je to sice zcela od věci, ale i mezi námi se najdou silní jedinci kteří i v tomto arktickém počasí vyrážejí na vyjížďku a tak se může stát, že na poli objeví zraněného dravce se zlomeným křídlem jako se to stalo mě.
poraněné káně lesní - dospělý jedinec, chráněný druh byl nalezen v sobotu v podvečer na poli . Ošetření veterináři na okrese nebylo možné, většina nedělá zlomená křídla ani papouškům natož dravci . Předání Lize na ochranu zvířat v Třebíči v sobotu v podvečer skončilo jeho umístěním ve velké plastikové přepravce na transport koček s možností dalšího poranění o otvory po stranách a bez jakékoliv fixace poraněného křídla .(Na laickou fixaci stačí i vršek bavněných punčocháčů aby se zbytečně zranění nezhoršilo). S tím, že do Brna by byl převezen asi v pondělí. Proto byl pták z Ligy v neděli odebrán a převezla jsem ho sama do Brna na univerzitní kliniku Palackého. Protože to není první v rodině a příbuzenstvu se vyskytující dravec bylo mi při předání káněte jasné, že diagnoza zlomeniny - nelze vyloučit střelné poranění - vylučuje plné zahojení a návrat do volné přírody. Zároveň i zájem ze strany záchranných stanic bude o takto handicapovanho dravce minimální. Nelze využít k sokolničení, nezle vystavovat a ukazovat dětem, nelze navrátit do volné přírody...PROTO jsem při předání dravce plně při vědomí jeho stavu uvedla že jsem schopna si zajistit potřebné povolení a zajistit mu v případě nutnosti amputace části křídla - podotýkám nebylo poškozeno v prvním ramenním kloubu - jeho dožití na vlastní náklady. Abych neobtěžovala hned v pondělí volala jsem na kliniku dnes v úterý v deset abych se dozvěděla, že po rentgenu byla konstatována nutnost amputace části křídla a po konzultacích se záchrannými stanicemi kdo se ho ujme - kdy ho podle očekávání nikdo nechtěl - byla provedena euthanázie.
TAK přátelé takto funguje v České republice systém ochrany CHRÁNĚNÝCH druhů. Telefonicky mě před rozhodnutím nikdo nekontaktoval aby si ověřil zda můj blábol o dochování byl reálný nebo ne.
Závěrem mi tedy dovolte poděkovat za naprostou neprofesionalitu pracovníkům třebíčské Ligy i brněnské kliniky. Pokud někde v přírodě narazíte na poraněného dravce zajděte si do nejbližší hospody a dejte si jednu za něj a jednu na deziluze.