Záchrana dravce - OT

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2010, 12:46

je to sice zcela od věci, ale i mezi námi se najdou silní jedinci kteří i v tomto arktickém počasí vyrážejí na vyjížďku a tak se může stát, že na poli objeví zraněného dravce se zlomeným křídlem jako se to stalo mě.

poraněné káně lesní - dospělý jedinec, chráněný druh byl nalezen v sobotu v podvečer na poli . Ošetření veterináři na okrese nebylo možné, většina nedělá zlomená křídla ani papouškům natož dravci . Předání Lize na ochranu zvířat v Třebíči v sobotu v podvečer skončilo jeho umístěním ve velké plastikové přepravce na transport koček s možností dalšího poranění o otvory po stranách a bez jakékoliv fixace poraněného křídla .(Na laickou fixaci stačí i vršek bavněných punčocháčů aby se zbytečně zranění nezhoršilo). S tím, že do Brna by byl převezen asi v pondělí. Proto byl pták z Ligy v neděli odebrán a převezla jsem ho sama do Brna na univerzitní kliniku Palackého. Protože to není první v rodině a příbuzenstvu se vyskytující dravec bylo mi při předání káněte jasné, že diagnoza zlomeniny - nelze vyloučit střelné poranění - vylučuje plné zahojení a návrat do volné přírody. Zároveň i zájem ze strany záchranných stanic bude o takto handicapovanho dravce minimální. Nelze využít k sokolničení, nezle vystavovat a ukazovat dětem, nelze navrátit do volné přírody...PROTO jsem při předání dravce plně při vědomí jeho stavu uvedla že jsem schopna si zajistit potřebné povolení a zajistit mu v případě nutnosti amputace části křídla - podotýkám nebylo poškozeno v prvním ramenním kloubu - jeho dožití na vlastní náklady. Abych neobtěžovala hned v pondělí volala jsem na kliniku dnes v úterý v deset abych se dozvěděla, že po rentgenu byla konstatována nutnost amputace části křídla a po konzultacích se záchrannými stanicemi kdo se ho ujme - kdy ho podle očekávání nikdo nechtěl - byla provedena euthanázie.

TAK přátelé takto funguje v České republice systém ochrany CHRÁNĚNÝCH druhů. Telefonicky mě před rozhodnutím nikdo nekontaktoval aby si ověřil zda můj blábol o dochování byl reálný nebo ne.

Závěrem mi tedy dovolte poděkovat za naprostou neprofesionalitu pracovníkům třebíčské Ligy i brněnské kliniky. Pokud někde v přírodě narazíte na poraněného dravce zajděte si do nejbližší hospody a dejte si jednu za něj a jednu na deziluze.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2010, 22:58

Promiň Močo,ale toto jsi "zvorala" sama..... NaTřebíčsku a vlastně na Vysočině se poraněných dravců - ptáků vyskyuje více něž třeba ve Vyškově (1 osobní případ), v Brně (0), asi i v Praze (nevím), konkrétně na Třebíčsku vlastní zkušenost - 2. Víš, v čem je problém? Že kromě orla není káně ai poštolka, natož třeba vlaštovka -chráněný druh. V takovém případě nestačí upozornit . převezte, uzdravte- musíš to vše absolvovat sama, a na klinice v Brně doslova hysterčit - vy ignoranti, není to chráněný druh, tak ho necháte chcípnout?- a někdo se chytne za nos, nebo lekne, a udělá, co má, i něco navíc...ale nesváděla bych to na neprofesionalitu např. na Brněnské klinice, je to vždy jen na tom, kdo má zájem, váš zájem skončil jakýmsi ohlášením, event. poznámkami k nevhodné přepravě. Proč jste ho včas a v komfortu neodvezli sami? To není výčitka, jen smutek na tím, že káně uhynulo, protože nikdo neudělal nic navíc.......
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2010, 23:42

"Proto byl pták z Ligy v neděli odebrán a převezla jsem ho sama do Brna na univerzitní kliniku Palackého."

Já si naopak myslím, že pro něj udělala maximum - už jen transport z vyjížďky domů, obvolat veterinu, záchranné stanice - jiný by už ani další osud ptáka nesledoval, věříc, že "profíci" už vědí, co a jak - přesto - asi tušení - dotáhla záchranu až do konce, tedy skoro, kdyby jí byl vrácen a dožil na zahradě ve voliéře :-(
    Pozorněji číst, Stáňo :-)
    Nevidím žádné pochybení - naopak, udělala pro něj víc, než bylo nutné.
    P. S. Zákrok v Brně byl, Mončo, na tvé náklady? (Rentgen, popř. amputace?)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2010, 00:04

Ano, lépe číst, děkuji za upozornění. Mnoho povolaných, málo vyvolených - a to platí i pro lékaře na brněnské veterině..., škoda káněte, velká škoda :((
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2010, 07:10

Reakce na [1348622]: Na litoměřicku funguje záchraná stanice. O podobné dravce se tam normálně starají. Doporučuji příště odvést tam. je to záchraná stanice: FALCO - Dolní Týnec
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2010, 07:55

Přesunuto z Diskuze o koních. Tam se to opravdu nehodí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2010, 10:29

"Na litoměřicku funguje záchraná stanice. O podobné dravce se tam normálně starají. Doporučuji příště odvést tam. je to záchraná stanice: FALCO - Dolní Týnec"

Vzdušnou čarou 200 kilometrů. Mhm, to každý bez váhání sedne a pojede...
    Rada nad zlato. :-(
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2010, 13:30

to gabca : jo , sebrala jsem ho, obtelefonovala okresní vety, zjistila že tudy cesta nevede, dala mu vodu a žloutek a převezla do třebíčského útulku. Poté, co tam neprovedli fixaci a šoupli ho do velké přepravky jsem jim ho na druhý den sebrala , dala vodu a kuřecí játra a zavezla do Brna na kliniku, kam jsem si mezitím zjistila kontakt.
    Gabi dostali grant a káně je chráněným druhem ,ne že ne, takže tyto chráněné druhy léčí z grantových prostředků, stálo mě to jenom 300 za benzín na cestu do Brna. Ovšem pokud by požadovali úhradu léčebných nákladů tak bych ji pochopitelně provedla, brala bych to jako omluvu za chování toho dobytka co ho postřelil. Taky chápu, že si ho po amputaci nemohou nechat, nicméně nereagovali na můj úmysl ptáka dochovat a uspali ho poté co zcela selhal zájem následných záchranných stanic které by se ho měly ujmout. Rozhodně bylo možno použít zvíře na reprodukci...

Equichannel na Facebooku