsou či nejsou březí, takže to taktéž nepočítám, odčervení to samé....momentálně počítám, že oproti "normálu" se mi klisny prodraží až asi od 8. měsíce, kdy začnu přidávat minerálku pro březí (zatím mají obyčejnou) a samozřejmě přidám jádra...suma sumáru - zatím jsem s cenou velmi spokojená:-)), ale zároveň je mi jasné, že ve finále nemusí být nic...
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 14:40

Montrealem jsem letos připouštěla několik říjí, přestože vše při připouštění vycházelo dobře, bohužel je opět zjištěná jalová:-(

O proinvestovaných penězích bych mohla napsat litanie, třeba když jsem kobylu vezla do Napajedel, nebo když jsem platila dvojí pobyt u Mullerů v Mněticích nebo připouštění doma mraženým Calidem:-(

P.S. Caravo, mám letošní kobylku z dánské kobyly (Lacantus) po Lucky Champ - tak až se rozhoupeme k prodeji (zatím nad tím moc neuvažujeme), dám vědět, třeba by byla pro vás dobrá;-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 14:50

Trochu OT. Není to nic ironického, ale ráda bych se zeptala na Vaše motivace množit, když je to silně prodělečný podnik.
    Za sebe (čistě teoreticky - nemám na to podmínky) chápu sentimentální důvod - vytáhnu si hříbě z milované kobyly a to si nechám.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 14:56

Reakce na [1368468]: za mě - chov koní mě baví, mám své klisny matky, z kterých bych si chtěla nechat jejich dcery. Bohužel chov není tak jednoduchý, abych si při prvním připuštění hned odchovala tu následovnici, která by mi vyhovovala, což se ale nekříží s tím, že třeba vyhovuje někomu jinému k jeho účelům držení.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 15:20

Reakce na [1368468]: Podobne ako rumba - chov koní ma baví.
    Isteže, chov škrečkov alebo anduliek by bol určite lacnejší a chov oviec užitočnejší, ale čo už, keď okolo koní sa motám dve tretiny svojho života? Neviem, čím sa teda zaoberali moji rovesníci v raných tínedžerských rokoch, ale ja som si na papieri šľachtila už vtedy :)
    Inač rovnako ako v poslednej vete u rumby - chovné kobyly mi starnú, potrebujem nástupkyne. Štatisticky som ale potrebovala 10 žriebät, aby som si mohla nechať 2-3.
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 15:43

Za mě ten sentimentální důvod + je to mé první hříbě a počítala jsem, že investice bude trošku nižší (řekněme cca 20 tis) + kobyla potřebovala rok klid, tak jsem toho období využila k pořízení hříbka.

PS: Rumbo fotka by nebyla? :)))
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 15:46

Reakce na [1368476]: až nějakou stvořím, pošlu ji v mailu:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 15:52

jj, určitě pošli, sehnat kvalitní kobylku je fakt děs :(((. Buď jí majitelé ve skutečnosti nechtějí prodat, nebo jsou problémy s pohybovým aparátem (přikleklý, strmý postoj, kapří hřbet, špalek), nebo je zase prapodivnej odchov (litry ovsa) no a v "nejlepším" případě z majitelů nelze dostat pořádné informace, vč. fotek popř. videí a jak jsem psala výše, letět 400km jen tak na výlet taky neni úplně možné..
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 07. 2010, 21:02

"... Pokud matku odvezu někam na připuštění, platím za ní každý krmný den, který tam prostojí plus další náklady na připouštění a věci s tím spojené. Takže to se jako nepočítá či co? Nebo tam se to počítá a až odvezu kobylu domů, tak mávnutím kouzelného proutku už se kobyla nažere zadarmo až do porodu?"

Aha, to bude ta potiz v me uvaze - kone mam v najemni staji, rozdil v krmeni pro mne rovna se rozdil v cene a mnozstvi krmnych doplnku, co porizuji a nejakych pet sest tisic za ustajeni zaplatim kazdy mesic prast jak uhod:-) Kdybych ji vezla na pripousteni (coz bych nevezla, protoze bych hruzou nespala mit kobylu v neznamych rukou a podminkach, mj. protoze jsem neuroticka), zaplatila bych drzeni boxu ve staji plus ustajeni u hrebce plus dopravu, tak ta drzecka a doprava jako naklad je mi jasna, ale proste ustajeni platim i tak. Je to asi jednoduse rozdil v tom, zda mas kobylu na chov, nebo ji jen z libovolneho duvodu jednou prispustis:-)

OT - Miso, Quiradacku jsem nepoustela protoze tahala zadky, to je trochu sum v komunikaci a radeji to uvadim na pravou miru, abych neposkodila majitele.

1 2 3

Equichannel na Facebooku

Naši partneři