hobby soutěž zručnosti s prvky středověkých disciplín

• Stálý odkaz | Vloženo 12. 02. 2010, 18:23

Našli by se tu lidé, kteří by si chtěli vyzkoušet zručnost v ovládání koně, přiježděnost a šikovnost svých ořů na čemsi jako jízdě zručnosti s prvky turnaje? Mám v plánu udělat soutěž se stupňovanou obtížností pro jezdce na koních, která by zahrnovala dovednosti dvojice - příkladně střelba z luku, hod "oštěpem", přemístění veliké třepetavé vlajky:-) a pokud by se někdo se svým koněm dostal tak daleko, tak by se nakonec dne dal udělat "střet jezdců proti sobě" s nějakou úpravou, aby se zamezilo zranění... samozřejmě to vyžaduje perfektně zvládnuté základy a od koně přinejmenším klidnou povahu... Měl by tu někdo o něco takového amatérského zájem? S pořádáním běžných jezdeckých soutěží, jako jsou lovecké jízdy a podobné, mám zkušenosti. Mám zázemí na frýdlantsku v severních Čechách a při troše štěstí bych zajistila i potřebný materiál. Účast by byla zdarma (jen by to vyžadovalo investovat tu horentní sumu do převozu koně - i přenocování se dá zařídit zadarmo s pastevním ustájením). Díky za odpovědi. Mj. také můžete odpovídat na atmela@seznam.cz
  • Stálý odkaz | Vloženo 13. 02. 2010, 09:43

akci plánuji na konec srpna, pokud bude zájem alespoň pěti lidí
  • Stálý odkaz | Vloženo 13. 02. 2010, 10:49

kamarad se takovymhle vecem venuje, myslim, ze by prijel ... poptam se, popr. reknu at ti pisne maila
  • Stálý odkaz | Vloženo 13. 02. 2010, 18:22

Zajímavá myšlenka a nemám to ani tak daleko (100km), ale dost záleží na penězích. Stálo by mě to i tak hodně. E-mail mám v medailonku.
    P.S. Luk bych asi projel, v oštěpu si celkem věřím, vlajka by asi nebyl problém. Jinak super "oštěp" je jasanová tyč na záclony z OBI, 2m ču 2,5m, není laciná (300-400 Kč?) ale rovná a lehká. Mohu přivézt, případně zapůjčit...
  • Stálý odkaz | Vloženo 13. 02. 2010, 21:10

ohlasy jsou nadějné:-) zatím to vypadá, že jsme čtyři koně, pokud se ozvou ještě dva, aby bylo pro koho pořádat (ale zase nezvládnu více než 20 koní, bylo by to i časově neúnosné), tak začnu tvořit předběžný plán, v součinnosti s předběžnými účastníky, kteří budou mít zájem do toho mluvit. Termín není pevně dán, lze se přizpůsobit, jen bych ráda, aby to bylo v srpnu. O víkendu nebo ve všední den, to nehraje roli. Přesný program se systémem soutěže bude tak jako tak sestaven a rozeslán v květnu.

jasanová tyč není špatná myšlenka, ovšem raději bych něco čerstvého a pružného, aby se to nezlomilo (i když jasan se láme poměrně dobře, bez ostrých štěpin), také nebude chyba, když bude takový vrhací oštěp těžší, bude přesnější a nebude se nepředvídaně točit v ruce (nevyrazí koni oko), čemuž napomůže i to, že nebude stejného průřezu a část u hrotu bude tedy těžší. Pokud máte lepší argumenty pro zachování co největší bezpečnosti, tak sem s nimi, u nás je bezpečnost na prvním místě:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 13. 02. 2010, 22:08

ted mě kamarádka upozornila, že z mého popisu není jasné, jestli je akce jednodenní či víkendová, takže upřesňuji: akce je jednodenní
  • Stálý odkaz | Vloženo 14. 02. 2010, 19:29

Bohužel, u mne není jasné, zda přijedu, opravdu záleží na penězích, dal bych přednost spolujízdě, pokud by jel někdo směrem od Prahy, resp. od Mělníka. K tomu oštěpu - čerstvá tyč by se asi musela uříznout ten den, aby se nezačala kroutit, navíc by asi nebyla úplně rovná.
    O koňské oko bych se u dvoumetrového oštěpu, drženého zhruba uprostřed, nebál (ze zkušenosti), zvlášť když bude držen ve výši ramene (jinak si hod moc neumím představit).
    Lehčí oštěp letí dál, hrozí méně, že skončí koni pod nohama.
    Luk a šípy budete mít? Bude každý střílet jedním a tím samým lukem? Co toulec - nebo bez, se šípy v ruce?
    Omlouvám se za všetečné otázky, píšu prostě jen, co mne napadá.
    Kde bude terč k lukostřelbě? Po straně (a la maďarská, japonská, korejská škola)? Bylo by zajímavé umístit ho před jezdcem, který by se před terčem musel zase obrátit zpět. S tím, že je nutné vystřílet např. čtyři šípy - někdo by to zvládl během dvou, jiný během čtyř nájezdů...
    Střet jezdců proti sobě mi přijde poměrně nebezpečný, leda snad nějakou imitací palice s hadrovou koulí na topůrku.
    V Dalmácii se kdysi pořádaly závody v napichování kroužku, zavěšeného ve výši nad hlavou jezdce, body se počítaly za zásah oštěpem do středu nebo do obvodu (s udržením kroužku na oštěpu). Tři nájezdy. Co něco takového?
    P.S. "Dvojicí" je míněn jezdec a kůň?
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 10:28

Já vás uplně chápu, já pořádám akci u nás, protože sama nemám peníze na to, někam jet. Proto i sháním účastníky takto. Kdybych měla možnost pořádat jinde, kde je větší zájem, a svého koně tam dovézt, tak bych neváhala, u nás je málo jezdců na takovou soutěž odvážných a schopných.
    Čerstvá tyč by asi dokonale rovná nebyla, to je mi jasné, ale je pravda, že investovat do tyče za 500 nemůžu. Nehledě na to, že jich bude potřeba více. Luk a šípy mít budeme, i kdybych je před akcí musela vyrobit (tzn. byl by to ohnutý klacek a pár ostrých smrkových tyček z železářství k němu, opracované podle času, který na to budu mít, šípy budou mít něco stabilizačního 100%, aby se netočily). Toulec nebude, ještě nemám zpracovanou metodiku pro ty soutěže, ale vize byla taková, že by každý před nájezdem dostal luk a jeden šíp do ruky a rozjížděl by se na cíl postupně z kroku, klusu a cvalu, střílelo by se šikmo před koně, aby se dobře mířilo (já třeba vůbec neumím z luku střílet, v tomhle případě mi jde spíše o to, zvládnout se udržet na koni a zvládnout korigovat koně v pohybu, zatímco jezdec se zabývá kompletně jinou činností, samozřejmě bude žádoucí, aby se jezdec do terče trefil, ale ještě nevím, jestli budu tuto disciplínu hodnotit podle přesnosti zásahu... spíše bude "trefit se do terče" jedna z podmínek postupu do dalšího kola soutěže...)
    Všetečné otázky vítám, další info lze získat zde, abych to nepsala znovu: http://www.ceskyserm.cz/ForumDetail-1407
    "dvojicí" je myšlen jezdec a kůň:-)
    Pokud byste mi z nějakého důvodu solidarity nebo přebytku času nebo enthusiasmu chtěl s teoretickou přípravou akce pomoci, tak mail je výše a můžeme konzultovat:-)
    Zatím nevím o nikom, kdo by se chystal z Prahy, ale třeba si spolujezdce najdete, já v okolí nikoho schopného neznám... tedy, jednu holčinu z Mníšku pod Brdy, ale na tu nemám kontakt bohužel.
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 12:41

Ahoj, dobrý nápad :-). Asi bych se přidal, ale bez kobči, na převoz to mám trochu z ruky. Ale jako třeba běžící pěší terč klidně :-).
    Občas pořádámě něco podobného s kámošem, jízda zručnosti, lukostřelba, kolba na Rolanda, stínání hlávek a podobně. Pro klasický tjost (souboj s dřevci) jsme vynalezli nezraňující technologii dřevce. Používáme trubku z pěnového materiálu, co se běžně používá na ilozaci plastových vodovodních rozvodů. Vezmene silnou, do ní protlačíme slabší a celek kolem dokola omotáme barevnou lepící páskou. Trubku to zpevní a dobře to vypadá. Při cvalu se po čase začne mírně prohybat, ale se s ní muže podle libosti šťouchat do protivníka :-).
    Tady jsou nějaké obrázky http://www.volny.cz/vlcistopa/endsez2005.html na posledních dvou fotkách dole jsou vidět elastické dřevce
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 14:49

geniální nápad!!! Moc dík, přesně tak to udělám! Mirelon samozřejmě znám, běžně ho používáme na měkčení dřevárenských zbraní, je to levné a fakt to může vypadat dobře...
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 15:17

Joooo dřevárny :-)), už aby slezl sníh :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 19:45

jaký slezl sníh? Však od tý Phy nejsi daleko, měls přijet na Za krále a proti králi...
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 21:01

Reakce na [1350822]: Luk z ohnutého klacku bych moc nedoporučoval, v nevhodném okamžiku určitě praskne, načež jezdec třeba spadne, případně rupne tětiva z provázku a vyšvihne střelci oko. Můžu kdyžtak zapůjčit dětský luk své dcery, s ohledem na to, že se nejspíš bude střílet na pár metrů, bude zcela stačit. Má sice minimální sílu, ale to se může naopak hodit, pokud někteří účastníci nebudou mít se střelbou z koně zkušenost. Ono opřít se při napínání tětivy do silného luku může nevědomky znamenat také pořádně stisknout nohy a dát tak koni nechtěný povel. Pár šípů bych taky donesl. Kdybych se nezúčastnil jízdmo, aspoň bych se zajel podívat. Takže klidně přivezu i te OBI oštěp, mám s ním výborné zkušenosti. Na konci je akorát zahrocený nožem, což by mělo postačit.
    Střílet šikmo před sebe je asi rozumné. Co to udělat tak, že by se střílelo vícekrát (třeba 3x?) s tím, že by se jezdec musel vrátit ke startu a vzít si další šíp (někde položený, zabodnutý? - hezké by bylo, kdyby ho musel sebrat ze země, ale to by asi bylo moc). Nevím, jak moc vyvolám pobouření, když navrhnu, aby se terč udělal z pytle naplněného slamou... pobouření proto, že to dělá dojem lidské postavy, což kulatý terč nedělá. Pytel je totiž vhodný terč na oštěp i na luk, i jednoduchý hrot se zabodne, dá se snadno vyndat bez poškození terče, nakreslil bych na něj akorát třebas uhlem velký střed ("srdce") - tak aspoň 15cm v průměru? - a zásah by se počítal buď srdce, nebo kamkoli jinam.
    A co si budeme povídat, pro jízdní lučištníky i kopiníky holt terčem člověk (živý) byl...
    Dřevec (pardon: plastec) z izolace je geniální nápad, nenapadlo mne to, ačkoli mám několik týdnů tuto věc před očima, anžto nám postupně vyrábějí koupelnu. Bylo by to hezké finále dvou nejvýše postupujících! Konec lze namáznout nějakou smytelnou barvou, stačí namočená křída, pak bude zásah neoddiskutovatelný.
    Viděl bych to z navržených disciplín asi takto: vlajka = kvalifikace. Oštěp (hodit a trefit se je jednodušší než šípem). Luk. Dřevce=finále (pokud postoupí aspoň dva). Kdyby jich postoupilo víc než dva, dalo by se luk a dřevce vsunout to napichování kroužku. Dva nejlepší jdou do finále.
    A doporučuju, aby byl určitý čas na přípravu a vyzkoušení ze strany těch, co třeba na koni luk v ruce neměli...
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 02. 2010, 21:10

Jo a neva, když nejenže nebudu mít středověký ohoz (jak jsem pochopil z diskuse na Českém šermu, to nevadí), ale budu a la Indián?
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 07:19

Ještě k lukostřelbě, je potřeba mít dva terče. Jezdit by se mělo nějakým vytýčeným koridorem. Na každé straně pak jeden terč. Není vždy pravda že praváci střílí vlevo a naopak, a nutit někoho aby střílel přes ruku je o vypíchnutí všech čtyřech očí :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 07:22

A ještě jsem si vzpoměl na jednu disciplínu - jezdecká drezurní uloha. Jezdec musí vést koně jednou rukou, v druhé jeden a půl ruční meč (aby ho to drobet táhlo za sedla :-) ) a jezdí se čtená úloha podobné běžné drezurní, obohacená o prostocviky s mečem :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 07:49

V tom případě se dobrovolně předem odhlašuji. Drezuru jsem dosud nezkusil a tohle nebude ta pravá příležitost. Projet jakoukoli přírodní či umělou dráhu s mečem, to ano, ale drezuru ne.
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 10:23

doprčic práce, smazal se mi příspěvek... ted abych to napsala znovu:

Filip Tesař:
    - budu se snažit sehnat lepší luky, klackové jsou ta nejzoufalejší varianta
    - když přijedete a přivezete materiál, budu nadšena a vděčná, i tak potřebujeme ale ty luky min. 3, takže budu shánět ještě po okolí. Jak je přesně dlouhá OBItyč? Udělám stejné rozměrem.
    - chci udělat více krátkých soutěží (3-4 soutěže v každém levelu, 3-4 levely plus závěrečný tjost), takže musejí být co nejrychlejší, proto bude mít každý jeden pokus na všechno, opakovat může, když se to napoprve nepovede. Jde tu jen o splnění podmínky postupu, ne o výkon.
    - pytel se senem je v plánu, k pobouření: v plánu je i lidská figurína, které se bude srážet hlavička, brát věci, bude se srážet celá samotná figurína, takže ji prostě udělám tak, aby se do ní dalo i střílet:-)
    - když budete a la indián typu primitivního venkovana z Evropy, tak bez problému (tzn. ne péra, ne třásně, ale polonahý nebo s kožešinami a onucemi, pokud možno bez malování... nakonec není to válka ani lov:-) a kdyby byl jo veliký problém, tak si jako indián přijeďte, ale bude to kazit atmosféru... možná se akce bude konat na středověkém hradišti na Vítkově, budou tam dvě tři šermířské skupiny s kostýmy a budou tam dobové kulisy, nevím nevím... aby nezvolali "ha, pohan" (jsou to němečtí rytíři) a neudělali figurínu z vás:-))

ppindian:
    - bude jeden terč uprostřed, každý účastník si bude moci vybrat, z které strany hrazení (které bude mezi soupeři při tjostu) na něj najede
    - drezúra s mečem se v historii pokud vím moc nepraktikovala, proto ji nezařadím, nehledě na to, že je to dost časově náročné a ne každý, koho očekávám byl kdy na jízdárenském obdélníku:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 12:14

Úplně jsem nepochopil, víc luků a oštěpů – bude se tedy závodit souběžně? Nehrozí nějaký nechtěný zásah?
    Ad Indián: pera žádná, třásně žádné, nebojte, a aspoň se nebudu muset holit. Navíc být za Indiána na Vítkově by bylo opravdu přestoupením dobrých mravů. Šlo mi o uzdění a sedlání, resp. nesedlání. Na diskusi na Českém šermu se dlouze řešila sedla, proto mne to napadlo. Ale kmán nebudu, hnali by mne holí. Raději ten pohan. Takový pohanský Prus, odhlédneme-li od mých tmavých vlasů (odbarvovat se nebudu) bude pro Německé rytíře to pravé, ne? Pokud mi budou chtít něco udělat, ať si mne chytí.
    A za tu drezuru děkuju, nejenže by asi nešly některé drezurní cviky, ale hlavně projetí obdélníku chce nějaký trénink, nejde to jen tak závodníka vypustit na trať. A navíc mi to přijde trochu násilné skloubení dvou věcí – jinak nic proti drezuře.
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 12:48

Ježiš to nemá být drezura jako drezura. Vůbec nejde o to aby kuň měl hlavu někde, jezdec nohu někde jinde a oba dva pěnili :-). Měl by to být jenom seznam provedených cviků v určitém pořadí. Cílem rytířské drezurní ulohy je především legrace a ne nějaké hodnocení :-). Ve skutečnosti jde výhradně o zesměšnění jezdce, který se pak musí večer v hospodě vykoupit nějakou rundou :-))
    Nebuď prďola a netrénuj :-))
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 13:29

Filip Tesař:
    - nebude se soutěžit souběžně, ale zatímco jeden jezdec pojede na cíl, druhý dostane do pacek luk a šíp a bude připravený k jízdě (třetí luk kdyby jeden prasknul nedejbože - ztráty samozřejmě půjčujícím nahradím), s kopími se to má stejně. Některé soutěže se budou moci jet i souběžně, třeba sbírání šátků z ruky statisty - tam je možnost pustit najednou dva jezdce...
    - cajky neřešíme, každý přijede na tom sedle, co má. Anglické, westernové, vojenské, turistické, bez sedla.. apod:-) všechno jedno. Už vidím někoho z příchozích, jak rve na koně historické cajky:-)) asi tam ve svém vorvaném černém přehozu na koni budu sama. A kdoví, zda ho na něj budu vůbec dávat, hin sa ukáže

ppindian:
    - já vím, že to nemá být drezurní úloha stupně Z, že se tím myslí potácení po obdélníku, ostatně, když pořádáme u nás "všestrannost", tak se to děje podobně:-)) jako drezurní úlohy jako takové by u nás byl schopen jeden člověk v celém výběžku, a ten nepřijede, takže jsem klidná
    - trénovat potřebuje kůň, aby vůbec zvládl celodenní soutěž, nehledě na to, že na Vítkov je to ode mne 30 km, takže se tam budu muset také nějak dopravit a potom ho zas poženu zpět... budu s sebou mít soumara, ale i tak, na tohle můj drahoušek, který je celý školní rok k prasknutí nažraný a potácí se po výběhu sotva dýchá, potřebuje trochu pracovat... trénovat disciplíny nemám potřebu:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2010, 17:07

kdyby vás zajímalo, jaké akce běžně pořádáme: http://www.jsujelena.wbs.cz/Aktuality.html a na tyto stránky také posléze, pokud se uvolí jejich provozovatelka, přibude sekce "turnaj" nebo tak něco (počítám tak za měsíc), kam budu házet aktuality a informace o turnaji
  • Stálý odkaz | Vloženo 25. 02. 2010, 21:21

Ahoj, tohle by mohla být zajímavá akcička, možná bych se zůčastnil. Mám to sice trochu z ruky, ale snad by se to dalo. Tyhle historické záležitosti na koních mě vždycky lákaly a mám i nějaké to použitelné historické vybavení - meč, luk. No ještě se uvidí, srpen je zatím přece jenom trochu daleko.
  • Stálý odkaz | Vloženo 25. 02. 2010, 21:55

tak koukam ze par lidicek by do toho slo..kdyby se to opravdu zrealizovalo..sla bych do toho taky..jsem od prahy
  • Stálý odkaz | Vloženo 27. 02. 2010, 15:27

tu mám novinky: akce se bude konat na středověkém hradišti Wothanburg (bude o něco lepší zázemí - třeba k dispozici suché záchody:-) ve Vítkově u Chrastavy a máme na výběr mezi prvním a třetím víkendem (sobotou) v srpnu. Asi se budu spíše orientovat podle možností svých spoluorganizátorů, ale prosím o vyjádření, kdy by se vám to případně hodilo více, abych měla i nějaké názory od potenciálních účastníků a mohla vás brát v ohled, kdybych byla na vážkách. Děkuji.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 06. 2010, 10:57

pokud by měl ještě někdo zájem se o akci dozvědět více nebo se dokonce zúčastnit, ozvěte se mi na atmela@seznam.cz a obratem vám pošlu pozvánku. Akce se nakonec přesunula do mé domovské stáje v Hejnicích na Frýdlantsku, od Chrastavy asi 30 km.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 06. 2010, 09:46

ppindian: z Vlčí stopy mi to vrátilo mail s pozvánkou jako nedoručitelný

Equichannel na Facebooku

Doporučujeme:

Foto koní | Chladnokrevníci | Kurzy a semináře | JK Pegas