Extrudovaná krmiva pro koně

14. 02. 2018 10:00

Obrázky: 6

Autor: MVDR. Zuzana Zápalková, NUTRIN s.r.o. Foto: archiv NUTRIN s.r.o. Rubrika: PR článek Počet přečtení: 1782 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 0 krát

Víte, co je to extruze, jak se extrudované krmivo zpracovává a jaké jsou výhody takto upraveného krmiva? A jaký je rozdíl mezi granulací a extruzí? Náš partner NUTRIN, výrobce krmiv pro koně, vám dnes vše vysvětlí, informace jsou tedy přímo od zdroje!

Extruze je metoda tepelné (hydrotermické) úpravy krmiva založená na použití vysoké teploty a tlaku po krátkou dobu (nejvýše několik desítek sekund). Tento proces maximalizuje výhody zpracování krmiva vyšší teplotou a zároveň minimalizuje negativní dopady díky krátkému času, po který je krmivo vystavené vysoké teplotě. Vyšší teploty lze docílit využitím suchého nebo vlhkého tepla, takže rozlišujeme dvě metody extruze – suchou a mokrou.

Při výrobě krmiv NUTRIN využíváme tzv. mokrou extruzi. Krmná směs se nejprve namele a následně je v premixeru rovnoměrně navlhčena a předehřáta na teploty mezi 60‒80 °C. Takto připravený materiál, ve kterém již začalo probíhat mazovatění škrobů, vstupuje do extrudéru. Dvojice šneků hněte a posouvá zpracovávaný materiál směrem k matrici. Roste teplota (100–150 °C) a tlak (20–100 bar), mezi jednotlivými komponenty dochází ke vzájemným interakcím, probíhá mazovatění škrobů, mění se textura a vzniká plastická hmota, která je tvarována výstupními otvory matrice a odřezávacím aparátem. Když krmivo vystupuje z matrice na konci válce, zachycená pára se rychle vypaří a hmota expanduje. V sušárně se pak hotové extrudy suší na požadovanou vlhkost.

Při použití suché extruze dochází k zahřátí směsi přímo v pracovním prostoru extrudéru bez využití páry (jako je tomu u mokré extruze). Linka pro suchou extruzi je tvořena jednošnekovým extrudérem a chladicí kolonou, kde jsou extrudy ochlazeny po výstupu z extrudéru.

Zajímá vás, jak extrudér vypadá a jak probíhá proces výroby? Podívejte se na VIDEO - takový extrudér používají i v NUTRINU.

V průběhu procesu mění složité molekuly svoje struktury, denaturují proteiny, mazovatí škroby nebo se zlepšuje rozpustnost vláknitých složek, a redukují se také antinutriční látky v krmivu. Ve srovnání s jinými procesy nezpůsobuje krátké zahřátí (desítky sekund) materiálu takové ztráty vitamínů a tepelná úprava je zároveň dostatečná pro vyloučení výskytu nežádoucích mikroorganismů.

Jednou z nejdůležitějších benefitů extruze je zvýšení stravitelnosti u škrobů. Je to způsobeno jejich zgelovatěním působením vyšší teploty během extruze. Škroby pak jsou dostupnější pro degradační enzymy, což umožní lepší stravitelnost v tenkém střevě a snižuje se míra fermentace škrobů v tlustém střevě. Kombinace teploty, vlhkosti a tlaku narušuje strukturu škrobu, zvyšuje jeho rozpustnost ve vodě a díky fyzikálním změnám v molekule škrobu usnadňuje jeho degradaci trávicími enzymy (Richards a kol., 2006).

Richards a kol. (2003) testovali stravitelnost obilovin a jejich různých úprav in vitro. Mimo jiné zjistili, že stravitelnost škrobu extrudované kukuřice a rýže byla mnohem vyšší než v případě neupravené kukuřice a rýže:

Proces extruze také zvyšuje stravitelnost bílkovin – díky změně struktury proteinů se zvyšuje účinnost proteáz (enzymy rozkládající bílkoviny ve střevech), čímž dojde k lepší využitelnosti bílkovin pro koně. Vyšší stravitelnost bílkovin prokázaly i pokusy u prasat, kdy krmiva s vyšším množstvím vlákniny vykazovala lepší stravitelnost bílkovin, pokud byla krmná směs extrudovaná v porovnání s neextrudovanou nebo peletovanou směsí (Stein, 2014). Prokázalo se také zvýšení metabolizovatelné a stravitelné energie u krmiv s vysokým obsahem vlákniny, které byly zpracovány extruzí v porovnání s nezpracovaným krmivem nebo pouze peletovaným krmivem (Stein, 2014). Vyšší stravitelnost bílkovin uvádí ve své práci i Pedrosa a Cuadrado (2017). Mimo bílkovin dochází ke změnám i v případě lipidů, kdy dochází k jejich poklesu po extruzi. Podle autorů ale může docházet k vytváření komplexů lipidy-škroby nebo lipidy-bílkoviny, které odolávají některým metodám extrakce lipidů (Pedrosa a Cuadrado, 2017). Může tím tedy být ovlivněn výsledek analýz.

Díky vyšší stravitelnosti je tedy možné krmit menší množství krmiva než u tradičních krmiv (müsli, pelety nebo statková krmiva).

Velkou výhodou extrudovaného krmiva je jeho bezprašnost a eliminace nežádoucích patogenů v krmivu. Granule se zpracovávají při teplotě nad 100 °C, což eliminuje potenciální patogeny z krmiva. Toto umožňuje odbourat přidávání konzervantů do krmiv.

Granulovaná a peletovaná krmiva

Granulace je metoda, při které je přívodem páry do krmné směsi dosažena teplota kolem 80 °C po dobu 1‒10 minut. Tato směs je pak protlačována přes matrici požadované velikosti, pak je upravena délka částic, a nakonec jsou granule ochlazeny a usušeny na požadovanou vlhkost. U této technologie je většinou potřeba do směsí přidávat tekuté látky (nejčastěji melasu nebo vodu), aby granule či pelety držely požadovaný tvar.

Granule většinou mívají tvar válečku s průměrem 3‒14 mm, pelety se tvarují do podoby válečku nebo hranolu o průměru 14‒30 mm (Kudrna, 2004). Při této technologii dochází díky teplotě kolem 80 °C sice k likvidaci salmonel z více než 90 %, ale při nesprávném zchlazení po lisování může dojít ke kondenzaci vody v granulích, což může vést k opětovnému růstu salmonel nebo jiných mikroorganismů.

Stravitelnost krmiv je sice menší než u extrudovaných krmiv, nicméně je stále vyšší než v případě nezpracovaných krmiv – dochází i zde k mazovatění škrobů (díky působení teploty a tlaku), ale je také vyšší hygienická kvalita krmiva v porovnání s nezpracovanými krmnými surovinami.

Literatura:

  • Kudrna (2004): Zušlechtění krmiv, podmínky jejich bezpečnosti a produkční účinnosti. VÚŽV Praha.
  • Richards a kol. (2003): Equine α-amylase: does it limit starch digestion in the small intestine of the horse? Recent Advances in Animal Nutrition in Australia. Vol. 14. p. 191-196
  • Richards a kol. (2006): Starch digestion in the eqine small intestine: is there a role for supplemental enzymes? Dostupné na engormix.com
  • Stein (2014): Effects of pelleting and extrusion on energy and nutrient digestibility in diets fed to pigs. Research report. Pork checkoff.
  • Pedrosa a Cuadrado (2017): The nutritional and nutraceutical values of some „ready-to-eat“ expanded legume products. In: Clemente a Jimenez-Lopez: Legumes for global food security. Nova Science Publishers Inc. ISBN: 978-1-53612-279-4 (e-book)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NUTRIN Equine

Krmiva NUTRIN Equine jsou výjimečná pojetím i technologickým zpracováním. Tvoří ucelenou řadu, která pokrývá požadavky většiny koní se zřetelem na jejich zdravotní stav, plemeno a zátěž.

Vytvořeno na principech zdravé výživy koní. * Zvýšená stravitelnost a hygienická kvalita krmiva. * Snížení nákladů na krmení díky nižší krmné dávce. * Rychlé a snadné dávkování. * Konzultace a distribuce.

 

NUTRIN s.r.o.

Adresa: Zastavilka 60, 518 01 Dobruška
E-mail: obchod@nutrin.cz
www.nutrin.cz
Tel.: +420 491 433 234

Připojené obrázky

Připojené články

13.09. 2017 08:00 Novinky v krmivech NUTRIN EQUINE
30.01. 2018 07:00 Zelené superpotraviny: chlorella a spirulina

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 2 čtenářů. Celkový počet bodů: 9.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com


Equichannel na Facebooku

Děkujeme
našim
partnerům: