Čistokrevní huculové

• Stálý odkaz | Vloženo 23. 01. 2010, 18:09

Teprve před pár dny jsem se dozvěděla, jak je to ve skutečnosti s huculy.
    Toto plemeno se jeví jako velmi běžné, rozšířené, levné, odolné a paličaté (tvrdohlavé). Vlastnit hucula není bráno jako kdovíjaká prestiž - spíše naopak.

Až v posledních dnech se zájmem a úžasem zjišťuji, jaká je skutečnost - že jde o plemeno málem vyhynulé, dodnes jich v republice moc není, je výjimečně geneticky silné (křížení nepřináší velké úspěchy ani výhody), odolné, skromné ... apod. Prostě samá pozitiva :)

Zjišťuji, že co jsem si dříve myslela nebo mi bylo řečeno, že je hucul, tak je ve skutečnosti jen kříženec hucula nebo kůň v typu hucula.

Je tu někdo, kdo má doma skutečného pravého huculíka? :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 23. 01. 2010, 18:30

Nemám, ani po huculíkovi netoužím, ale soused má asi největší stádo huculů (opravdových, s čistými původy) v republice - vlastní i několik chovných hřebců. Své odchovy hodně prodává do Polska a do Maďarska.
  • Stálý odkaz | Vloženo 23. 01. 2010, 19:59

Dva má moje spolužačka, koupila je z Cunkova.
  • Stálý odkaz | Vloženo 24. 01. 2010, 09:33

já měla čistokrevnou huculku v HPK. Tohle všechno je pravdou. Huculové jsou z Karpat a tudíž největší množství jich je Rumunsko, Polsko, Ukrajina až k nám. Jinde ve světě jich zřejmě moc nebude. Je škoda, že u nás se berou jako podřadný kůň. Když to s nima člověk umí, tak je to úžasnej kůň na turistiku. Neseděla jsem na koni, který by byl v terénu jistější než hucul. Bohužel jako soumara ho dnes moc lidí nevyužije-neznám nikoho takového a tak jsou předurčeni pro turistické jízdárny nebo si je koupí člověk co s koňma začíná někam na zahradu do samoty(a to opravdu není pro koně to pravé, zvlášť pro hucula), díky své tvrdosti a skromnosti a ceně na trhu, ale pak bohužel vznikají ty vyčůraní koně, protože jsou to koně chytří s velkými instinkty.
  • Stálý odkaz | Vloženo 24. 01. 2010, 14:10

Máme 2 čistokrevné huculky, taktéž v HPK. Jsou to super koníci. Chovaní 24/7 venku. Jistí v terénu, jedna je taková "turbohucule", dobře a ráda skáče, druhá, robustnější zase tahá jak ďábel. Jezdí na nich děti v terénu. V létě tahají westernový vůz a bryčku, v zimě sáně.... Letos se je majitel chystá poprvé připouštět, tak jsem zvědavá.

Ač já osobně bych hucula nechtěla, máme tam s nima i araby a rozdíl je úplně neskutečný (nemyslím teď po stránce exteriérové), tak jsou to fajn koníci.
  • Stálý odkaz | Vloženo 25. 01. 2010, 22:06

Reakce na [1346461]:
    Já vždycky měla ráda všechny menší robustnější koně,ale hucul?!? to byl pro mě přívlastek nejhoršího koně, jakého si kdo může pořídit.
    A hle první kůň který pro mě něco znamenal byla polohuculka. A nakonec nyní máme i huculinu s PP a nad její spolehlivostí jen žasnu. Úžasná kobyla (hlavně i po tom všem, co si prošla), neříkám, že by neměla svoji hlavu - to má, ale jinak do terénu snad není lepšího koně. Jde pěkně dopředu a přitom mohu jet klidně na volných otěžích, nevyhodí, skoro se neleká, nic jí neděsí a navíc její chody jsou opravdu pohldné. Akorát na jízdárnu jí opravdu neužije .. ale to mě u ní opravdu nemrzí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 11. 02. 2010, 14:49

I já mám doma dva huculy, začínala jsem jezdit na A1/1 a sednout si na něco v typu hucula bylo pro mě za trest, pak se mi ale do cesty připletl případ silně zanedbaného hucula, rozhodla jsem se, že se ho ujmu, dám ho dohromady a prodám...ale...zjistila jsem jak neuvěřitelně charakterní, chytré a houževnaté zvíře tento jedinec je, přes prognózy, že pokud se ze svých potíží dostane bude dobrý tan na zahradu, ne na ježdění...uběhl rok dva a hucul vyhrál (teda nevyhrál byl druhý) v konkurenci klasických velkých parkuráků svůj první hobby parkur na něm seděla 12letá slečna, také její první parkur. Na jízdárně je na něj radost pohledět. V terénu je nepřekonatelný, seděla jsem na ledasčem, ale on prostě nemá konkurenci...je neuvěřitelně jistý i v tom nejtěžším terénu a pokud si nejsem jistá kudy, stačí ho nechat a on sám vybere nejbezpečnější cestu. Po skušenosti s ním jsme koupili klisnu v HPK, letos se chystám připustit a následně pokud se podaří hříbátko uchovnit. Myslím, že kdo měl možnost vyzkoušet a poznat skutečného a nezkaženého hucula i přes vlastní zarputilost bude muset uznat, že se jedná o vyjímečné koně...vím z vlastní zkušenosti :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 17. 03. 2010, 12:13

Reakce na [1346461]: Hezky den,

Na Dubove hore (CHKO Kokorinsko) maji chon huculskych koni a velmi dbaji na rodokmeny. Maji asi 9 chovnych hrebcu a jejich stado je cca 100 koni.
    Kontakt na slecnu co je ma na starosti: 605 333 433
  • Stálý odkaz | Vloženo 17. 03. 2010, 14:20

Ja mam ASI-hucula :o) Matka je s PP, pozdeji jsem se dozvedela, ze i otec je plemenny hrebec hucul, ale konik samotny nemel ani prukaz kone. Je hodny, sikovny, ve stade dominantni, docela tvrdohlavy :o), linejsi az tlacivy, ale taky to umi pekne rozpalit. Rad skace, nauci se lecktery drezurni cvik, v terenu spolehlivy ... no proste - ideal ! :oD
  • Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 21:48

Mišák: no ne, které?

Na huculy nedám dopustit. Od dětství na nich jezdím (cunkov), před dvěma lety jsem si pořídila svého prvního. Jsou to velké osobnosti. Máme doma i čt, achala a norika, ale kůň na pohodovou vyjížďku, ježdění bez sedla a "blbnutí" pro mě bude vždy jen jeden. Hucul.
  • Stálý odkaz | Vloženo 19. 01. 2012, 13:23

Měla jsem kobylku křížence hucula - výborná v terénu...jinak byla jsem se před pár lety podívat na hucul farmě na Janově hoře dám jsem odkaz. http://www.hucul.cz/
  • Stálý odkaz | Vloženo 19. 01. 2012, 19:03

Těsně po revoluci jsme si vymysleli,že zkusíme zachránit naši parkurovou stáj a otevřeli jsme si první turistickou jízdárnu na severní moravě.Měli jsme 5 huculu(dva z Janovky) a užasnější zvířata jsem v té době neviděla.Po letech zkoušení ruzných plemen je u nás pořád hucul má už 20 let,stále s ním děláme 8h trempy,tahá dříví z lesa,jezdíme jak western tak bez sedla na ohlávce.Nosí 94 kg! a je pořád fit,nakrmený až moc a to tu máme jenom kopce.Prostě kuň všestranný ideál.Neznáme věc kromně vyších parkuru co by nezvládl.TO JE HUCUL....Na fotce je z pravou ukrajinskou Huculkou z Rachiva.Pochází z rodu huculu a na koni u nás seděla prvně a ten náš vychcánek ji poslouchal......

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 24. 01. 2012, 21:35

Huculov mame niekolko a vsetko su to osobnosti. Nikdy som nemala rada toto plemeno no jeden konkretny zmenil moj pohlad na nich. Plemenny zrebec Hroby VIII-14 nasa pycha a nadej. Zrebec neskutocneho charaktekteru, jazdeny aj v skupine horujucich kobyl, uzasny skokan...A nadherne vystavne zviera... A on dal sancu huculom dostat sa do mojho srdca. Teraz pracujem v huculklube a bolo to moje najlepsie rozhodnutie... A mam tu mladu kobylku, ktora je rychla, temperamentna a vzdy milujuca ludi. Ostatne huculky vozia aj male deti v terene...

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 11. 02. 2012, 02:42

Reakce na [1346461]: máme doma dva hucula od pana lejského.
  • Stálý odkaz | Vloženo 12. 02. 2012, 14:15

Reakce na [1435814]: a jaké dva? znám všechny co se tam narodili, tak by mě to zajímalo..:)

jinak na huculy nedám dopustit, jsou to úžasný koníci - když se s nima správně zachází.. škoda že nejsou o pár centimetrů větší, už si na nich připadám divně..
  • Stálý odkaz | Vloženo 13. 02. 2012, 20:01

Ještě že si na nich divně nepřipadají ti co nám je zachránili-Janovka,Zmrzlík,/Y ,Mertovi,a jiní.....(:
  • Stálý odkaz | Vloženo 16. 02. 2012, 21:46

Tamtam
    Reakce na [1435814]: škoda že nejsou o pár centimetrů větší, už si na nich připadám divně..

Moje řeč, ale stejně se jich nevzdám :-)). Mimochodem, Hucul Club Zmrzlík bude zrovna snižovat stav koní, kdyby někdo měl zájem...
  • Stálý odkaz | Vloženo 17. 02. 2012, 12:01

ponka
    Ještě že si na nich divně nepřipadají ti co nám je zachránili-Janovka,Zmrzlík,/Y ,Mertovi,a jiní.....(:

tak popravdě, za 20 let co znám Zmrzlík (jakožto jedny z těch co nám ty koně zachránili) sem Lešu viděla na koni tak dvakrát a to ještě v rámci akce a nepříliš dobrovolně:) totéž platí o p. Peterovi z Dubovky, který si vyjede tak dvakrát ročně na svý sice huculský ale přerostlý kobyle. Na Cunkov si Zub kvůli ježdění pro sebe pořídil chlaďasky a čtčko.. a Karbusickýho si taky moc na koni představit nedokážu (i když tam nevim).
    Takže klídek:) ono to s tím ježděním nebude tak horký..
  • Stálý odkaz | Vloženo 17. 02. 2012, 12:03

Reakce na [1436909]: vážně? no ne, ledy se pohnuly.. škoda že už sem si pořídila chlaďasku, jinach bych třeba do Cilky šla..

Přesně s tebou Kláro souhlasím, prostě huculové pro mě budou vždycky ty nej, ráda se svezu, ale na pravidelné ježdění už si připadám že je ničím (taky sem docela přibrala:)
  • Stálý odkaz | Vloženo 17. 02. 2012, 14:38

Reakce na [1436964]: Pryč by mělo jít jen pár koní co jsou nám na nic... nic velkýho, ale pokrok :-)

Já nemám pocit že by měli vysloveně problém, ale prostě to vypadá blbě... a pravda, nejvhodnější to taky nebude. Ostatně mám v HC taky svýho koně.
  • Stálý odkaz | Vloženo 17. 02. 2012, 17:28

Tamtam
    ponka

tak popravdě, za 20 let co znám Zmrzlík (jakožto jedny z těch co nám ty koně zachránili) sem Lešu viděla na koni tak dvakrát a to ještě v rámci akce a nepříliš dobrovolně:) totéž platí o p. Peterovi z Dubovky, který si vyjede tak dvakrát ročně na svý sice huculský ale přerostlý kobyle. Na Cunkov si Zub kvůli ježdění pro sebe pořídil chlaďasky a čtčko.. a Karbusickýho si taky moc na koni představit nedokážu (i když tam nevim).
    Takže klídek:) ono to s tím ježděním nebude tak horký..

Jo jasně proti gustu.......A já myslela to ježdění právě před 20 lety to jezdil i Karbusák,se Zubem jsme jezdili distance( to byly ještě v plenkách) a Apolo nebyl zrovna velkej kuň.Mě vydrželi 20 let,ikdyž jsem prošla érou jiných plemen.Jasně že pro vyšší sport to není......Ať vám koně jdou Martina
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 02. 2012, 15:38

Přikládám archivní fotky z r.1990 z prvních distančních jízd Zubákova Apola a mého Boneta po Bludičce.

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 28. 02. 2012, 19:27

Ponka: paráda! Přikládám odkaz na Zubova Apolla po dvaceti letech.... :)

http://pavelcunkov.rajce.idnes.cz/110611_C … c.jpg (ten s hann.nánosníkem)

dál
    http://pavelcunkov.rajce.idnes.cz/110611_C … A.jpg

dál
    http://julie.rajce.idnes.cz/Cunkov_-_sobot … 3.JPG

Pokud tohle nedokládá houževnatost a všestrannost huculů, pak už nevím. Někde mám vyfoceného i Apola při hipoterapii, hobby závodech, hubertech atd.

Na závěr Apolo se mnou jako anděl :) (bílá křídla)
    http://pavelcunkov.rajce.idnes.cz/081205_D … d.jpg
  • Stálý odkaz | Vloženo 28. 02. 2012, 22:25

Díky ještě přikládám fotky z druhé Zábřežské stezky.Já byla s Bonym první,Zub byl třetí,druhá foto Apolo

Připojené soubory:

Equichannel na Facebooku

Naši partneři